Tien om naar uit te zien: september 2022
Bij het samenstellen van onze 'Tien om naar uit te zien' struikelen we altijd over hetzelfde probleem. We proberen dit artikel de eerste dag van de maand te plaatsen, maar altijd weer merken we dat aan het einde van de desbetreffende maand heel wat boeken zijn verschenen waar aan het begin van de maand nog niets over geweten was, of werden publicaties ter elfder ure uitgesteld. Je vraagt je af wat het nut is van de brochures die uitgeverijen driemaal per jaar uitbrengen met daarin de uitgaven van de volgende vier maanden, als van die planning niets overeind blijft. Voor juli en augustus samen sprokkelden we met veel moeite zeven boeken samen, maar kwamen er uiteindelijk negentien in de Vlaamse winkelrekken terecht (en wie weet zagen we er nog over het hoofd). Voor september zijn er al minstens vijftien boeken aangekondigd (waaronder drie die al eerder hadden moeten verschijnen maar al minstens een keer werden uitgesteld), dus het laat zich raden dat er tegen het eind van deze maand meer dan twintig zullen zijn verschenen. Hoe dan ook, uit wat we nu weten, kozen we de onderstaande tien Vlaamse publicaties.
- Angelo Tijssens: De randen (literatuur)
- Lieve Joris: Hildeke (literatuur)
- Dimitri Leue & Elineveer: Manja of de zeven lagen der ziltheid (literatuur)
- Annelies Verbeke: September (literatuur)
- Bernard Dewulf: Jaargetijden (literatuur, postuum)
- Delphine Lecompte: De dieren in mij (poëzie)
- Sandra J. Paul: Verknipt (spanning)
- Pieter Aspe: Volbloed (spanning, kortverhalen)
- Christian De Coninck: Wraak (spanning)
- Rudy Morren: Het incident (spanning)
De keuze van Joke:
September is zoals gewoonlijk een fijne boekenmaand met veel keuze. Er zijn deze maand vier boeken die me erg aanspreken maar ik zeg ook niet meteen nee tegen de andere. Op Aspe na, want hoewel ik nog nooit iets van hem las en dus slecht geplaatst ben om te oordelen, spreken zijn boeken me helemaal niet aan. En vermits er voldoende ander leesvoer is, zal ik me er ook nooit aan wagen. Wat ik zeker wel eens wil riskeren is het lezen van een boek van Delphine Lecompte. Ik volgde De slimste mens niet toen zij meedeed maar vanzelfsprekend pikte ik hier en daar wel wat op. Ze heeft hevige voor- en tegenstanders en dat alleen al maakt me nieuwsgierig. Zelf wil ik niet oordelen zonder kennis van zaken. Het gedicht op de boekpagina van haar nieuwe boek De dieren in mij, zorgde alvast gelijktijdig voor een vleugje weemoed en een glimlach op mijn gezicht.
Ik durf het haast niet te zeggen maar ik las ook nog nooit een boek van Dimitri Leue. Hoe dat zo komt, weet ik zelf niet want hij lijkt me een grappige, getalenteerde man en de uitgaven die ik al zag passeren – veelal kinderboeken – spreken me wel aan. Toch maar eens werk van maken. Veel geeft de korte inhoud van Manja of de zeven lagen der ziltheid niet prijs maar net dat maakt me nieuwgierig.
Waar ik ook erg benieuwd naar ben is September van Annelies Verbeke. Weeral omdat ik al langer iets van haar zou willen lezen wegens daar nog nooit toe gekomen, maar vooral ook omdat het concept van de reeks me aanspreekt. Elke maand een boek over die maand, alle vormgegeven door eenzelfde kunstenaar maar geschreven door verschillende kunstenaars. Volg je nog? En ja, ik geef toe, ik hou van het idee van een mooie reeks boeken in mijn boekenkast.
Last but not least mijn keuze voor deze maand: Het incident van Rudy Morren. Gewoon omdat ik Sneeuwspoor zo graag heb gelezen. Verdronken land kocht ik deze zomer – help, het boekenbudget is eigenlijk al op – dus die lees ik eerst. Het kan nog even duren maar ik weet wel zeker dat we dit boek ooit aan onze collectie toevoegen.
De achttienjarige Laura wacht in het Centraal Station tot iemand haar komt ophalen. Haar broer Quinten heeft het druk met zijn vrienden. Terwijl Maarten, hun vader, op werktrip is in Duitsland, rinkelt in kamer 306 van het Hering Hotel aanhoudend de telefoon. Daar begaat Karen, hun moeder, een faux pas met dramatische gevolgen. Twee jaar later verkeert het huwelijk van Maarten en Karen nog altijd in een crisis. Een steeds weer opduikende haveloze man, waanbeelden en angstdromen maken Karens leven tot een hel. Als ze met haar verleden in het reine wil komen, moet ze terug naar het Hering Hotel.
De keuze van Marvin:
Eerst even dit: De schaduwkaart van Marc Cloostermans was mijn tip voor augustus. Uiteindelijk werd het boek uitgesteld en zal het nu in september verschijnen. We hebben het vanzelfsprekend niet opnieuw opgenomen. Toen ik het tipte, las ik van deze serie nog geen enkel boek. In tussentijd heb ik deel 1 gelezen en het smaakt naar meer. De serie is geïnspireerd op de werken van Hendrik Conscience, en het is een leuk extraatje dat aan het eind van het boek is opgenomen welke elementen precies in het boek zijn gebruikt.
Sandra J. Paul is een bezig bijtje, want er komen maar liefst drie boeken van haar uit deze maand, waaronder iets dat onder romantiek valt, en twee spannende boeken. We hebben er maar eentje van opgenomen om ook andere auteurs de kans te geven van zich te laten horen. Eind juli las ik een boek van Paul dat onder het pseudoniem Joanne Carlton is verschenen en dat is me goed bevallen. Haar romantische boeken laat ik graag aan me voorbijgaan, maar de twee spannende boeken wil ik binnenkort graag nog eens nader bekijken.
In de kortverhalenbundel die postuum van Pieter Aspe verschijnt, ben ik dan weer niet geïnteresseerd. Het uitmelken is begonnen, dacht ik spontaan toen ik het boek tegenkwam. Het nieuwe boek van Rudy Morren zegt me daarentegen veel meer. Zijn vorige boek ligt hier klaar om spoedig te lezen, dat kon je hierboven al lezen.
Maar mijn keuze van de maand gaat naar een bijzonder boek van niet meer dan 112 pagina's dat eind augustus al is uitgekomen en dat de titel September draagt. Het is bewust enkele dagen voor het begin van de maand uitgebracht want het is het eerste deel in een project van uitgeverij Das Mag om elke maand een boekje uit te brengen over de maanden van het jaar, zoals Joke al in detail uitlegde. Annelies Verbeke mag de spits afbijten, en ik ben er wel benieuwd naar. Schrijven over een opgelegd thema kan in de richting gaan van het jaarlijkse boekenweekgeschenk, dat het ene jaar goed is, het andere jaar slecht. Maar als het meevalt is dit ook weer zo'n serie die je wil verzamelen gedurende een jaar (om je boekenkast vervolgens per auteur te sorteren waardoor ze niet eens bij elkaar staan). Het is alleen een beetje jammer dat zelfs zulke dunne boekjes haast niet meer te betalen zijn.
We beginnen iets nieuws: een te koesteren reeks over de maanden van het jaar.
Elke maand schrijft een eersteklas schrijver een boekje over de maand waarin het verschijnt. Annelies Verbeke trapt af.
Tijdsgewicht is een reeks die je wilt verzamelen, koesteren, een prominente plek in je boekenkast wilt geven. De vormgeving vanbinnen én vanbuiten is chic aantrekkelijk. Alle omslagen worden gemaakt door dezelfde kunstenaar.
Elk boekje verschijnt net voor het begin van de maand. Het houdt de lezer gezelschap terwijl de maand verstrijkt en nodigt je uit anders naar de tijd van het jaar kijken. Zo neemt Annelies Verbeke je in September mee door de oude agenda's van haar alter ego: 'want agenda's vertellen meer over een persoon dan dagboeken of brieven.