Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drukke meimaand achter de rug! Juni lonkt....

op 04 juni 2017 door

Ik wil opnieuw niet achter blijven met een overzichtje van wat ik in mei allemaal las en naar welke leuke literaire activiteiten ik allemaal ging, want er stond weer heel wat op de agenda!

In mei plaatste ik nog mijn recensies van Anna Karenina en van Nooit meer slapen, twee boeken die ik echter in april al had uitgelezen.

Daarnaast las ik weer 8 zeer verschillende boeken/boekjes met zeer afwisselende inhoud:

1. Der Richter und sein Henker of De rechter en zijn beul van Friedrich Dürrenmatt: dit was het rechtstreekse gevolg van een geslaagde leesclub met het boek De verdenking van deze zelfde schrijver onder de bezielende leiding van Guy Doms en dankzij een van afkomst Duitse bibliotheekassistente in mijn thuisbieb die me wees op de Goethe online bibliotheek waar je via de Belgische zetel van het Goethe instituut kan aangeraken. Dit was opnieuw een a-typische detective met politiecommissaris Bärlach in één van de hoofdrollen die je doet stil staan bij schuld, rechteloosheid, en boete. Ook straf wat voor een sturende rol deze Bärlach had gedurende heel dit verhaal vanaf het begin terwijl jij als lezer het verhaal nooit helemaal door krijgt. Hij deed me hier redelijk veel aan die andere detective met de grijze celletjes en de grote snor denken, Monsieur Hercules Poirot.  

2. Bladgrond van Rooland Jooris: een gedichtenbundel van één van de genomineerden voor de Herman De Coninckprijs poëzie van dit jaar, eerder gewonnen door Peter Verhelst. Ik kende hem niet, maar door de referenties van Jan Stoel, ging deze heel snel in de boekenzak bij een bezoek aan mijn bieb en voorgesteld op één der presentatietafels. En blij dat ik daarmee was! Wat een prachtige gedichtenbundel was me dit! 

3. Wir haben Raketen geangelt/Vuurpijlen vangen***** van Karen Köhler: het Duitse origineel van een verhalenbundel die ik in het Nederlands op mijn boekenrek had staan, en mijn tweede leenboek van het Goethe-instituut, dat ik in het Duits las in mei. Niet zo evident voor mij maar ahv de vertaling en een woordenboek op mijn e-reader is me dit toch gelukt! Dankzij het originele prachtige taalgebruik kon ik deze bundel ook 5 sterren geven deze maand! Bij een dikker (complexer) boek zou het wel te zwaar worden om alles goed te begrijpen eerlijk gezegd. 

4. Hoogmoed van Richard Hemker, het laatste boek van de shortlist voor de Fintro literatuurprijs: een mooi boek door een auteur die zijn klassiekers kent en zijn taalgebruik tot in de puntjes beheerst. Bovendien heeft Hemker maar liefst 6 jaar op dit verhaal zitten broeden! Voor mij was het echter wat te zwaar om eerlijk te zijn. 

5. Arton grader minus/Achttien graden onder nul van Stefan Ahnhem: voor mijn maandelijkse dosis Zweeds thrillergeweld. Met het oog op een leesclub die ik nu coördineer me even in de niet zo geloofwaardige maar oh zo spannende wereld van politie-inspecteur Fabian Risk gesmeten. En die Zweedse schrijver/scenarist weet me natuurlijk weer te doen wachten op het vervolg door enkele joekels van cliffhangers...

6. Het groene glas/Klingsor van Torgny Lindgren: een boek van de onlangs overleden auteur Torgny Lindgren, een Zweedse grote naam in eigen land met Hugo Claus-allure. Het verhaal? Het is er één zonder verhaallijn, maar relativerend en nogal komisch, en navigerend tussen fictie en fantasie in het verhaal van een auteur in het verhaal (droste-effect). Niet makkelijk om lezen, maar zeker goed gedaan! Na 30 blz in het Zweeds gaf ik het op, en drukte ik op de knop voor het Nederlandse e-boek om daarin te kunnen verder lezen, want ik was té benieuwd geworden. Ik las dit als 'Boek van de maand' van de blog/FB-groep Literatuur uit het hoge Noorden. 

7. Het mooie seizoen van Kees van Beijnum: Dit boek las ik samen met Sigried voor de blog We Love Lit. Een goed geschreven verhaal met drie hoofdpersonages dat doet nadenken. Een bespreking van dit boek komt later nog op de We Love Lit - blogspot.

8. Het tankschip***** van Willem Elsschot: Een korte novelle van één der grootste schrijvers der Lage Landen. Een verhaal dat ik nog niet had gelezen over een tankschip en geld, geld in al zijn aspecten....  Dit bespreken we momenteel ook met een aantal in een leesclub. Het is één van de eerste nieuwe uitgaven van uitgeverij Polis uit Antwerpen, die in de loop van de komende jaren het werk van Elsschot terug zal uitgeven. UITERAARD 5 STERREN WAARD! 

Lezingen en boekevenementen:

- 10 mei: een lezing door Kristof Clerix, journalist bij Knack en ex-journalist bij Mo*-magazine, over spionage. Hij is tevens lid van het internationale journalistenconsortium dat de dossiers rond de Panama Papers, de Luxleaks, enz uitbracht. Een echte onderzoeksjournalist die heel boeiend kan vertellen over zijn onderwerpen. Hij schreef de twee boekjes Spionage: Doelwit Brussel en Vrij spel over dit onderwerp.

- 14 mei: de uitreiking van de Fintro literatuurprijs uiteraard!

- 15 mei: de boekvoorstelling rond Een jihad van liefde en Vrede kun je leren in De Roma, Antwerpen, met Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck

- 16 mei: boekvoorstelling en presentatie rond Willem Elsschot: Het tankschip, Pensioen en De verlossing in DE Studio, Antwerpen. 

- 27 mei: leesclub rond het boek Woesten van Kris Van Steenberge 

- 31 mei: lezing door Kris Van Steenberge over zijn werk. Over deze twee laatste activiteiten ga je binnenkort nog een artikel kunnen lezen! Dit boek heb ik diagonaal terug gelezen voor deze gelegenheid en het blijft even prachtig. 

Wat zit er nog allemaal aan te komen?

- Een heel deel debuten, voor de Hebban Debuutprijs literatuur, waar ik nog niet veel over kan schrijven. Ik kreeg bovendien ook een debuut opgestuurd dankzij de organisatie Het Betere Boek, die instaat voor de inrichting van De Bronzen Uil-prijs. In het totaal kom ik samen met m'n eigen exemplaren uit op zo'n 13 debuten, waarvan ik er al 3 gelezen heb. Dat wordt dus een tandje bij steken!

- De Metsiers, Bruid in de morgen en Suiker: een rondje Claus met Het Klassieker Genootschap. Na het niet ingepland krijgen van Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers lukt het deze keer hopelijk wel!

- de feelgood ebuzz Voor je weggaat van Clare Swatman. Hoewel: deze quickie heb ik dit week-end eigenlijk al gelezen. :-)

- hopelijk éérst het Het zevende kind van Erik Valeur vooraleer ik samen met Greet Schipbreuk van een leven, een soort vervolg erop, ga lezen. 

- op m'n wishlist enkele hoog genoteerde Zweedse thriller-toppers zoals Inland van Arne Dahl, En bror att dö för (Bloedbroers) van Anders Roslund en Stefan Thurnberg, Häxan (Heks) van Camilla Läckberg, Top Dogg van Jens Lapidus, ...  

- op m'n wishlist ook de verhalenbundels Halleluja van Annelies Verbeke en Meisjes in blessuretijd van Carolina Trujillo, deze laatste samen met Guy van We Love Lit,

- op m'n wishlist eveneens de klepper Katoen van Sven Beckert, non-fictie over de handel van katoen doorheen de geschiedenis en hoe deze sector de industriële revolutie en het huidige kapitalistische systeem beïnvloedde. Ik hoop aansluiting te kunnen vinden opnieuw met de leesgroep over dit boek in de Oxfam-Wereldwinkel van Antwerpen. 

- Hup Holland hup: om wat Hebbanmaatjes te ontmoeten ga ik vanaf volgende week enkele weekends snel na elkaar voor enkele uitjes respectievelijk naar Den Haag, Dordrecht en Breda. Tot dan, zou ik zeggen! 



Reacties op: Drukke meimaand achter de rug! Juni lonkt....