Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyreads & leesclubs

op 26 augustus 2019 door

Hebben jullie dat soms ook? Als een aantal mensen in jouw omgeving mooie plannen en goeie voornemens maken dat jij ineens wil volgen? De lijstjes met mogelijke buddyreads poppen weer overal op met het nieuwe schooljaar in zicht! Dan kan ik natuurlijk niet achter blijven.

Ik heb wel een klein probleempje: mijn ogen zijn meestal groter dan mijn m... ! Zo zijn er niet alleen de boeken uit eigen kast die ik nog allemaal wil lezen, maar ook de nieuwe boeken die uit komen, een aantal leesclubs die ik zou willen volgen en zo zou mijn agenda al snel gaan overlopen natuurlijk. Dat wou ik dus deze keer anders aanpakken. Ik wil namelijk met jullie de boeken gaan lezen, die in een aantal leesclubs die ik hopelijk mee kan volgen komend schooljaar, zullen worden besproken! Zo sla ik twee vliegen in één klap en kan het betreffende boek op verschillende manieren besproken worden!

Dat wil dus ook wel zeggen dat ik voor elk boek sowieso een 'eigen' deadline heb. De bedoeling is dat we beiden het boek gaan lezen voordat de live leesclub, waar ik onder normale omstandigheden naar toe zal gaan, plaats vindt. Een bespreking van het boek op deze blog volgt dan pas nadat die leesclub heeft plaats gevonden zodat ik eventueel nog enkele opmerkingen van daar kan inbrengen in ons verslagje! 

Al een aantal jaren ben ik lid van een leesclub die samen komt in mijn plaatselijke bibliotheek waar ik mijn hart aan heb verloren. Het lijstje van de boeken is elk jaar een verrassing hoewel we aan het einde altijd wel enkele titels mogen suggereren voor het komende jaar, én uiteindelijk steeds van uitstekende kwaliteit. Dit jaar lezen we dan ook nog eens boeken van maar liefst 4 vrouwen en slechts 1 man. Positieve discriminatie kan je dan natuurlijk roepen, maar het blijken dan ook nog eens schrijfsters te zijn met een grote naam. Het lijstje voor dit schooljaar:

  • Alles wat er was van Hanna Bervoets op 21/9
  • Een revolverschot van Virginie Loveling op 30/11
  • De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst op 1/2
  • De pianiste van Elfriede Jelinek op 28/3
  • Naar de vuurtoren van Virginia Woolf op 30/5

Vorig jaar nam ik slechts eenmaal deel aan een editie van een leesclub Duitse literatuur maar ook die beviel heel goed! Zo goed dat ik van plan ben mij zo snel mogelijk op de aangewezen dag om 0.05u in te schrijven zodat ik er dit schooljaar zeker bij ben! Want ook bij deze groep die samen komt in het toffe 'boekencafé' Café Boekowski in Antwerpen worden er dit jaar weer heel mooie boeken besproken blijkbaar. Duim dus voor me dat ik er bij kan zijn voor de hele reeks, want deze leesclub raakte vorige keer héél snel volgeboekt. Deelnemers kunnen de boeken in het Nederlands of het Duits lezen, ze worden wel besproken in het Nederlands, gelukkig maar. Op deze manier wordt door de culturele organisatie die dit organiseert, promotie gemaakt voor de Duitstalige literatuur. Dit zijn de titels van het komende schooljaar:

  • Schaaknovelle van Stefan Zweig op 8/10
  • Het oude land van Dörte Hansen op 26/11
  • De reiziger van Ulrich Alexander Boschwitz op 21/1
  • Gaan, ging, gegaan van Jenny Erpenbeck op 17/3
  • De oude koning in zijn rijk van Arno Geiger op 28/4

In de bibliotheek van Wilrijk, voor dewelke ik onlangs stemde in een wedstrijd 'beste bib van Vlaanderen en Brussel', pakken ze het ook goed aan: voor slechts 5€ mag je mee doen aan een leesclub met een drankje en een lezing van de besproken auteur er bij inbegrepen. Niet slecht toch? En ook van enkele van de geprogrammeerde auteurs had ik al een paar boeken liggen of wilde ik het te bespreken boek zeker lezen. Ook daar heb ik me dus voor enkele leesclubs op hun programma ingeschreven. Volgende boeken staan daar op mijn leesclub-lijstje:

  • Toekomstkoorts van Annelies Beck op 7/11
  • Terug naar Neerpelt van Lieve Joris op 14/11 - Deze beide schrijfsters zullen samen een lezing geven in bibliotheek Bist van Wilrijk op 21/11.
  • Late dagen van Bernard Dewulf op 16/1 - Dit  is een soort vervolg op zijn bundeling verhalen Korte dagen. Ik ben van plan deze alle twee te lezen. Beide boeken worden ook samen gebundeld uitgegeven onder de titel De dagen. Bernard Dewulf zal samen optreden met Delphine Lecompte in bibliotheek Bist in een 'Dubbele dichterslezing' op 23/1.

De boeken waarvan je de covers hier onderaan ziet, wil ik graag met iemand van jullie samen lezen. Ik heb er ook nog enkele andere covers aan toegevoegd die in aanmerking kunnen komen voor een buddyread, eventueel voor later. 

7090440eb0c141b65f923c78639cb526.jpg

33dd11c6f91dc50e1e293c19d143f98c.jpg

Je leest uiteraard mee met een eigen exemplaar. De dag voorafgaand aan de datum die hierboven vermeld is, stuur je mij ten laatste een stukje door waarin je o.a. het volgende kan schrijven:

  • de motivatie waarom je dit boek wilde lezen
  • of je de auteur al eerder kende van ander werk, en of het in dat geval past bij zijn/haar vorige werk
  • wat je is opgevallen aan het verhaal, eender welke elementen die je wil aanhalen
  • of de schrijfstijl van dit boek je is bevallen
  • en al wat je nog maar kwijt wilt natuurlijk. 

Je stukje mag je sturen naar villanathalie2019@gmail.com

Ik wacht met spanning af, of ik onder jullie gegadigden vind om één van deze boeken samen met mij te gaan lezen komend schooljaar op deze manier! 

Nu is het aan jullie... 

Update! Dit is het huidige schema voor mijn komende buddyreads:

  • Het oude land met Karin Marcellina: stukje tegen 25/11,
  • Het Achterhuis, graphic novel met Esther Janssen en Evy: stukje tegen 20/12
  • De helaasheid der dingen met Evelien en Katrien, stukje tegen 31/1
  • Gaan, ging, gegaan met Sandra, stukje tegen 15/3
  • De pianiste met Ine: stukje tegen 27/3
  • Naar de Vuurtoren/To the Lighthouse met Tea en Hetty: stukje tegen 29/5



Reacties op: Buddyreads & leesclubs