Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: november 2021

op 01 november 2021 door

Vrijdag dachten we nog even dat de herfst ons vergeten was maar met het natte weer dat daarna volgde, zijn die twijfels compleet verdwenen. Zalig boekenweer is het dan weer wel. Vooral als je één van de gelukkigen bent met een weekje vakantie of minstens een lang weekend. In Vlaanderen is november ook nog eens boekenmaand met heel wat boekige festiviteiten die de beroemde Boekenbeurs van weleer moeten vervangen. Tijd om te lezen dus. En waarom niet één van deze tien?

November boekenmaand in Vlaanderen. Dat merken we aan de vele mails die ons bereiken i.v.m. literaire activiteiten die 'De Boekenbeurs' moeten doen vergeten: Lees! in Antwerpen en Boektopia in Kortrijk. Daarnaast pikten we ook iets op over 9000 boeken, een boekenfestival in Gent, en verschillende uitgeverijen of boekenwinkels organiseren hun eigen ding. Vergeet zeker ook niet de Voorleesweek zodat jouw opvolging als fervent lezer verzekerd blijft. Daardoor verwachtten we dat het in november een veelvoud van tien Vlaamse boeken zou regenen maar het kostte uiteindelijk toch enige moeite om er tien te vinden.

Hier zijn ze:

414a0d9592b4fa12276a3cf2515a4add.jpeg

- Dominique Biebau: Het mollenfeest (thriller)

Koen D'Haene: Rots (thriller)

- Stany Crets: Oud papier (roman)

4cc0b5fd6d72e3cafb4fdc1d9b8cb842.jpeg

- Guido Gezelle: Vliegoefeningen (poëzie)

Wim De Pauw: Djoegoe Djoegoe (thriller)

Sander Verheyen: De nachtrechters (roman)

- Maarten Inghels: Het mirakel van België (roman)

07f625168dd6346274b6e092403cc58c.jpeg

- Jan Vanriet: Rovers (roman)

- Guido Van Heulendonk: Vrienden van de poëzie (roman)

- Koen Peeters: De minzamen (roman)

 

De keuze van Joke:

Toen ik de lijst van boeken bekeek, dacht ik even dat we ons vergist hadden. Sander Verheyen? Tiens, ik weet wel zeker dat dat geen Vlaming is en dat het foutief geschreven is. Bovendien gebruikt de Sander die ik voor ogen heb het pseudoniem Jens Vern. Zijn boek Nevenschade verschijnt wel degelijk in november maar Vlaams is het echt niet. Gelukkig was ik zo slim om dit, voor ik die titel uit de lijst kegelde, eens na te kijken. Sander Verheyen is wel degelijk een Vlaming en een ander persoon dan Hebbans Sander Verheijen.

Over mijn keuze voor deze maand moet ik niet eens nadenken. Ik kies resoluut voor Het mollenfeest van Dominique Biebau. De flaptekst geeft niet veel prijs maar het vorige werk van Biebau was telkens van hoog niveau en ik verwacht dat dat nu niet anders zal zijn. Ik ben geen fervent thrillerlezer maar Biebau gebruikt steeds een rijke taal - inclusief in zijn jeugdboek Boerman - en wist me in zijn vorige boeken te verrassen. Vooral IJslands Gambiet zat erg goed in elkaar. Ik hoop op meer van dat. Ik gok er eigenlijk op dat Marvin dezelfde keuze zal maken deze keer. Hij wil natuurlijk op zoek naar het woord 'meanderen' terwijl ik allang blij ben met 'eructeren'.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

3d696363629bcf2a83222f9f2e909b05.jpg'Als d’ Opperste ghebiedt, soe moet ghy gaen Trecken in ’t landt van Mollengijs.'

Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt.

Het mollenfeest is een ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Marvin:

Grappig, net nu de Nederlandse Sander Verheijen een nieuw boek uit heeft, komt de Vlaamse Sander Verheyen ook met een nieuw boek. Gelukkig schrijft een van hen onder een pseudoniem, zodat we ze uit elkaar kunnen houden. Wat ik van de beschrijving van De nachtrechters moet vinden, weet ik eerlijk gezegd niet. Het is in ieder geval niet een beschrijving waarvoor ik alles wil laten vallen. En eigenlijk kan ik hetzelfde zeggen over de meeste romans die we voor november selecteerden Nu ja, selecteerden is een groot woord. In november verschijnt niet zoveel Vlaams werk, dus er viel amper wat te schiften. Dat de romans me niet onmiddellijk aantrekken, zegt overigens niet zoveel. Ik las recent nog een boek dat we in september in onze 'Tien om naar uit te zien' hadden opgenomen en dat mij op dat ogenblik totaal niets zei. Bleek dat toch een heel goed boek te zijn. En daarom ben ik toch wel een klein beetje benieuwd naar wat Stany Crets in elkaar gebokst heeft.

Maar niet genoeg, want bij de thrillers is er de langverwachte nieuwe van Dominique Biebau. Er bestaat volgens mij geen boek van Biebau dat we niet in huis hebben, dus Het mollenfeest staat hoog op ons verlanglijstje. Ik weet op het ogenblik dat ik dit schrijf hoegenaamd niet wat Joke zal kiezen (we houden het ook voor elkaar spannend), maar ik twijfel er niet aan dat dit boek ook hoog op haar wensenlijst staat en misschien zelfs wel haar keuze van de maand wordt. Bij mij is dat in ieder geval wel zo. De andere thrillers die deze maand verschijnen? Tja, sorry, niet eens deftig bekeken.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

Noot van de "redactie": nadat we onze keuzen hadden neergepend, bleken onze teksten wel heel erg op elkaar te lijken. Zo lang zijn wij dus al samen. We vullen zelfs niet meer elkaars zinnen aan, neen, we schrijven gewoon elkaars teksten. Maar hoe dan ook heeft het weinig zin hier nog een keer de beschrijving van Het mollenfeest op te nemen. Een Boekenpraat met dit boek daarentegen, behoort in de nabije toekomst wel tot de mogelijkheden.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

Hebben jullie speciale plannen voor november boekenmaand? Ga je naar een van de festiviteiten?



Reacties op: Tien om naar uit te zien: november 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dominique Biebau

Dominique Biebau

Leraar en schrijver van misdaadromans 'IJslands Gambiet', 'Russisch voor Beginne...

Koen D'haene

Koen D'haene

Koen D'haene (Wevelgem, 1964) schreef eerder zes jeugdromans , o.m. Gek van een ...

Maarten Inghels

Maarten Inghels

Maarten Inghels (Borgerhout, 1988) is een Vlaams dichter en schrijver. Ingh...