Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Auteur in de kijker: Bart Moeyaert en mijn (jeugd)herinneringen aan hem

op 15 februari 2017 door

Wie mij al wat beter kent, zal het al wel gemerkt hebben. Ik ben een vrij grote fan van schrijver en dichter Bart Moeyaert, en dat al sinds lang, dit in tegenstelling met enkele andere schrijvers en schrijfsters die ik pas de laatste jaren heb leren kennen door veel meer te gaan lezen.

Misschien is het daarom wel tijd om deze man eens wat beter voor te stellen hier. Wie is in een notendop Bart Moeyaert en vooral wat zijn mijn persoonlijke herinneringen aan hem?

 

1964: Op 9 juni dat jaar wordt Bart Boudewijn Peter Moeyaert geboren in Brugge, inderdaad als zevende jongen in één gezin, dus in het traditionele katholieke Vlaanderen wordt de toenmalige koning Boudewijn zijn peter.

1974 – 1975: Bart Moeyaert typt op 7 exemplaren een huiskrant. Het jaar erop schrijft hij een eerste lang verhaal, en noemt dit zijn eerste boek. Ikzelf ben nog niet geboren daarentegen. 

1983: Zijn debuutroman ‘Duet met valse noten’ komt uit bij zijn eerste uitgeverij Altiora als hij de kunsthumaniora in Gent heeft afgemaakt en in Brussel gaat studeren. Het is één van zijn meest succesvolle boeken en het wordt een echte jeugdklassieker. Het boek wordt bekroond met de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury in 1984 en wordt vertaald in zo’n 20 talen  en krijgt ook een tweede leven als musical. Op dat moment gaat dit nog aan mij voorbij (ik ben dan 6 jaar, tja... ). Hier vind je een mooie verzameling herinneringen van lezers aan dit boek.  

1995 – 1996: Ikzelf ben dan 16 of 17, of ergens daar tussenin. In het vierde of vijfde middelbaar komt Bart Moeyaert voor enkele van onze klassen spreken. Ik had ‘Duet met valse noten’ al gelezen toen, denk ik, maar in de klas waren wij bezig in de lessen Nederlands met verschillende literaire stromingen en het lezen van Nederlandstalige klassiekers.  Maar Bart Moeyaert wordt in onze school warm binnengehaald en wil van ons weten hoe wij over de liefde denken. Hij moet toen pas afscheid genomen hebben van zijn redacteurschap om zich helemaal op zijn schrijven te storten. Ik herinner mij dat wij eigenlijk nogal een brave school waren: katholiek, alleen meisjes en in uniform. (Nu ja, die rokken werden toch wat naar boven gerold hoor.) Ik snapte toen ook niet goed wat onze leerkrachten op die moment eigenlijk van ons wilden. Moesten wij toen Willem Elsschot lezen en tegelijkertijd een beginnende schrijver onze intieme gedachten over de liefde vertellen? Hoe zat dat toen ook weeral? Maar mede daardoor is hij mij ook bijgebleven en toen ik achteraf van hem  ‘Blote handen’ gelezen had, wist ik tenminste al beter wie hij was. Nu, dit zijn flarden van mijn herinneringen natuurlijk. En herinneringen hebben nogal eens de neiging om te vervormen in ons geheugen…

2003: Bart heeft ondertussen ijverig verder geschreven aan heel veel verschillende dingen. In 2003 debuteert hij als dichter met de bundel ‘Verzamel de liefde’ (en daarnaast begint hij als hoofddocent Schrijven aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen). Uit deze eerste bundel dateren reeds de gedichten Siberië en Lepeltje die ik in mijn Valentijnsblogje opnam.   

2006 – 2008:

- Vanaf 2006 neemt Bart de fakkel als Stadsdichter van Antwerpen over van Ramsey Nasr. Zijn stadsgedichten zijn gebundeld in “Gedichten voor gelukkige mensen”.

- Volgens mij was het ook in deze jaren dat ik regelmatig het jaarlijkse Woordfestival ZuiderZinnen bezocht. De edities kan ik echter niet meer uit elkaar houden. Ik heb dit vroeger dan ook nooit echt bijgehouden of zo. Dit heerlijke Woordfestival heeft in het totaal 13 keer plaatsgevonden met haar laatste editie in 2012, een initiatief van founding father Luc Huybrechts na een kroeggesprek met Herman de Coninck en Eddy van Vliet. Op zijn hoogtepunt ontving dit festival zo’n 20.000 bezoekers en was ‘het Zuid’ van Antwerpen bezaaid met schrijvers, dichters, muzikanten en bekende Vlamingen om de onbekende Vlamingen uit hun kot te lokken voor literatuur en poëzie. Enfin, op één van deze edities moet het zijn geweest dat Bart lezers uitnodigde in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten om al zijn gasten persoonlijk een gedicht in het oor te fluisteren. Dit blijft een herinnering met minstens één kloppend hart, dat van mij toch. Wat een bevreemdende, intieme ervaring met een schrijver die me nog lang zal bij blijven, was me dat! (Ik had de datum echt toch ergens moeten noteren.)

2015: Een jaar waarin ik op verschillende dagen naar de Boekenbeurs trok en maar een abonnement had genomen voor de eerste keer vanwege het aantrekkelijke lezingenprogramma, en natuurlijk weet ik dit nog goed!  Ik won toen heel toevallig ook nog eens een ‘Meet & Greet’ met een andere schrijver, de genaamde Zweed Jonas Jonasson. En wie nam ik er als gelukkige tweede mee naar toe met mijn duoticket? Die M&G werd tegelijkertijd een ‘Meet met Greet’, die ik had leren kennen op de Facebookgroep met de welluidende naam ‘Literatuur uit het hoge Noorden’ en met wie ik toen voor het eerst afgesproken heb. Ik dacht ook niet direct aan iemand anders die per se mee naar een ontmoeting met een Zweedse schrijver wilde eigenlijk. (En vanwege de groep en de wedstrijdlink die ik daar oorspronkelijk had gezien en zo.) Maar verder over Bart dus. En dit herinner me ik van deze editie: Greet en ik deden elk van ons ook even ons eigen ding daar, omdat dit gezond is als je elk meerdere verschillende interesses hebt, en omdat ik dit ook al van vroeger zo gewoon ben met andere vriendinnen die mee gingen. En toen vond ik Bart daar toevallig aan een stand samen met Joke van Leeuwen, zonder iemand die voor hen aan het wachten was, waar ze gezellig samen aan het keuvelen waren! Wat een gelegenheid om twee toffe mensen even aan te spreken, die beide stadsdichter én auteur zijn voor alle leeftijden. Maar mijn verbazing steeg toen even ten top: Bart herinnerde zich mij blijkbaar als een bezoekster aan zijn lezingen, die hij al wel eerder had gezien! En dat zou best kunnen maar het is toch ook een sterk compliment voor één van jouw fans, als je als schrijver op ontelbare activiteiten ontelbare fans tegen komt die meer van jou willen horen! En die clue is natuurlijk mijn belangrijkste herinnering aan die keer. Om daarna dolgelukkig terug op Greet af te lopen na een ‘Meet met Bart’ die voor mij meer geslaagd was met nog 2 boeken getekend door hem en respectievelijk Joke van Leeuwen, dan met voornoemde schrijver JJ! Had ik toen niet de rest van de dag een big smile op mijn gezicht? 

2017: Vorige week donderdag ging Bart in gesprek met Sylvie Moors, artistiek directeur van de organisatie DE DAGEN en ook presentatrice van de WARME BOEKENAVONDEN, die afwisselend in ’t Werkhuys of in cultuurcentrum COSTA, beide in Antwerpen, regelmatig op een donderdag plaats vinden. Naast de interviewster betrad ook nog een zekere Angelique het podium om af en toe met een zwoele hese stem een stukje voor te lezen uit een meesterwerk van een bekende schrijver om aan de hand van deze fragmenten het over verschillende onderwerpen te hebben met de geïnterviewde, zoals daar zijn Rainer Maria Rilke, J.D. Salinger, J.G. Ballard, Herman Teirlinck, Charlotte Mutsaers en Fernando Pessoa. Het was opnieuw een heerlijke avond waarin Bart ook vertelde over zijn zware jaar als intendant van de Frankfurter Buchmesse voor Vlaanderen en Nederland samen, en wat dat met hem gedaan had. Niet alleen Bart, maar ook de interviewster vond ik trouwens de moeite waard. De vragen waren boeiend en groeven diep in het schrijversleven van Bart. Ik had achteraf weer heel wat bijgeleerd!

Natuurlijk zijn dit niet de enige activiteiten met Bart die ik heb meegemaakt maar wel een doorsnede ervan, en die mij voor een speciale reden extra goed zijn bijgebleven. 

Voor wie meer wil lezen over de biografie en het werk van Bart Moeyaert kan op zijn steeds vernieuwende en verfrissende website terecht.

Foto: (c) Dries Luyten



Reacties op: Auteur in de kijker: Bart Moeyaert en mijn (jeugd)herinneringen aan hem