Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: januari 2023

op 02 januari 2023 door

Iedereen is vast nog volop in de weer met de boeken die onder de kerstboom lagen, moet wel de redenering van de uitgeverijen zijn, want in januari is het geen vetpot wat nieuwe uitgaven betreft. Toch slaagden we erin tien nieuwe publicaties te vinden, al lukte dat niet zonder de nodige non-fictie, een genre dat we zelden opnemen. Onze selectie:

 

dee0eb3922c0ae89ea7fdf26d9e16892.jpg

- Jo De Poorter - De macht van Mathilde (non-fictie)

- Kristien Dieltiens - Carlota, de vrouw die rozen at (literatuur)

- Nele Van Den Broeck - Halfvolwassen (literatuur)

74430f44584dcf9b9910ee9b770ace83.jpg

- Johanna Pas, Lies Colman, Koen BroosVoor mij alleen (poëzie)

- Erik Segers - Elke Man Is Een Vrouw (literatuur)

- Wendy Wauters - De geuren van de kathedraal (non-fictie)

ee1ec6fd103c42e7195a5b800aed265e.jpg

- Tine Bergen - Kwaad bloed (spanning)

- Lotte Leenaerts - Gebroken stemmen (spanning)

- Karen Van WinkelHet verhaal van Robert (romantiek)

- Aysline Mcgrath - Stil schot (spanning)

 

De keuze van Joke:

Moeilijk kiezen deze maand want er is geen enkel boek bij dat ik per se wil lezen. Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met de toren van kleppers die op dit moment op het nachtkastje ligt te wachten. Die wil ik dit jaar eerst verorberen. Matilde laat ik graag links liggen, ik heb niks met het koningshuis. Dat andere boek over dat onderwerp, maar dan fictie, Carlota, kan me meer bekoren. Kristien Dieltiens ken ik als jeugdauteur en ze won met een historische jeugdroman Kelderkind de Woutertje Pieterseprijs in 2013. Die krijg je niet zomaar. Vermits er al minstens één literatuurboek is dat me aanspreekt, vallen alle boeken onder spanning, romantiek en poëzie af. Non-fictie ook, al spreekt De geuren van de kathedraal me wel aan. Dan blijven er nog twee andere fictieboeken over waarvan Halfvolwassen me totaal niet aanspreekt. Elke man is een vrouw van Erik Segers lijkt me een grappig boek te zijn. Volgens de korte inhoud dan toch. Als ik dat lees, kan het volgens mij beide uitersten op met deze roman. Óf het is er zo over dat het op niks trekt, óf het is echt grappig. In dat laatste geval wil het zeker wel lezen. Het voordeel van de twijfel en dus wordt dit boek mijn eerste keuze van het jaar. Of ik het dit jaar in handen krijg en daadwerkelijk zal lezen? Dat wordt weer een ander artikel...

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

0dff4ea69a62a031d2dbc5f1abde3b14.jpegDe Vijfde van Segers is een klepper van formaat.
Hilarisch en geschift in ’t kwadraat.
++++
‘Elke Man Is een Vrouw
Maar Niet Elke Vrouw Is Een Man’
+++
‘Maar wat is normaal? Zijn we niet allemaal een beetje abnormaal? We moeten de vrijheid hebben om te kiezen voor ons eigen normaal.’
Een ernstige bedenking, maar wees gerust: er wordt een ernstig loopje met de ernst genomen in de vijfde roman van Erik Segers, die wel even op zich heeft laten wachten. Maar geen gezeur: bijna twee jaar na ‘Hotel Adonis*****’ is er nu de turf ‘Elke Man Is Een Vrouw’, waarin de auteur weer alle absurde registers opentrekt én ook actuele hot items als transseksualiteit en genderfluïditeit onder z’n misvormde loep neemt. Een klepper van formaat om u en jij, hij en zij en nog van alles tegen te zeggen.
Voor het eerst kruipt Erik Segers in de huid van een vrouwelijk hoofdpersonage, dat van bij de start meteen krijst van ontzetting. Wat haar overkomt grenst aan het ongelooflijke. En dat is het ook. Of toch niet? Wordt zij écht een man? Of ís zij het al? Vele onzinnige vragen smeken om zinnige antwoorden die er slechts moeizaam komen en dan nog vaak onzinnig blijken te zijn. Zowat alle personages in dit compleet van de pot gerukte verhaal worstelen met hun genderidentiteit. De auteur creëert een wereld vol mysteries, gekke figuren, blauwe en groene wezens, kleuren die veranderen, mannen die vrouw worden en vice versa en weer terug. Meer dan ooit is niets wat het lijkt.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Marvin:

In januari verschijnt zowel in de sectie non-fictie, als bij de fictie een boek over het Belgische koningshuis. Wat het Mathildeboek van Jo De Poorter betreft: geen idee waarom iemand ook maar één flintertje interesse heeft in zoiets ouderwets en voorbijgestreefd als een koningshuis. Dit is echt niets voor mij. Historische fictie interesseert me wel heel erg, maar in dit geval word ik toch niet echt warm van de boekbeschrijving. Dan liever Elke Man Is Een Vrouw van Erik Segers. Zijn vorige boek was mijn keuze van de maand juni 2021, maar uiteindelijk heb ik het nooit gelezen. Het komt er ooit nog wel een keer van. Gebroken stemmen van Lotte Leenaerts zou ook wel wat kunnen zijn, maar beschrijvingen van politiethrillers lijken allemaal zo op elkaar ... ik wacht toch liever even af wat anderen van het boek vinden voor ik besluit of ik het wil lezen of niet. Van Kwaad bloed van Tine Bergen is nog geen beschrijving beschikbaar. Ze was enkele jaren geleden genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, wat toch wil zeggen dat ze degelijke dingen schrijft, maar een boek waarvan ik niet weet waar het over gaat, kan nooit mijn boek van de maand worden. Het boeiendste boek lijkt me De geuren van de kathedraal. De 16de eeuw vind ik een heel boeiende periode om over te lezen en ik heb de indruk dat dit boek heel interessante dingen bevat. Het is dan ook met voorsprong het boek waar ik het meest nieuwsgierig naar ben. Dat ik vandaag 2 januari, op de internationale sciencefictiondag, geen scifi lees maar wel De Bourgondiërs van Bart Van Loo, toont wel aan dat ik helemaal in the mood ben voor dit soort literatuur.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

d82330b65c28987d3fea0733208152d3.jpeg

Waarom durfden de Antwerpenaren op zomerdagen hun kathedraal niet in?
Beschermde wierook echt tegen de pest? En wat waren de drie vrouwen van plan die afgehakte vingers onder het altaar verstopten?

Wendy Wauters laat je 16de-eeuws Antwerpen ontdekken op geheel unieke wijze, met name door de ogen, oren en neus van de mensen van toen. Het kloppende hart van de stad was de kathedraal, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met koekenbakkers, hondenslagers en veehandelaars. Niet meteen wat je van een religieuze ruimte verwacht? Wacht tot je leest over het gekmakende heen-en-weer-geloop bij de tientallen zijaltaren, terwijl de lijkgeur uit de grafputten opsteeg.

Dit boek is een duizelingwekkende zintuiglijke ervaring en biedt een totaal nieuwe kijk op de gloriejaren van Antwerpen. Het laatste hoofdstuk sleurt je zelfs mee naar 20 augustus 1566, die fatale zomerdag waarop ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ten prooi viel aan de Beeldenstorm.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Waar zijn jullie het nieuwe jaar mee geopend? Komt er ook Vlaams in jullie leeslijst van januari?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: januari 2023

Meer informatie

Gerelateerd