Tien om naar uit te zien: januari 2021
Ook in 2021 blijven we maandelijks of tweemaandelijks speuren naar tien Vlaamse boeken die die maand verschijnen.
Dit is onze oogst voor januari:
Lijn van wee en wens - Caro van Thuyne (literatuur)
Amor Mundi – Steven Vromman (literatuur)
Treinen en kamers - Annelies Verbeke (literatuur, kortverhalen)
Overstekers 3 - Koninklijke magie - Petra Doom (SFF)
De Agatha Christie-kenner - Paul Jacobs (thriller)
Vergeef me - Stefanie Van Mol (romantiek)
Geluiden voor de laatste dag - Jozef Deleu (poëzie)
Voor jou wou ik een huis zijn - David Troch (poëzie)
AQ: Adaptieve intelligentie - Rudi Francken & Tim Vermeire (non fictie, bedrijfskunde)
Vuur - Ignaas Devisch (non fictie, filosofie)
De keuze van Joke: Deze maand geen boeken die heel erg naar me lonken al vindt mijn romantische ziel Voor jou wou ik een huis zijn, een veelbelovende titel. Van Overstekers ga ik eerst deel 1 maar eens lezen, dat ligt hier in de kast samen met vele andere boeken nog naar mij te roepen. (Gelukkig slaap ik erg vast ;)) Als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor AQ Adaptieve Intelligentie. Als er inderdaad concrete technieken instaan om me te leren efficiënter te werken door me minder te laten afleiden en zo minder energie te verbruiken, zou dit weleens een nuttig boek voor me kunnen zijn. Ik wil namelijk altijd heel veel dingen doen, lezen en weten en laat me daarbij makkelijk afleiden door weer nieuwe interessante dingen. Verder heb ik het voorbije jaar ontdekt dat ik kan genieten van onthaasten, minder prikkels en verplichtingen. Zelfhulpboeken stellen vaak teleur omdat ze enkel beschrijvend zijn - wat bij veel lezers herkenning oproept waardoor ze denken dat ze een goed boek in handen hebben - maar geen concreet advies geven waar je uiteindelijk iets aan hebt. Hopelijk vormt dit boek de uitzondering op deze regel.
'AQ IS HET NIEUWE EQ.' Onze maatschappij versnelt en we kunnen moeilijk volgen. We worden geconfronteerd met een overvloed aan prikkels, een verregaande digitalisering en almaar krachtigere veranderingen, zowel op ons werk als in onze ruimere samenleving. Deze intense werk- en levensmodus vraagt meer en meer energie en heeft negatieve effecten op ons lichaam, ons brein en onze levenskwaliteit. We ondermijnen ons energiepeil en vermogen om plezier te ervaren en successen te boeken.Maar dat hoeft zo niet te zijn. Dit boek beantwoordt een cruciale en zeer relevante vraag: Hoe kan jij lichter leven en slimmer werken in dit nieuwe normaal? Het antwoord is dankzij AQ, of Adaptieve Intelligentie: het vermogen je verstandig aan te passen aan veranderende omstandigheden en uitdagingen. AQ is dé kerncompetentie van de 21ste eeuw en helpt je om krachtdadig in het leven te staan, stabiel en tegelijk flexibel. Een manier om veerkrachtig én met meer voldoening te leven, op en naast het werk.Aan de hand van verhelderende toelichting en concrete technieken om zelf aan de slag te gaan helpt AQ, lichter leven en slimmer werken je om te evolueren van vermoeidheid naar energie, van overvloed naar de essentie, van afleiding naar leiding, van disbalans naar balans en van een vaste naar een groei mindset. Kortom, het toont jou de weg naar meer levenskwaliteit.
De keuze van Marvin: Net als Joke zie ik voor de maand januari weinig dat me aanspreekt. Wel ben ik blij dat er in januari relatief veel Vlaamse boeken verschijnen. Vaak moeten we twee maanden combineren om tien boeken te vinden, dit keer hadden we de keuze uit meer dan tien publicaties. Veel non-fictie en poëzie, dat wel, en daar krijg je mij niet mee aan het lezen. Het romantische boek dat deze maand verschijnt, laat ik ook graag aan mij voorbijgaan. Ieder zijn ding, zullen we maar zeggen. Overstekers 3 is een titel die me in het oog sprong, maar ik moet deel 2 eerst nog lezen, en daarom kies ik dit boek nu nog niet. Als ik deel 2 wel al had gelezen, was dit mijn keuze voor januari geworden. De boekenpagina van Lijn van wee en wens is nog helemaal leeg en ik wil toch eerst graag weten waar het over gaat voor ik hiervan iets vind, dus dat valt ook af. Van Amor Mundi vrees ik dat het te ecologisch en belerend gaat zijn gezien de identiteit van de auteur. Ik ben daarin misschien wel helemaal fout, maar ik neem toch het risico dit niet te lezen :-) De bundel die Annelies Verbeke samenstelt, laat ik ook aan mij voorbijgaan. Reacties op vijftien klassieke meesterwerken hoef ik niet meteen te lezen, zegt mijn gevoel me. En zo heb ik uiteindelijk alles geëlimineerd behalve De Agatha Christie-kenner van Paul Jacobs. Het lot heeft dus bepaald dat dat mijn keuze van januari is.
Op een zonnige middag in juni krijgt Thomas Breens in Villa On Genoegen het bezoek van een enthousiaste fan. William Rossin is een gepensioneerd rechter, die dweept met de misdaadverhalen van Agatha Christie. Hij heeft maar één wens: zelf een boek te kunnen schrijven, ‘maar,’ zegt hij ‘ik heb niet de minste fantasie.’ Thomas raadt hem aan een cold case terug op te rakelen: een oude, nooit opgeloste misdaad uit 1974, waarbij Rossins stiefvader de dood vond in een ravijn in de bossen van de provincie Namen. Samen met Kristien volgt Thomas zijn fan op zijn zoektocht naar het verleden, een reis die hen – via een omweg langs een uitgebrande bungalow in de Kempen – naar la France profonde leidt, naar het graf van de schrijfster Françoise Sagan, tot bij een villa met zwembad in de Gers, en de mooie, jonge vrouw die er met haar oma is komen wonen. Pas wanneer een onbekende indringer hen daar met de dood bedreigt, beseft Thomas dat zij niet de enigen zijn die de avontuurlijke reis naar het zuiden hebben gemaakt…
Welk boek uit deze lijst spreekt jou aan? Mis je hier nog een veelbelovende titel, laat het ons dan zeker weten in de reacties.