Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De longlist van de Fintro literatuurprijs

op 20 maart 2017 door

Op 13 maart werd de longlist van de Fintro Literatuurprijs bekend gemaakt. Het is een mooie lijst geworden met twintig zeer aantrekkelijke titels. Van deze titels heb ik er zelf (maar) tot hier toe drie gelezen, heb ik er ook een heel aantal titels al van aangeschaft maar nog niet gelezen maar zijn er ook een aantal onbekende die aan mijn aandacht ontsnapt zijn.

Door mij al gelezen titels van de longlist: 

- Wil van Jeroen Olyslaeghers

- Het smelt van Lize Spit

- Winter-Ijsland van Laura Broekhuysen

De titels van de longlist die al op mijn leeslijst stonden:

- De bekeerlinge van Stefan Hertmans

- Rivieren van Martin Michael Driessen

- Onheilig van Roos van Rijswijk

- Moedervlekken van Arnon Grunberg

- De tolk van Java van Alfred Birney

Van de drie titels die ik al las, was ik enorm in de wolken. Met op mijn nummer één waarschijnlijk Wil van Jeroen Olyslaeghers, en waarvan ik het meeste hoop dat deze de shortlist haalt. Ik gok er een beetje op dat deze net zoals Lize Spit het wel kunnen halen, hoewel ik natuurlijk niet zo veel kan zeggen van de concurrentie. Dat prikkelt alvast de nieuwsgierigheid, toch?  

Hier enkele quotes van mijn besprekingen over de drie boeken die ik al las:

Over Wil

"Het boek is een Antwerps en lyrisch kunstwerk dat Louis Paul Boon-lezers zouden moeten herkennen. Tegelijkertijd is het een modern, bijna actiegericht verhaal dat toch wel bol staat van de belevenissen en het minder van beschrijvingen moet hebben."

Over Het smelt

"Het boek is helder geschreven met de nodige subtiliteit en rake observaties die het zeer boeiend maken. Het taalgebruik is niet overal even zuiver maar wel zeer toepasselijk." 

Over Winter-Ijsland

"De vertelstijl is poëtisch maar wordt nergens te mooi gemaakt. Bevind je je sowieso niet in het mooiste stuk ter wereld als je gewoon in je tuin naar de poollichten kan kijken? Of maken die sneeuwstormen en afgesloten wegen het toch echt onleefbaar? Tussen die extremen leven de mensen op Ijsland."  

Hier vind je de volledige longlist van de Fintro Literatuurprijs. Vandaag wordt overigens al de shortlist van de Libris Literatuurprijs met 6 titels bekend gemaakt.

Dit zijn overigens enkele gegevens voor de liefhebbers van statistiekjes onder jullie:

- Op de Fintro Longlist zijn slechts 4 van de 20 Vlaamse schrijvers.

- Op de Libris Longlist vind je daarentegen 6 van de 18 Vlaamse schrijvers.

- Op de twee lijsten komen 5 gemeenschappelijke titels voor, waarvan 3 van Vlaamse auteurs.

Zijn jullie benieuwd naar wat er allemaal zal op staan op deze lijstjes? Welke titels van de longlists hebben jullie al gelezen? Uiteraard ben ik als lid van de Fintro Lezersjury vooral benieuwd naar jullie reacties op de Fintro lijstjes! Dus laat jullie gaan... 

Zeker gaan we met de Club van 10 ons licht nog laten schijnen op de genomineerde boeken! 

Veel leesgenot! 



Reacties op: De longlist van de Fintro literatuurprijs

Meer informatie

Gerelateerd