Leesplannen en zo ... 2021
Jawel, de banner en titel zijn correct, dit gaat over 2021. In april 2020 startte Joke met onze rubriek ‘Tien om naar uit te zien’. Sindsdien proberen wij maandelijks tien nieuwe Vlaamse publicaties uit te lichten en daaruit kiezen we dan beiden onze persoonlijke favoriet. Vorig jaar in augustus besloten we eens te bekijken hoeveel van onze eigen favorieten uit 2020 we uiteindelijk ook lazen. Een jaaroverzicht in augustus, het is een keer wat anders, en daarom doen we het dit jaar gewoon weer in augustus. Door op de titels hieronder te klikken, kan je meteen ook het artikel teruglezen als geheugensteuntje. Net als vorig jaar hebben we gekleurde bollen op de boeken geplaatst. Een groene bol bij het boek betekent: gelezen. Een oranje bol wil zeggen: niet gelezen maar nog steeds op W.I.L. En een rode bol betekent natuurlijk dat het boek uiteindelijk niet gelezen werd en ook de W.I.L.-plank niet overleefd heeft.
januari 2021
Marvin: Mijn keuze van die maand was De Agatha Christiekenner van Paul Jacobs. Hij staat nog altijd op mijn W.I.L.-plankje en dat betekent dat ik het boek nog altijd niet gelezen heb. Ik noemde ook Overstekers 3 – Koninklijke magie van Petra Doom maar dat kon ik nog niet meteen lezen omdat ik boek 2 van die trilogie toen nog niet gelezen had. Ondertussen las ik Overstekers 2 in ieder geval wel en ik vond daarin meer dan genoeg motivatie om Overstekers 3 op mijn W.I.L.-plankje te laten staan. Meer nog, ik haalde het boek ondertussen ook al in huis. En omdat ik mezelf altijd verplicht om mijn nieuwe aankopen allemaal te lezen voor ik weer nieuwe boeken mag kopen, wordt het dus zeker in de heel nabije toekomst gelezen.
Joke: Omdat het aanbod me niet zo kon bekoren, viel de keuze die maand op een zelfhulpboek, namelijk AQ Adaptieve Intelligentie van Rudi Francken & Tim Vermeire. Als ik de korte inhoud van zo’n boek lees, hoop ik altijd dat er daadwerkelijk goede tips in staan maar zoals ik toen in het artikel al vermeldde valt dat vaak tegen. Ik kwam het boek vorige zomer tegen bij de nieuwe aanwinsten van de bib waardoor ik het nu als gelezen kan aanvinken. Helaas werden mijn vooroordelen ten aanzien van zelfhulpboeken bevestigd.
februari 2021
Joke: Februari bleek een moeilijke maand om te kiezen. De meeste boeken spraken me aan. Mijn keuze viel op Van geboren worden ga je dood van Ans Vroom. Ik vind die titel nog steeds mooi. Ik heb het nog niet gelezen, sterker nog, ik zag dat het niet (meer) op mijn W.I.L. staat. Dat heb ik meteen aangepast want het spreekt me nog steeds aan. Zeker nu ik al die veelbelovende recensies heb gezien. Madeleine van Britt Droog en Louis van Dievel echter stond die maand in onze selectie zonder dat iemand van ons het expliciet uitkoos als tip. Dat heb ik ondertussen gelezen. Ik las het in augustus 2021 en het is me goed bevallen. Zoals ik toen al hoopte zat er zeker humor in het verhaal.
Marvin: Ik besprak meerdere boeken, met als keuze van die maand Al het blauw van Peter Terrin. Tijdens een van mijn boekenplankschoonmaakrondes is dat boek helaas van mijn W.I.L.-plankje gevallen. Er verschijnt elke maand zoveel meer dan we kunnen lezen, en soms verliest een boek na enige tijd zijn aantrekkingskracht, helaas. Ik noemde toen ook De moord op Arno Linter waarmee Toni Coppers ondertussen de Hercule Poirotprijs heeft gewonnen en de shortlist van de Gouden Strop haalde, toen Vlaamse uitgevers nog mee mochten spelen. Ook dit boek kon ik nog niet meteen lezen omdat ik nog niet zo ver in de Liese Meerhoutserie gekomen was. Ondertussen is dat wel zo en is De moord op Arno Linter het eerstvolgende boek dat ik ga lezen. Nog wel een oranje bol dus, maar ook die wordt binnenkort vast groen. Toch kan ook ik een eerste echt groene bol uitdelen. Het door Joke genoemde Madeleine heb ik namelijk ondertussen ook gelezen. Een eerste groene bol ...
maart 2021
Marvin: Ik herhaal mezelf want alweer stond een mooi boek op de lijst dat ik nog niet wilde lezen omdat het een serieboek is en ik het deel daarvóór nog te lezen had. Het gaat om De doden voorbij van Jo Claes. Het voorgaande deel heb ik ondertussen wel gelezen dus bij een volgende bezoek aan de boekhandel... Gelukkig las ik wel twee andere boeken uit onze selectie, te weten Crossroads van Walter Van den Broeck en De souffleur van Diane Broeckhoven. Beide boeken zijn me heel goed meegevallen. Crossroads was trouwens ook mijn keuze van die maand.
Joke: Ik koos deze keer voor De Souffleur van Diane Broeckhoven. Niet zozeer omwille van de korte inhoud, wel omdat ik al vaak de loftrompet hoorde schallen over deze schrijfster. Ik nam het boek mee uit de bib – je weet wel, die tafel met nieuwe aanwinsten – maar vond geen tijd om het ‘op tijd’ te lezen. Marvin slaagde daar wel in. Telt het dat ik ondertussen al wel twee andere boeken van haar heb gelezen waarvan vooral De buitenkant van meneer Jules me erg bevallen is? Iets met ‘creatieve keuzes’? In ieder geval blijft het boek op mijn W.I.L. staan dus dat is minstens oranje.
april 2021
Joke: Ik kan kort zijn over deze maand. Ik las geen enkel boek en mijn keuze van toen, Het grote ijsboek van Christophe Declercq, blijft een boek dat ik ooit wel eens wil lezen of hebben. Gewoon omdat ik weet dat die boeken van Declercq een feest voor het oog zijn. Maar het hoeft niet per se. Per slot van rekening heb ik geen ijsmachine.
Marvin: In april koos ik voor Verloren levens van Guy Prieels als tipper. Maar helaas, ook ik las geen enkel boek uit onze selectie van deze maand. Ook is er niks van op mijn W.I.L.-plankje blijven staan uiteindelijk. Laten we maar snel doorgaan naar mei.
mei 2021
Marvin: Carwash van Christophe Vekeman verscheen deze maand en dat heb ik gelezen. Een beetje een gek boek waar ik gemengde gevoelens bij had. Het had goede en minder goede momenten. Het was ook niet mijn keuzeboek van die maand. Dat was Rauwkost van Bart Debbaut. Dat heb ik nog niet gelezen maar ik las later in 2021 wel een ander boek van Debbaut en ik heb Rauwkost nog altijd op mijn ‘te kopen’-lijstje staan. Het komt nog wel goed met het lezen van dat boek.
Joke: Ook van deze selectie heb ik nog niet één boek gelezen. Tijdens het maken van dit artikel heb ik gemerkt dat ik de boeken die ik kies meestal niet automatisch op mijn W.I.L. zet. Dat komt omdat die lijst veel te lang is en ik heb me voorgenomen – als ik eens echt vijf(tig) minuten tijd heb – grondig te schiften in die lijst. Ik herinnerde me niets meer over mijn keuze van toen, Grond van Eva De Groote, en nu ik teruglees dat het over een familiegeschiedenis gaat, twijfel ik maar ik moet streng zijn. Anders raak ik nooit aan maximum 100 boeken op de lijst.
juni 2021
Joke: Ik koos in juni voor De verdwijningen van Patrick Conrad maar was niet zo enthousiast over het aanbod van juni. Het was meer een geval van ‘ik moet wat kiezen maar niks spreekt me echt aan’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik uiteindelijk niets van deze maand gelezen en dat er ook niets van op mijn W.I.L.-plankje is blijven staan. Wat niet wil zeggen dat het er niet ooit van kan komen. Mijn W.I.L.-plankje gebruik ik namelijk doorgaans als ik een niet impulsieve aankoop ga doen. Zoals onlangs toen ik enkele boekenbonnen tegelijk gekregen had en dus eens lekker decadent kon doen. Wat ik uiteindelijk lees wordt daarom meestal niet door die lijst bepaald. In een impulsieve bui kies ik De verdwijningen daarom misschien toch ooit nog wel.
Marvin: Juni was ook in mijn geval geen maand waar ik enthousiast van werd. Ik heb het dan uitsluitend over de te verschijnen boeken, voor alle duidelijkheid. Mijn keuzeboek, Hotel Adonis ***** van Erik Segers, was veeleer een moetje omdat ik toch íets moest kiezen, en het mag dan ook niet verwonderen dat ik het uiteindelijk toch niet gelezen heb. Op mijn W.I.L.-plankje is het ook niet meer te vinden. Joke streeft naar 100 boeken op dat plankje. Ik hou het al jaren op maximum 300, dat vind ik realistischer. Vroeger was dat een gevecht, maar ik slaag er steeds beter in het toevoegen van nieuwe boeken onder controle te houden en voornamelijk boeken toe te voegen die ik later ook echt lees. En zodoende ben ik een tijdje geleden zelfs onder de 250 boeken op dat plankje gedoken, een aantal dat ik in principe in iets meer dan een jaar gelezen krijg. Als alle uitgeverijen nu een keer afspreken om één jaar lang niets nieuws uit te geven ...
juli-augustus 2021
Marvin: Juli en augustus namen we samen, zoals elk jaar, want dan verschijnt er niet zo heel veel. Zelfs dan kregen we amper vijf boeken bij elkaar waarvan we eind juni, toen we ons artikel voorbereidden, al wisten dat ze eraan kwamen. Als keuze selecteerde ik Het doek valt van Marc Kerkhofs omdat ik zijn vorige boek – Beet – heel tof vond. Maar ik heb het nog altijd niet gelezen. Het blijft wel op mijn – afgeslankte! – W.I.L.-plank staan.
Joke: Hoewel de keuze niet reuze was, maakte dat het kiezen niet makkelijker. Het meest nieuwsgierig was ik naar Paniek van Sandra J. Paul omdat ik nog nooit iets van deze auteur had gelezen. Dat is nog steeds zo maar een dag heeft nu eenmaal maar 24 uur. Paniek overleeft de strenge selectie van de W.I.L. niet.
september 2021
Joke: Ik koos deze keer erg overtuigend voor Jij mag alles zijn van Griet Op de Beeck. Het duurde tot april van dit jaar maar ik heb het gelezen! En zelfs vijf sterren gegeven. Ik hou erg van de schrijfstijl van Op de Beeck en dat is niet anders bij dit jeugdboek. Verder hou ik het kort want wat Marvin hieronder schrijft over de andere twee boeken van de selectie van toen geldt ook voor mij. Inclusief het aantal sterren.
Marvin: Verdronken land van Rudy Morren, mijn keuze van september, wil ik nog altijd graag lezen maar het is er nog niet van gekomen. Iets voor binnenkort echter want we hebben het boek ondertussen wel in huis. Wel las ik Wat alleen wij weten van Elvis Peeters, een boek waarover ik niet eens enthousiast was, maar dat ik later overtuigend vijf sterren gegeven heb. In ons artikel ‘Vooroordelen (1) – Wat we ten onrechte niet wilden lezen’ uit februari heb ik daar meer uitleg over gegeven.
oktober 2021
Marvin: In oktober plaatste ik twee boeken op mijn W.I.L.-plankje, en die staan daar allebei nog, zonder dat ik ze gelezen heb. Het betreft Witte oren van Louis Van Dievel en De jacht op Ursula Graurock van Marnix Peeters. Beide schrijvers hebben me al meermaals een aantal fijne uren bezorgd met eerdere boeken, dus ik zie geen reden om ze van mijn leeslijst te verwijderen tot ik ze daadwerkelijk ook gelezen heb. Mijn leesstapel voor de rest van 2022 ligt ongeveer klaar, en daarom weet ik dat het niet meer voor dit jaar zal zijn.
Joke: Wat zijn we toch eensgezind soms. We kozen allebei dezelfde boeken en ja, die wil ik nog steeds graag lezen. Ik las nog nooit een slecht boek van Marnix Peeters. Van hem en zijn vrouw Jana Wuyts hebben we ooit zelfs een non-fictieboek samen gelezen in het Vlaams Café (ondertussen over te nemen wegens het ontbreken van een cafébaas).
november 2021
Joke: In december plaatsten we geen Tien om naar uit te zien, dus de lijst van november was onze laatste van 2021. Natuurlijk kozen we allebei voor Het mollenfeest van Dominique Biebau als keuze van de maand. Op Kerstavond plaatsten we met dit boek een Boekenpraat dus gelezen hebben we het! Het boek haalde terecht de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2022. Op naar de volgende Biebau!
Marvin: Je leest het hierboven. Biebau kwam, zag en overwon. Nog in november publiceerde Koen D’Haene Rots, het derde deel van het drieluik met titels IJs, Zand en Rots. Toen ik mijn bijdrage voor dit artikel begon voor te bereiden, las ik toevallig Zand en dat was natuurlijk uit lang voor dit artikel klaar was. IJs las ik al en vond ik goed genoeg om het tweede deel te willen lezen. Maar Zand vond ik helaas voornamelijk langdradig. Ik voel weinig animo om Rots ook nog te lezen.
Zo, dat waren ze. Is het iemand opgevallen dat Uitgeverij Vrijdag het goed doet bij ons? Daar zit overigens geen strategie achter want geen van ons beiden schenkt veel aandacht aan de uitgeverij bij de keuze van een boek. Blijkbaar past de smaak van de uitgeverij toevallig goed bij de onze.
We schreven vorig jaar al dat we beiden voor 2021 een Vlaamse Leesuitdaging lopen hadden die erin bestond dat we minstens 2 Vlaamse boeken per maand wilden lezen, en daarbovenop op jaarbasis in ieder geval ook meer dan in 2020. Dat lukte ons beiden, en toch hebben we heel veel van onze keuzeboeken niet gelezen. Dat komt omdat veel van de Vlaamse boeken die we lazen niet in 2021 gepubliceerd werden, maar doorgaans ergens in een van de vijf jaren daarvoor. Een verklaring hiervoor heb ik al vaker gegeven: wij zijn veellezers en daarom ook volumekopers. En als je veel boeken koopt, dan let je een beetje op de centjes, onder andere door te wachten tot de termijn van de vaste boekenprijs voorbij is en kortingen kunnen worden gegeven. Onze keuzeboeken uit 2021 die we nog niet lazen, komen dus tussen nu en 2027 nog wel een keertje aan de beurt :-)
Hoe lopen jullie leesvoornemens? Lezen jullie veel van jullie ‘Wil ik lezen’-plankje of plaatsen jullie daar toch vooral boeken op om dan vervolgens andere te lezen die helemaal niet op dat plankje staan? En lezen jullie veel recente boeken, of zoals wij veel boeken die al een jaar of meer oud zijn?