Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Waumans & Victoria en de boekenbeurs in Antwerpen

op 19 november 2016 door

Ik wilde hier nog even verslag doen van mijn kennismaking zo'n 10 dagen geleden met het Groot Internationaal Literair Variété Spektakel van en met de heren Rob Waumans en Ivo Victoria en de ochtend daarop mijn bezoekje aan de Antwerpse Boekenbeurs.

Het eerste event vond plaats in DE Studio, een kunst-en cultureel centrum in hartje Antwerpen, op 10 november, dat zeer toegankelijk (goedkoop) is voor studenten en scholieren bovendien. (en opnieuw niet onopgemerkt gebleven) De onweersbuien hielden aan toen ik me met het openbaar vervoer naar de stad verplaatste speciaal voor hen, dus het mocht maar beter de moeite zijn! Binnengekomen in de vrij kleine, intieme zaal stond het podium al klaar met allerlei attributen, een sofa, enkele tafeltjes en stoelen, en een muziekset voor de ravissante Milena Haverkamp, multi-instrumentaliste en actrice en tevens een prima tijd-aangeefster voor dit spektakel. En een prachtige zangstem ook nog...  Niet te vergeten ook een resem drankjes waar de toeschouwers verlekkerd jaloers naar konden loeren. 

In deze zaal werd het niet het grote spektakel uit de titel maar eerder een gezellig intiem programma met een aantal uitstekende schrijvers, de ene al meer bekend voor mij dan de andere. 

Begonnen werd met Karin Amatmoekrim, een in Nederland wonende schrijfster afkomstig van Suriname, die haar vader is gaan opzoeken, nadat ze er heel wat keertjes op werd aangesproken omdat hij nogal een beroemde naam blijkt te zijn in Suriname. En een kleurrijke figuur bovendien die van allerlei markten thuis zou zijn. Vreemd genoeg stond zij daar zelf niet om te springen. Ze was zelfs wat afkerig om hem te leren kennen, maar gaf wel toe dat hij en zij ... op elkaar leken! Amatmoekrim schreef er het boek 'Tenzij de vader' over. Haar getuigenis was alvast boeiend genoeg om mee te beginnen.

Zonder verdere kennismaking klom dan Jeroen Olyslaegers het podium op om een korte maar hevige passage ten berde te brengen uit zijn laatste roman 'Wil', dat ik al gelezen heb. Olyslaegers is gelukkig ook zo'n schrijver waar zijn voordracht ook echt een meerwaarde biedt aan zijn boek. Uit een boek voorlezen dat over Antwerpen gaat en daaruit specifiek een stuk over die stad zelf, in diezelfde stad, is natuurlijk een godsgeschenk. De hoge mate van herkenning doet dan wel de rest. 

Toen mocht Peter Terrin, zijn laatste boek is Yucca, tussen Waumans & Victoria in gaan zitten om met hen een ganzenbordspel te spelen. Het resultaat werd een duo-interview waarin nogal persoonlijke vragen op hem werden afgevuurd. Ik had toch niet het gevoel dat hij zich helemaal op zijn gemak voelde in ieder geval...  

Het ritme verflauwde niet en dan moest Carmien Michels, een Vlaamse poetry slammer en dichteres nog komen. Wauw! Wat een vrouw! Ze verblijdde ons met enkele verzen tussendoor maar ze sloot de avond ook af met een krachtige poetry slam dat ze zoveel power gaf door met haar vlakke hand op haar hart te slaan, over de vluchtelingenproblematiek. Als er iets is dat ik wou onthouden van deze avond, was het dit optreden wel. Zulk een performance om mee te eindigen, is de max! En dan nog voorafgegaan met een nieuwe voordracht van Olyslaegers en een interview met hem en nog één met een zekere Gerbrand Bakker (sorry, ik kende hem totaal niet want had op Herman Koch gehoopt!) maakte dit tot een perfecte avond waarop we de regen toch even vergeten waren. Tegen dat ik thuis kwam, waren er echter nog hevige onweersbuien gepasseerd, wat toch minder gezellig was dan de activiteiten binnen. Jammer genoeg was mijn gsm ook afgeladen en kon ik geen fatsoenlijke foto's nemen van deze avond... Ik ben jammer genoeg niet zo vooruitziend dat ik dit regelmatig op voorhand nakijk. Het was in ieder geval super de moeite!   

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ochtend daarop op 11 november, op de Belgische feestdag voor Wapenstilstand, kon ik dankzij een ticket van Standaard Boekhandel en WPG Uitgevers ivm een uiteenzetting over de Dwarsliggers gratis naar de Boekenbeurs. Dat liet ik mij geen tweemaal zeggen. Naast hun presentatie over de Dwarsliggers had ik namelijk nog een aantal andere lezingen aangeduid die dag die ik graag wou bijwonen. En een keer langs de vele hallen lopen om onder andere mijn vroegere catechist (ik ben katholiek gedoopt én gevormd, de jaren van verstand kwamen later) en jeugdschrijver Mark Tijsmans en mijn nieuwe vriendin van vorig jaar, Hilde Vandermeeren, tegen te komen en even mee te babbelen vond ik wel zo leuk. Geen Bart Moeyaert gezien dit jaar, maar toen dat het nog méér storm begon te lopen voor Jeroen Meus en Pascal Naessens, was het voor mij hét sein om er vandoor te gaan, altijd als ik het gevoel krijg te 'stikken' en geen lucht meer krijg eigenlijk. :-)

Ik was wel heel verheugd dat ik een 'bont' podium heb mogen meemaken dankzij de Confituur Boekhandels met Erik Vlaminck, Ingrid Vander Veken, Guido van Heulendonk en (opnieuw) Jeroen Olyslaegers over het thema 'Liefde en Oorlog'.

f87ca41738c078af02bfd348e6284ca2.jpg

Daarnaast ging ik ook naar de warme voorstelling van het luisterboek van Cécile van Ish Ait Hamou, ingesproken door zijn vriend en schrijver Abdelkader Benali. Cécile, de tweede roman van Ish Ait Hamou had ik al gelezen, wat een gevoelig verhaal is over het jongetje Djibril uit Marokko die op zoek gaat naar deze Française met die naam. Het boek is een enorm succes en heeft al heel wat drukken achter de rug. Ish is in Vlaanderen bekend geworden als choreograaf en jurylid via het programma So you think you can dance, wat echt niks voor mij is :-) , en dankzij zijn deelname in het in Vlaanderen veelbesproken tv-programma 'Terug naar eigen land'. Vanwege deze 'andersoortige' bekendheid heeft hij in feite een vrij breed publiek aangesproken dat om eerlijk te zijn niet altijd zo snel een boek zal vastnemen. En dan nog met deze kwaliteit. Zijn lezingen waarvan ik er in december één op mijn agenda heb staan, trekken nu volle zalen en waarschijnlijk tegelijkertijd ook de meest multiculturele. Hij was al als kind een verhalenverteller en is zo begonnen met zijn schrijverij. Hij is hier in gegroeid en ook zijn verhaal is mee geëvolueerd met zijn ervaringen, liet hij weten. Benieuwd dus naar zijn verhaal op 13 december! Bovendien is de stem van Abdelkader, die dan ook perfect de Marokkaanse referenties kan plaatsen, een zegen en maakt het dit verhaal als luisterboek gewoon 'af'. 



Reacties op: Waumans & Victoria en de boekenbeurs in Antwerpen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is romanschrijver en theate...

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Me...

Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou

Ish Aït Hamou (1987), bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf e...

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en...