Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Berlijn (Duitsland) in boeken

op 16 april 2017 door

Ik ben net terug van een weekje weg geweest om wat nieuwe indrukken op te doen en wat andere lucht te scheppen. Deze keer ben ik in groep Berlijn wat gaan bewonderen. Berlijn is enorm groot en biedt echt voor ieder wat wils: de wijk waar onze hostel lag om uit te gaan, het centrum met de Brandenburger Tor, de Unter den Linden, de Gedächtniskirche en het museum annex bunker van "The Story of Berlin",  etc... voor de geschiedenis, het concentratiekamp Sachsenhausen ter confrontatie met W.O. II, het park en slot Sans Soucis wat buiten de stad om in het groen te verpozen, de organisatie Querstadtein om Berlijn door de ogen van een dakloze of een vluchteling te bekijken en een 'Piratenwandeling' om graffiti van straatartiesten te bewonderen. Dit is even een doorsnee van de activiteiten op een Joker Citymix. ;-) Het was op zijn minst dus heel afwisselend te noemen...  En héél vermoeiend voor de voetjes.

Ik had deze keer geen tijd (genomen) om eerst wat meer te lezen over Berlijn, maar ik selecteerde wel drie boeken uit verschillende genres uit het ruime aanbod boeken die met Berlijn te maken hebben, en die ik hopelijk de komende tijd nog tot mij kan nemen!

1) De Toren door Uwe Tellkamp (2008) - een epische roman: Dit boek is een klepper van meer dan 800 pagina's die zowel in Duitsland als in de buurlanden hoge ogen gooide. Het is een meesterwerk dat handelt over het leven in de DDR en de 'Wende' dat mij in de bibliotheek toe riep om te lezen.

Samenvatting:

Twintig jaar geleden kwam met de val van de Muur een onverwacht snel einde aan de Duitse Democratische Republiek. In de alom bejubelde roman De Toren brengt Uwe Tellkamp de DDR, en haar ondergang, op ongekende manier tot leven. Hij neemt ons mee op een episch avontuur waarin we kennis maken met de bewoners van een oude, vervallen villawijk in Dresden, tijdens de laatste zeven jaar van de dictatuur. Zij behoren tot een groep waarvoor eigenlijk geen plaats was in het socialisme: de burgerlijke intellectuelen.
Een van hen is Christian Hoffman, die medicijnen wil studeren maar eerst tegen zijn zin drie jaar lang het leger in moet. Zijn vader Richard, een vooraanstaand chirurg, maakt zich door een buitenechtelijke relatie chantabel voor de Stasi. Richards zwager Meno Rohde werkt als redacteur voor een uitgeverij, waar hij gedwongen is censuur te plegen. Alle personages laveren tussen aanpassing en verzet in een zieke maatschappij, tot deze met de geweldloze revolutie van 1989 bezwijkt.
Nooit eerder kreeg de lezer zo'n waarachtige indruk van de geuren en kleuren, spreek- en denkwijzen in de laatste jaren van de DDR. De Toren wordt beschouwd als dé langverwachte roman over de Wende en werd bekroond met de prestigieuze Deutscher Buchpreis.

2) Berlijn - Leven in een gespleten stad door Piet De Moor (2016) - non fictie: Een boek van zo'n 315 pag waarover men het een hele tijd geleden had met de schrijver in het VRT - radio 1 programma 'Interne keuken) dat vele indrukken van hem samen brengt uit dagboeken, romans, ooggetuigenverslagen, gesprekken met allerlei figuren, ...  en dat ik onthield als boeiend ivm deze Berlijn-trip. Luister naar: https://www.radio1.be/berlijn

Samenvatting:

Dit keer gaat Piet de Moor in BERLIJN - LEVEN IN EEN GESPLETEN STAD op zoek naar de ziel van Berlijn, een stad die als geen andere geleden heeft onder het geweld van de geschiedenis in de twintigste eeuw.

Door het lezen van dagboeken, romans en ooggetuigenverslagen, door gesprekken met historici, politici, schrijvers en journalisten slaagt de Moor erin een fascinerend beeld te geven van de geschiedenis van Berlijn vanaf Hitlers machtsovername in 1933 tot de val van de Muur in 1989. Hoe wisten de nazi's het bruisende leven in de stad te vergiftigen? Met welke absurditeiten van het communisme werden de Oost-Berlijners in de DDR geconfronteerd, hoe verging het de stad na de Wende? Piet de Moor heeft een scherp oog voor de gespletenheid van het leven in de stad, voor de wijze waarop de tegenstellingen van de twintigste eeuw zich manifesteren in het dagelijkse leven van de Berlijners. Het resultaat is opnieuw een noodzakelijk, caleidoscopisch boek.

3) De Berlijnse trilogie door Philip Kerr - thriller: Philip Kerr is eigenlijk een Engelse schrijver die o.a. historische thrillers heeft geschreven die zich afspelen in Duitsland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met politieman Bernie Gunther. Een heel aantal personages zijn niet fictief, en gebaseerd op echte personen uit die tijd. Een beschrijving die mij ook doet watertanden....  

De delen:

  • Een Berlijnse kwestie (March Violets, 1989)
  • Het handwerk van de beul (The Pale Criminal, 1990)
  • Een Duits requiem (A German Requiem, 1991)

Vertaald en gebundeld als De Berlijnse trilogie in 2001 door Gerard Suurmeijer

Samenvatting:

Een Berlijnse kwestie

Zomer 1936. Terwijl Berlijn zich opmaakt voor de aanstaande Olympische Spelen krijgt privédetective Bernie Gunther zijn eerste grote opdracht. Dan wordt er een aanslag op hem gepleegd en neemt niemand minder dan Hermann Göring contact met hem op.

Het handwerk van de beul

Zomer 1938. Berlijn zucht onder een hittegolf als Bernie Gunther op zoek moet naar de seriemoordenaar die jonge Arische meisjes op schokkende wijze om het leven brengt. Bernies speurtocht leidt hem naar de hoogste nazikringen.

Een Duits requiem

1947. Bernie Gunther probeert zich in het geweld van het verpauperde en verdeelde Berlijn staande te houden. Dan wordt hij door Porosjin, kolonel van de Russische geheime dienst, benaderd om de zwarthandelaar Emil Becker van de galg te redden. Bernie stuit bij zijn onderzoek op een ondergronds netwerk van voormalige naziofficieren.

Zit er ook iets tussen naar jullie smaak? Viel Spass zum Lesen! 



Reacties op: Berlijn (Duitsland) in boeken