Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: juli-augustus 2022

op 01 juli 2022 door

Traditioneel zijn de twee hoogzomermaanden slap voor wat betreft nieuwe boeken. Uitgevers willen vast ook wat vakantie en de boeken voor op reis worden door de meesten al voor die tijd aangekocht, en daar spelen de uitgevers op in. Er komen enkele vertalingen uit waar vast veel mensen op zitten te wachten (zoals een onverwacht vierde deel van Eva García Sáenz de Urturi met Unai López de Ayala in de hoofdrol), maar van origine Vlaams werk is er niet veel. Elk jaar combineren we beide maanden in één Tien om naar uit te zien en zelfs dan is het onmogelijk om tien boeken te vinden. Vorig jaar kwamen we voor de beide zomermaanden aan amper vijf boeken, dit jaar is de buit met zeven stuks iets beter. Opvallend: alweer verschijnt (relatief) veel poëzie.

 

Juli

14ef5fb06e8c7b9f8cae513f68e18535.jpeg

- Anne Marie Hooyberghs: In vol vertrouwen (romantiek)

- Stijn De Paepe: Vers gezocht (poëzie) (postume heruitgave)

 

Augustus

f13223cf5d619036d2ed699f8831fec2.jpeg

Ingrid Godon & Paul De MoorUit het kijken kwam het zien (poëzie)

Iris Scheys: 2084 (literatuur)

- Mark Cloostermans: De schaduwkaart (spanning)

a9679a8e4a98908cc2ce0da3e93d6330.jpeg

Peter Terrin: De gebeurtenis (literatuur)

- Sandy Terryn: Wachten op het einde (literatuur)

 

De keuze van Joke:

De schaduwkaart van Mark Cloostermans speelt zich af in 1870 en heeft daarom mijn interesse. Ik herinner me een interview met de schrijver door meester-interviewer Jan Stoel bij Literatuur onder de loep! waardoor mijn interesse voor boek één van de serie gewekt werd. Zoals dat erg vaak gaat, heb ik veel interesse voor heeeeel veel boeken en vermits mijn geheugen een zeef is, raakt dat boek dan naar de achtergrond. Dat eerste deel – De terugkeerlezen tijdens mijn vakantie zou al een mooi begin zijn.

We nemen in onze selectie zelden een heruitgave op maar voor Vers gezocht van de in februari overleden Stijn De Paepe maak ik graag een uitzondering. Het is een boek met geschikte tekst voor verschillende gelegenheden. Gegarandeerd dat De Paepe dat heel raak en veel beter kan verwoorden dan ikzelf. Als ik me erg snel naar de winkel haast, ben ik net op tijd om inspiratie te vinden voor een kaartje ter gelegenheid van ons 25-jarig huwelijk. Al is dat eigenlijk een moment om vooral zelf iets origineels te schrijven. De Paepe was huisdichter van de krant De Morgen. Elke dag schreef hij een gedicht over de actualiteit, steeds treffend en met veel humor. Enkele jaren geleden schreef hij een versjesboek voor kinderen dat ik mocht lezen en bespreken en nu heel vaak gebruik in mijn klas. Omdat ik die dagelijkse kijk op het nieuws, die me steeds deed glimlachen, nog steeds mis, wordt Vers gezocht mijn keuze voor deze zomermaanden.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

803a86a4c9209a299d3d18d0dc59bdb3.jpeg

Een vriend of vriendin gaat trouwen, krijgt een kind, is jarig, vindt werk, studeert af... en je wilt hem of haar gelukwensen. Je wilt iemand troosten bij het verlies van een dierbare, na slecht nieuws, bij liefdes- of ander verdriet. Je zou iemand je spijt willen betuigen, dank willen zeggen of gewoonweg laten weten hoe gek je op hem of haar bent en je bent op zoek naar een geschikt vers: dan is dit de bundel om bij gelegenheid door te bladeren en het perfecte vers te vinden.
Omdat je naar woorden zoekt, naar de juiste.
Stijn De Paepe keurde het omslag van deze nieuwe editie goed en was dankbaar dat zijn bundel leverbaar bleef.

 4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Marvin: 

Mag ik het boek van Eva García Sáenz de Urturi niet gewoon tippen, want daar kijk ik eigenlijk het meest naar uit? Vlaanderen heeft anderhalve eeuw onder Spaans bewind gestaan, en de Spanjaarden die hier instonden voor tucht en orde, begrepen die begrippen zelf niet zo goed en hebben ongetwijfeld heel wat halfbloedjes achtergelaten. Dat schept toch een band, niet? Het kan toch geen toeval zijn dat half gepensioneerd Vlaanderen in Benidorm overwintert?

Maar neen, we gaan het eerlijk spelen en toch een Vlaamse volbloed selecteren. Voor ik Hebban twee maanden lang de rug toekeer en wat leeskilometers ga maken, kies ik uit het beperktere aanbod toch nog graag voor De schaduwkaart van Marc Cloostermans. Dat is het vierde deel in de serie met Henri Conscience. Nu heb ik van die serie nog geen boek gelezen, hoewel ik er wel al benieuwd naar ben sinds het eerste boek uit 2020. Dat staat op mijn Wil ik lezen-plankje. Ik wil de serie liever op volgorde lezen, en hoewel ik dit boek tip, zal ik het toch niet meteen lezen. Eerst kijken of het eerste deel me bevalt. Wat me aanspreekt is de sfeer. Een Belgische detective in de tweede helft van de negentiende eeuw, dat staat volgens mij voor mysteries waarin de grijze hersencellen primeren boven het harde wetenschappelijke onderzoek. Een beetje een ontmoeting tussen Sherlock Holmes en Hercule Poirot, denk ik dan, en wie weet ook wel een vleugje Auguste Dupin. Ik denk dat dit wel in mijn straatje past.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

40793d4348af7c2ba4d47a9ae8835d58.jpegAugustus 1870. Frankrijk is in chaos: Pruisen is het land binnengevallen en het Franse leger maakt geen schijn van kans. Net nu aanvaardt Henri Conscience, privédetective, de opdracht om in de Franse hoofdstad op zoek te gaan naar een verdwenen dichter. Wat bezielt hem?
Het heeft misschien iets te maken met Henri’s reisgenoot. Fiene Barbier is ondernemend, nieuwsgierig en provocerend zwartgallig. Henri is meteen gefascineerd.
Maar dan wordt hij verdacht van moord, staan de Pruisen opeens voor de poorten van Parijs en komt het tot een politieke omwenteling.

 

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Fijne vakantie iedereen! Waarmee trekken jullie de vakantie in?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: juli-augustus 2022

Meer informatie

Gerelateerd