Boekvoorstelling Aleksandr Skorobogatov - Sergeant Bertrand (Antwerpen 25 mei)
Het komt niet veel voor dat ik naar een boekpresentatie ga. Gisterenavond was het dan toch het geval en nog wel naar een heel feestelijke! De (Wit)Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov nodigde namelijk uit in hoofdbibliotheek Permeke in Antwerpen voor de herlancering van zijn debuutroman ‘Sergeant Bertrand’ door uitgeverij Cossee i.s.m. Behoud de Begeerte (Luc Coorevits) en de bekende Belgische zanger Bent Van Looy (ex Das Pop). Wil je het zelf ook eens doen? Like en word dan vriend van schrijvers en uitgeverijen op Facebook en andere sociale media. Voor mij werkte dit ook perfect!
Skorobogatov wordt tot een van de huidige grootste Russische schrijvers gerekend en woont sinds 2000 in Antwerpen. Hij kreeg al meerdere prijzen en prachtige recensies toegeworpen in Rusland, Italië en in België (zie: http://www.skorobogatov.com/literatura_NL/) Hij vertelde gisterenavond o.a. hoe de wedstrijd in Italië verlopen was en hoe hij zichzelf moest verdedigen bij een panel ernstig uitziende heren. Zijn boeken zijn vertaald in een tiental landen. Niet dat hij het gemakkelijk had om als schrijver te beginnen in Rusland want daar vertelde hij ook over. De toenmalige Sovjetunie liet onafhankelijke schrijvers bepaald niet toe om eender wat te schrijven. Hij kwam echter in een vrijhaven terecht waar blijkbaar wel alles mocht gezegd en geschreven worden: het literaire Gorki Instituut in Rusland, dat zelfs geen tegenhanger kent in Europa.
Onlangs las ik zijn boek ‘Portret van een onbekend meisje’ waar hij hier echt wel mee doorbrak, en werd ik meegezogen in een prachtige, melancholische en trage Russische schrijfstijl. Ik zou dat boek 6 sterren gegeven hebben als ik het hier kon! Dus uiteraard was ik benieuwd naar zijn debuutroman en samen met Bent Van Looy, die hem gisterenavond ook enkele vragen stelde over de ontstaansgeschiedenis ervan.
Niet dat er veel te vragen was, want het verhaal kwam er eigenlijk zo wel uit. Toen het boek voor het eerst uitkwam in Rusland in 1991, had het zo maar eventjes een oplage van 999.000 exemplaren, dus ja ‘bijna een miljoen’, gaf Skorobogatov schoorvoetend in alle bescheidenheid toe! Een eerste verhaal van hem werd in een literair tijdschrift van meer dan 3 miljoen exemplaren gedrukt. Cijfers die een Nederlandstalig publiek, en een directeur van het Vlaams Fonds der Letteren naast mij, die ik nog van vroeger kende, wel even doen slikken. Hij vertelde hoe de Russische censuur aan de gang ging met zijn roman en hoe hij hier mee probeerde om te springen. Uiteindelijk zijn er twee versies van uitgekomen, één in 1991 en één in 2004.
Het boek zelf gaat over een eerder psychopatische figuur, Nikolaj, die leidt onder een allesverslindende jaloezie voor wat betreft zijn vrouw. Zij is een actrice en wordt avond na avond bejubeld door het publiek. Het gaat over wat waarheid juist is en hoe we er mee omgaan die voor onszelf draaglijker te kunnen maken. De schrijver las 2 stukjes voor die mij alvast aanzetten om het boek helemaal te lezen. De avond werd afgesloten met enkele heerlijke nummers van een muzikaal idool van mij, Bent Van Looy. Voor mij had deze avond nog héél wat langer mogen duren! :-)