Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien om naar uit te zien: september 2024

op 01 september 2024 door

Zoals meestal namen we in juli en augustus even een 'Tien om naar uit te zien'-pauze omdat er dan maar heel weinig boeken verschenen zijn. In juli bestond onze spot vijf jaar, en een tijdje speelden we met het idee om daar iets rond te doen, maar dat is uiteindelijk niets geworden. Het idee om, afgezien van ons kwartaaloverzicht, een kleine twee maanden alleen maar boeken te lezen en er verder niets rond te doen, was aantrekkelijker. Niet alles moet immers altijd uitgebreid en opvallend gevierd worden. Soms is het ook gewoon goed om even heel stilletjes te worden en alleen maar te denken: "Wauw, is het al zo lang? Wat is dat voorbijgevlogen!" Maar nu september weer aan de voordeur klopt en de uitgeverijen uit hun zomerslaap zijn ontwaakt, schieten wij uiteraard weer uit de startblokken met tien nieuwe uitgaven die ons in het oog springen.

a821958a568c47de5cea7ae96ea23cf1.png

Jonas Boets: Buitenspel (spanning)

Bavo Dhooge: De spijtoptant (spanning)

Patrick De Bruyn: Fine fleur (spanning)

c7f1fca080f15c5b7c876b873df580e6.png



Inge Sierens: Suzannes oorlog (literatuur)

Wim Urgel: Het blauwe meisje (literatuur)

Ellen Van Pelt: Zwaluwstaarten (literatuur)

Lara Taveirne: Wolf (literatuur)

38ac8328e909642478ed62653eaa4811.png


Wouter Dehairs: Harde regen (spanning)

Tom Thys: Zerk (spanning)

Christian De Coninck: Chantage (spanning)
 

De keuze van Marvin:

Deze keer beperk ik mij tot de spannende boeken. Er verschijnt ook literatuur uiteraard, maar er zit niets bij dat mij kan bekoren. Van enkele boeken in deze categorie zijn de beschrijvingen alweer zo vaag dat ik er niets uit kan besluiten en dan speel ik liever op zeker. Als een van deze boeken uiteindelijk toch de moeite waard blijkt te zijn, dan verneem ik dat wel via de waarderingen van andere lezers, mag ik hopen.

Jonas Boets werpt zich de laatste tijd op nieuwe Aspe-boeken, en hier is hij alweer met het derde boek in de reeks. Daarmee lijkt hij het tempo van twee nieuwe Aspes per jaar dat zijn voorganger aanhield te willen behouden. Ik las alleen het eerste deel, vond het stukken beter dan het origineel en wil daarom nog wel minstens het tweede deel lezen, maar omdat ik boekenseries echt wel op volgorde wil lezen, blijft Buitenspel dan voorlopig ook waar het is: in de boekhandel :-)

Meerdere bekende namen brengen deze maand nieuw werk uit in het spannende genre: Bavo Dhooge, Patrick De Bruyn, Wouter Dehairs, Christian De Coninck, en ook Tom Thys komt na jaren van kinderboeken eindelijk nog eens met een boek voor volwassenen op de proppen. Met Diabolik en Lijkenkrabber bracht hij twee horrorverhalenbundels uit. Zerk lijkt me ook weer horroresk te zijn, maar is geen verhalenbundel. Ik ben er wel benieuwd naar. De periode tussen 1985 en 1995 ongeveer, toen de nieuwe horrorboeken die werden vertaald niet aan te slepen waren, beschouw ik nog altijd als mijn meest memorabele leesperiode. Het gevolg is dat ik nu, als er dan toch nog een keer een horrorboek verschijnt, meteen geïntrigeerd ben en het boek bijna blind wil kopen. Zo wordt 'Zerk' mijn boek van de maand, met dank aan de grote horrormeesters van 30 tot 40 jaar geleden.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

eaac9e12f48c42f96545dc23c37047d6.jpgEen carrousel. Een misvormd kind. Een zwart schaap. Een kettingzaag.

Na het zien van een obscure filmtrailer is Rob helemaal overstuur. Iemand heeft zonder zijn medeweten zijn romandebuut verfilmd. De beelden zijn erger dan de talloze horrorfilms die hij al gekeken heeft. Dat weerhoudt hem er niet van om de zaak te onderzoeken. Maar iets probeert hem dat te beletten, iets dat zint op wraak. Gelukkig staat hij niet alleen. Sandy, een uitgebluste serveerster met een adembenemend litteken, is dol op zijn boek. Ze is slim en taai en minstens zo nieuwsgierig als hij. Om de waarheid te ontdekken zal Rob in zijn eigen duisternis moeten afdalen. Onderweg zal hij zichzelf misschien verliezen. Is hij daartoe bereid?

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

 

De keuze van Joke:

Thrillers spreken me iets minder aan dan literatuur dus worden ze zelden keuze van de maand. Ook nu roepen ze niet hard genoeg naar me. Zerk vind ik wel iets hebben maar dat is net zoals bij Marvin puur uit nostalgie. Ik ga ervan uit dat als hij dat boek leest, ik dat ook wel zal doen maar het wordt niet mijn keuze voor deze maand. Van Bavo Dhooge las ik eerder het zeer goede De schreeuw van de sax. Dat was literatuur en boeken van hem wekken wel mijn interesse maar De spijtoptant is een spannend boek en een eerder spannend boek van hem, Sand Bag, was onderhoudend maar ook niet meer dan dat. Deze laat ik dus nog even passeren. Het is trouwens ook een tweede deel en dan moet sowieso eerst nummer één aan de beurt komen.

Ik kijk dus zoals gewoonlijk naar onze selectie literatuur om een keuze uit te maken. Dat lijkt altijd wel wat gokken want de korte inhoud verraadt zelden de kwaliteit van het geschrevene. Wolf van Lara Taveirne spreekt me op het eerste gezicht het meest aan maar dat blijkt de zoveelste autobiografie. Daar zit ik niet meteen op te wachten. Het blauwe meisje van Wim Urgel valt ook af. Ik hou van een hoekje af maar bij deze korte inhoud lijkt me de hoek te groot. Zwaluwstaarten van Ellen van Pelt zei me in eerste instantie ook niets maar het is een boek van uitgeverij Vrijdag wat meestal een pro is. (Maar Vrijdag is wel recent overgenomen door Uitgeverij Pelckmans, dus we wachten bang af wat dat in de praktijk zal gaan betekenen.) En de commentaren en inhoud van haar vorige boek Drift spreken me dan weer wel aan. Dat belooft dus misschien wel iets positiefs.

Mijn keuze van de maand valt echter op dat enige boek waarvan op Hebban en elders op dit ogenblik nog niets is terug te vinden. Gelukkig wel in de catalogus van uitgeverij Manteau. Het is Suzannes oorlog van Inge Sierens. Wat me overtuigd heeft? Niet per se de korte inhoud maar de achtergrond van de schrijfster. Sierens werkte als producer mee aan enkele legendarische programma's zoals Schalkse ruiters, De Mol, Morgen Maandag ...  De goede recensies van een vorig boek geven de doorslag: schrijven over emoties zonder sentimenteel te worden, humor, perspectiefveranderingen ... dat zijn dingen waar ik van hou in een boek.

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png

c895f51fb8357aaef2b3cb851d4d5973.png

Na een moeilijke scheiding ligt Suzanne in de knoop met zichzelf. Ze spendeert haar dagen in een waas, en wil vooral niet geconfronteerd worden met het verleden. Haar broer Carlo stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de herinneringen doen nog steeds te veel pijn. Maar wanneer de vriendin van haar zoon Paul het verleden weer tot leven wil wekken in haar onderzoek naar het verzet, kan Suzanne niet anders dan met open ogen terugkijken, wakker geschud door de beroering in haar leven. De herinnering aan de arrestatie van Carlo én zijn executie in 1943 haalt haar leven opnieuw helemaal overhoop. Met als enige rechtstreekse getuigen de zes schamele briefjes van Carlo die na zijn arrestatie uit de gevangenis zijn gesmokkeld, probeert Suzanne te reconstrueren wat er gebeurd is. En dan vooral de gebeurtenissen die ze het liefst zou willen vergeten.

!! De cover en de boekbeschrijving werden overgenomen uit de najaarsbrochure van Uitgeverij Manteau en zijn nog onder voorbehoud. !!

4a41893b073e08e07f50e1642ab5b958.png



Reacties op: Tien om naar uit te zien: september 2024

Meer informatie

Gerelateerd