Tien om naar uit te zien: januari-februari 2024
Januari is een vreemde boekenmaand. Het ene jaar verschijnen in januari namelijk voldoende boeken om vlot een editie van 'Tonutz' te vullen, het andere jaar lang niet en zijn we genoodzaakt februari erbij te nemen. Dit keer wisten we voor januari slechts 9 uitgaven te verzamelen. De vele zelfhulp- en kookboeken buiten beschouwing gelaten weliswaar, want die vallen buiten het bestek van onze rubriek. Negen is geen tien en zodoende hebben we een 'best of' gemaakt van de 17 boeken waar we op dit ogenblik al weet van hebben voor januari en februari samen. Een dagje later dan in andere maanden, want 1 januari is in onze familie een feesttafeldag.
Robert Devriendt - Het intieme interview (literatuur)
Kristien Dieltiens - Kelderkinderen (literatuur)
Sabrine Ingabire - Lotgenoten (literatuur)
Anne-Marie Hooyberghs - Puzzelstukken (literatuur)
Lisa Demets - Breydel (non-fictie)
Chris De Bruyn - De bloedpremière (spanning)
Delphine Lecompte - Dieren zonder kleren (literatuur)
Frederik Hautain - Hij komt terug (literatuur)
Björn Joos - De familietrofee (literatuur)
Marieke De Maré - Ik ga naar de schapen (literatuur)
De keuze van Joke:
Hoewel we deze keer twee maanden moeten samenvoegen om aan tien te raken, belooft de oogst van die periode op het eerste gezicht wel wat goeds. Eigenlijk moet ik zeggen 'na eerste lezing van de korte inhoud van elk boek' want qua uitzicht kan het wel beter soms. Zoals jullie vast al weten, laat ik me weleens leiden door mooie covers maar evengoed houden lelijke covers me tegen. Het valt me op dat er deze keer een aantal bij zijn die ouderwets ogen, zoals Puzzelstukken of De bloedpremière. Als het niet voor dit artikel was, ik zou ze waarschijnlijk geen blik gunnen in de boekenwinkel. Ga ik op dit elan verder dan maken Lotgenoten, Dieren zonder kleren en Hij komt terug het meeste kans om deze periode de buit binnen te halen. Na nadere lezing zou ik ze alledrie inderdaad een kans geven met een sterke voorkeur voor Hij komt terug van Frederik Hautain. Op Hebban ontbreekt de korte inhoud voorlopig maar op de site van uitgeverij Vrijdag beloven ze me
een schurende en toch ontroerende roman over onmacht, traumasporen en de onmogelijkheid om je bestaan uit te wissen. Een verhaal dat nog lang blijft nazinderen.
Ook Ik ga naar de schapen van Marieke De Maré bij dezelfde uitgeverij spreekt me aan. De korte inhoud is raadselachtig, het gaat dan ook over het grootste raadsel ter wereld, maar maakt me wel voldoende nieuwsgierig. Het onderwerp is alleszins origineel.
Toch kies ik deze keer nog een ander boek uit. Noem het een veilige keuze want met een historische, psychologische, niet te dunne roman kan het bij mij amper nog misgaan. De auteur liet zich inspireren door een waargebeurd verhaal en het is altijd leuk om tijdens en na het lezen op zoek te gaan naar meer info en te gissen naar wat nu fictie is en wat niet. Zo wordt het dus Kelderkinderen van Kristien Dieltiens.
Op pinkstermaandag 1828 toonde Kaspar Hauser zich voor het eerst aan de wereld, op een willekeurig plein in het Duitse Neurenberg. De vondeling die zijn eerste levensjaren in een kelder doorbracht, die woorden noch herinneringen bezat, blijft na bijna twee eeuwen nog even raadselachtig. Waarom werd hij opgesloten? Welke geheimen droeg de knaap met zich mee?
Op basis van dat verbluffende historische verhaal schreef Kristien Dieltiens een meeslepende psychologische roman die je vastgrijpt tot de laatste pagina en achterlaat met een onuitwisbare indruk van menselijke veerkracht. Een moderne klassieker die iedere liefhebber van historische fictie gelezen zou moeten hebben.
De keuze van Marvin:
Het door Joke al genoemde Kelderkinderen van Kristien Dieltiens is een van de twee boeken die Borgerhoff & Lamberigts in januari uitbrengt. Met een historische setting, vanaf 1828 in dit geval, heb je mijn aandacht al meteen vast, dus ook ik keek naar de beschrijving met verhoogde interesse. Een verhaal over een vondeling die de eerste jaren van zijn leven in een kelder doorbracht en een geheim met zich meedraagt, wie wordt daar nu niet nieuwsgierig van?
Van uitgeverij Vrijdag verschijnt een non-fictieboek over Breydel, een naam die elke Vlaming normaal gezien heel goed kent. Jan Breydel staat immers bekend als een van de leiders van de opstand die tot de Guldensporenslag leidde. Historische figuren waren wel vaker niet de personen die de geschiedenis er mettertijd van gemaakt heeft, en dus zijn historici er nog altijd niet over eens of Jan wel zo'n grote rol gespeeld heeft. Was het niet meer een zaak van slimme marketing door de familie Breydel? Dat is wat historica Lisa Demets uitzoekt. Zij meent dat Jan Breydels rol in de vijftiende eeuw door zijn nakomelingen is verzonnen. In een interview zei ze dat Jan Breydel een grotere leugenaar was dan Donald Trump. Een boude bewering en een boek om nieuwsgierig naar te zijn, dus.
Van meerdere boeken die binnenkort uitkomen vind je op Hebban (of webwinkels) nog geen cover of beschrijving. Alleen wanneer je diep in de voorjaarsbrochures duikt, vind je wat je zoekt. Meestal maken we het ons makkelijk en zijn dat de eerste boeken die we laten vallen. Het is voor jullie weinig interessant als we een boek uitkiezen waarvan je de cover of beschrijving toch niet kan zien. Dit keer maak ik een uitzondering (twee eigenlijk want ook Breydel is er zo eentje). En dat komt door Bloedpremière van Chris De Bruyn dat in februari verschijnt. Het is een whodunit die zich in 1873 in het Wilde Westen afspeelt. Dat lijkt me wel een leuke insteek. Far West Thrillers, zo deze genrenaam al bestaat, kom je nu ook weer niet al te vaak tegen.
Ik wil alle drie deze boeken graag lezen, maar ik denk dat ik het meest nieuwgierig ben naar de geschiedenis van de Breydels. Vast niet toevallig begon ik op 31 december nog in 1302 van Rolf Falter, dat ook al over de Guldensporenslag gaat. Breydel wordt dan ook mijn boek van de maand.
Geen middeleeuwse familie is zo alomtegenwoordig in ons collectieve geheugen als de familie Breydel. Er is het voetbalstadion, de ham en een telg pronkt zelfs stoer op een standbeeld op de Grote Markt in Brugge. Of hun voorvader nu werkelijk een rol heeft gespeeld tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302 is nog steeds voer voor discussie, maar de Brugse Breydels verlieten het slagveld alvast symbolisch als winnaars.
Dit boek brengt de geschiedenis achter de succesvolle branding van de Brugse familie Breydel. Middeleeuwse kronieken vormen de rode draad in dit verhaal over de weg naar de macht van de beroemdste Brugse beenhouwersfamilie in de veertiende en vijftiende eeuw.
Met welke snoepjes van deze periode zouden jullie het jaar wel willen inzetten?