Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: juni 2024

op 01 juni 2024 door

De vakantie nadert weer met rasse schreden. En of het nu op vakantie is of gewoon thuis, en of de zon nu schijnt of er regen valt, lezen moeten en zullen we. We zochten en vonden opnieuw vlot tien fictieboeken die in Vlaanderen zullen verschijnen in de loop van deze maand. Zien we er naar uit, of denken we er het onze van?

33ffd0ec78bef856ee7e2f3f3fb663b3.jpg

Max Temmerman: Hier zijn leeuwen (literatuur)

Dimitri Verhulst: Bechamel mucho (literatuur)

Rik Merchie: Omdat hij er is (literatuur)

30543924271cc166f32333fef66db91c.jpg

Anja Feliers: Vlucht (spanning)

Jo Claes: Sub rosa (spanning)

Jos Pierreux: Verklooide levens (spanning)

Dirk Speelman: Týr (SF&F)

5987cce6ddf62a520effd678ad775a1b.jpg

Erik Heiser: Rosie (literatuur)

Patrick Conrad: Anders (literatuur)

Marc Swerts: Vanuit de hoogte (literatuur)

 

De keuze van Joke:

Oh jee, ik weet deze keer echt niet goed wat ik met deze selectie moet. Komt het omdat het lezen momenteel op een laag pitje staat? Weinig tijd, gebrek aan concentratie, de enkele 'moetjes'-boeken die wat tegenvallen ... Ik zie vooral veel boeken in onze boekenkast waar ik  meer naar uitkijk dan naar deze nieuwe. De kans is groot dat ik geen van deze boeken ga lezen of eerder in een verre toekomst. De enige uitzondering is het boek van Jo Claes dat Marvin zeker zal aanschaffen en dat ik dan toch ook wil lezen. Ik hoef voor deze alleszins niet te wachten tot ik alle voorgaande verhalen uit de reeks met Thomas Berg heb gelezen want het speelt zich af nog voor Berg bij de politie werkt. Als keuze van de maand wou ik het echter graag origineler deze keer.

Van de meeste korte inhouden word ik niet wijzer. Als ik op basis daarvan kies, ga ik voor Vanuit de hoogte van Marc Swerts en dat op basis van de quotes onder de korte inhoud: hilarisch, ironie, lachen, menselijk en scherp ... dat kan wel eens wat worden. Mooie cover ook. Vaak kies ik op basis daarvan als ik het niet weet. Maar een spieksessie op de tekst van Marvin leert me dat hij dit boek al koos. Niet origineel dus.

Of kies ik blindelings voor de bekendste naam: Dimitri Verhulst? Ik wil deze auteur zeker eens een kans geven want – ik schaam me haast om het te zeggen – ik las nog nooit een boek van hem. Alleen denk ik dat ik dan een ander boek zou uitkiezen; dit verhaal spreekt me minder aan. Niets voor mij zo'n clubhotel.

Volgens mij koos ik nog nooit op basis van de uitgeverij. Uitgeverij vrijdag stelt mij zelden teleur heb ik al gemerkt. Twee boeken staan er in ons lijstje waarvan één spanning en één literatuur. Ik kies gewoontegetrouw (toch niet zo origineel?) voor literatuur. Anders van Patrick Conrad, de korte inhoud belooft een boek over het fenomeen erfelijkheid en identiteit en dat klinkt niet slecht. En ook de cover valt me mee. Deze wordt het!

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

76a9a2e5e775d11bdf9d5e02f3863182.jpg

Een doordeweekse dag. Een man klopt aan bij het detectiveagentschap ‘Het agentschaB’ met op zak niets meer dan een visitekaartje waarop de naam ‘Anders’ staat gedrukt. Voor hij spoorloos verdwijnt, vraagt hij het agentschap om te achterhalen wie hij is. De vijf rechercheurs van het agentschap gaan elk op geheel eigen wijze op zoek naar de identiteit van de man. Het onderzoek leert hun ook veel over hun eigen identiteit en over de verborgen kanten van mensen uit de eigen, onmiddellijke omgeving.

Anders gaat over het fenomeen van erfelijkheid en identiteit in al haar vormen. Ook het weigeren of verliezen ervan. Of het zoeken ernaar. Het is een zoektocht in de vorm van een adembenemende roman noir, zoals we dat gewend zijn van Patrick Conrad.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Marvin:

Bechamel mucho begon met een valse noot. Ik las op de site van de uitgever 'Belhamel mucho' (wat aan mij lag en niet aan de uitgever, voor alle duidelijkheid) en kon het boek vervolgens maar niet op Hebban vinden om er een linkje aan toe te voegen. Ik vond snel waar het aan lag, en vond dat jammer want ik vond 'Belhamel mucho' een veel leukere titel. Lezen ga ik het boek niet doen. Hoe bejubeld Verhulst ook is als schrijver, mijn smaak is het helemaal niet en ik raak nooit door zijn boeken heen.

Týr spreekt me wel aan. Ik las destijds Rode nevel van deze auteur, vond het boek oké zonder meer, en ben nu best geïnteresseerd in Speelmans visie op AI in de rechtspraak. Lang voor iedereen in de ban van AI raakte, was ik al met het onderwerp bezig en dit zowel privé als beroepshalve. En dan heb ik het echt alleen maar over AI want rechtspraak interesseert me totaal niet :-) Ik ga dit boek in de nabije toekomst heel zeker lezen, hoewel het niet mijn keuze van de maand is.

Ook niet mijn keuze van de maand, maar toch vermeldenswaard, vind ik Rosie van Erik Heiser, en dat vanwege de kaft. Het ontwerp sprak mij meteen aan.

D'office kies ik altijd het nieuwste boek van Jo Claes, en Sub rosa is dan ook een vanzelfsprekende keuze. Ik lees het boek, daar hoeven we geen woorden aan vuil te maken. Ik ga het waarschijnlijk weer geweldig vinden, en tegelijk ook een paar keer denken dat Thomas Berg toch wel een beetje een zeur is en dat Jo Claes voor een beetje licht in het leven van de man zou moeten zorgen. Maar misschien is dat dit keer niet aan de orde want het boek is een prequel op de serie die zich afspeelt wanneer Berg nog 20 jaar moet worden en nog theologie studeert. Ik denk daarom dat het boek meer richting het werk van Dan Brown gaat, maar niet zo irritant-Amerikaans-spectaculair. Het inkijkexemplaar op de website van Uitgeverij Houtekiet had ik ergens vroeg in mei al ontdekt en gelezen, maar er is weinig uit af te leiden. We zullen het wel zien.

Om niet elke keer hetzelfde te schrijven, besloot ik om dit keer een afwijkende keuze van de maand te nemen. En dat is Vanuit de hoogte van Marc Swerts. Dit boek speelt zich af op de BrU, de Brabantse Universiteit. Die is fictief, maar aangezien deze Vlaming verbonden is aan de Nederlandse Universiteit van Tilburg, viel daar vast wel wat mosterd te halen. Ik las nog nooit iets van hem maar het blijkt al het vijfde boek te zijn in een reeks die zich op die BrU afspeelt. Ik heb het gevoel dat ik deze satirische boeken wel eens heel goed zou kunnen vinden. De onderwerpen van de boeken spreken me in ieder geval erg aan. En als Marnix Peeters bereid is zich als uitgever achter deze boeken van Swerts te plaatsen, dan intrigeert mij dat nog meer. Ik ben deze maand het meest nieuwsgierig naar dit boek en dat is echt wel het enige criterium dat er toe doet in deze rubriek.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

a37d96e33e4c28db43363ae5a8da2ee2.jpg

Zomaar een ochtend op de Brabantse Universiteit: drie vrouwen, drie generaties, drie karakters. Ze kennen elkaar oppervlakkig, komen elkaar sporadisch wel eens tegen, maar vertoeven op de campus toch vooral in hun eigen kringetje. Ze delen wel één grote bron van ergernis: professor doctor Dekker, eminent hoogleraar, hoofd van de afdeling sociale psycholinguïstiek en eigenaar van de meest luxueuze bureaustoel in Brabant. Voor ze het goed beseffen, trekken ze samen tegen hem op.

Marc Swerts (1966) is schrijver, muzikant en wetenschapper. Hij is Vlaming, woont in België, maar is in Nederland verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek doet naar aspecten van non-verbale communicatie en prosodie. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. 'Vanuit de hoogte' is zijn vijfde campusroman in een reeks over de Brabantse Universiteit.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Zo, dit was onze selectie. Welke boeken zullen de komende zomermaanden jullie aandacht krijgen?

En we gooien er nog een extra bonusvraag tegenaan: het fantastische radioprogramma "Nieuwe Feiten" bedenkt wekelijks een nieuw Nederlands woord voor een fenomeen waar we nog geen eigen woord voor hebben. Ooit werd zo "leeswee" in het leven geroepen, een echt boekenwoord, voor dat gevoel van leegte na het lezen van een steengoed boek. En recent was opnieuw een boekenwoord aan de beurt: "tsundoku". Als Nederlands woord werd hiervoor "boekenstouw" bedacht. Wat denken jullie, een blijver, of wordt het al snel weer "tsundoku"?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: juni 2024

Meer informatie

Gerelateerd