Tien om naar uit te zien: april 2022
Pasen en voor sommigen de daarbij horende vakantie zijn in zicht en we zijn dus blij dat er in april voldoende Vlaamse boeken in onze boekenmand liggen. Uit het aanbod selecteerden we alweer tien exemplaren om samen met een stukje paas-chocola te verorberen.
- Toni Coppers: Jacht (spanning, Liese Meerhout 19)
- Johan D'haveloose: Karandash (spanning, Bonnard & Brunello 9)
- Darline Degheldere: Blanco (spanning)
- Filip Bastien: De laatste zeppelin (spanning)
- Christian De Coninck: Dodenmarkt (spanning, Pynaert & De Cruyenaere 5)
- Piet Baete: Superhelden sterven niet (spanning)
- Filip Vergotte: Pakje voor Congo (literatuur)
- Mira Sys: De beschermelinge (literatuur)
- Johan D'haveloose: Ni-ki-ta (dystopie en romantiek)
- Cindy Vermeer: Zaag me doormidden (romantiek)
De keuze van Joke:
Voor deze selectie zie ik mezelf niet meteen naar de winkel hollen maar er zijn een paar boeken die ik, als ik ze bijvoorbeeld tegenkom in de bib, wel zou meenemen. Nu ben ik nogal geduldig van aard – met de voorraad boeken in huis kan ik me dat veroorloven – dus ik hol sowieso nooit hals over kop naar de winkel, zelfs niet voor een boek. Spanning laat ik over het algemeen makkelijk aan me voorbij gaan. Ik lees het wel eens graag maar ik vind ook gauw dat het allemaal wat te voorspelbaar wordt. Marvin leest meer in dat genre dus aanbod is er genoeg in huis en als ik nood heb aan wat spanning laat ik me graag door zijn opinie (ver)leiden. De cover van De laatste zeppelin van Filip Bastien spreekt me echter wel aan en lijkt eerder komisch dan thrillend. De korte inhoud doet dat ook vermoeden dus dit boek wordt mijn keuze voor april. De ontluikende lente doet me naar wat lichtheid verlangen. Hoewel ik nog steeds een romantisch meisje ben, spreken puur romantische boeken me niet echt aan. Zaag me doormidden van Cindy Vermeer swipe ik dus naar links, al zie ik de romantiek er vanwege de titel niet meteen vanaf stralen. Van de literatuurboeken vind ik De beschermelinge en Superhelden sterven niet interessant. Ni-ki-ta spreekt me op het eerste zicht helemaal niet aan maar door het etiket dystopie zou ik het wel een kans geven.
1943. De Tweede Wereldoorlog woedt in volle hevigheid. In het bezette Eeklo baat André Bastien filmzaal Luxor uit - een plek waar luitenant Blutwurst en zijn kompanen regelmatig komen genieten van een Duitstalige film. In de kleinere ruimte naast de filmzaal staat de gerestaureerde cabine van een oude zeppelin, met al zijn zeilen en toebehoren, klaar om ooit opnieuw het luchtruim te kiezen.
Op een nacht wordt het stadje opgeschrikt door een moord. Naast de spoorweg vindt men het onthoofde lijk van een Duitse sergeant. Bloedsporen leiden naar de filmzaal en de Duitse bezetter zet een klopjacht in. Wat hebben André en zijn broers hiermee te maken? Slagen zij erin om uit de klauwen van luitenant Blutwurst te blijven?
Voor deze roman kruipt de auteur in de huid van zijn vader. Hij laat hem spannende en absurde avonturen beleven, gekruid met een snuifje gezelligheid. Geschikt voor lezers vanaf 18 jaar die altijd al wilden weten hoe het écht met Hitler is afgelopen.
De keuze van Marvin:
Er verschijnen in april enkele interessante boeken. Gelukkig ook enkele totaal oninteressante, wat mijn keuze iets makkelijker maakt:-) Zo valt alle romantiek meteen af, totaal niet mijn ding. Wat opvalt is dat er erg veel spannende boeken verschijnen deze maand en maar weinig literatuur. Poëzie hebben we de afgelopen maanden veel gehad, maar deze maand is ook die helemaal afwezig. Ik denk niet dat dat allemaal toeval is. Uitgeverijen weten ongetwijfeld heel goed welke genres ze wanneer op de markt moeten brengen. Van de beide literatuurboeken staat De beschermelinge van Mira Sys, een Vlaamse die ondertussen al bijna tien jaar in Nederland woont, me wel aan. Pakje voor Congo van Filip Vergotte doet me dan weer helemaal niks.
Spanning dan. Nu Vlaamse boeken uitgesloten worden van deelname aan de Gouden Strop, en Vlaamse misdaadschrijvers sinds het verdwijnen van de Diamanten Kogel dus alwéér minder kans maken op promotie of prijzengeld, is het belangrijk dat wij Vlamingen onze eigen markt nog meer gaan ondersteunen. Joke leest slechts af en toe een spannend boek, maar ik lees er elke maand toch minstens vijf, waarvan de helft Vlaams. Van meerdere van de hier opgenomen schrijvers heb ik al boeken gelezen. Alle boeken van Piet Baete die ik las, gaf ik vier sterren en daarom ga ik Superhelden sterven niet zeker ook lezen. Dat is volgens de genreaanduiding op Hebban een feelgoodboek. Quatsch!
Dodenmarkt van Christian De Coninck heeft een aantrekkelijke voorkaft. Het is het vijfde boek met Pynaert en De Cruyenaere in de hoofdrol, maar dat is een serie waar ik nog niets van gelezen heb. Ik begin niet graag middenin een serie dus deze laat ik voorlopig nog voor wat hij is. De laatste zeppelin zou spanning zijn, maar als ik de beschrijving lees, denk ik dat dit vooral een humoristisch boek is. Ja, misschien is het wel iets. Joke stopte het ook al aan.
Maar helaas voor alle andere auteurs, in een maand waarin een nieuwe Liese Meerhoutthriller verschijnt, staat mijn keuze bij voorbaat vast. Natuurlijk wil ik Jacht van Toni Coppers met stip lezen!
In Jacht bindt Liese Meerhout samen met haar vertrouwde team de strijd aan tegen nietsontziende drugbendes die in de Antwerpse haven actief zijn.
De Jacht begint nadat een onschuldige vrouw levenloos wordt gevonden in een loods. Haar lichaam vertoont sporen van vreselijke folteringen. Voor Liese, inspecteur bij de afdeling Moordzaken, is dit helaas niet de laatste gruweldaad waarmee ze in dit onderzoek wordt geconfronteerd. Zal ze haar omgeving kunnen beschermen tegen de tentakels van de onderwereld? En haar integriteit?
Waar gaan jullie voor deze maand?