Een klus voor Hebban Boekbloggers: Groene koffie deel I
Vorige zondag dook ik in Groene Koffie, een debuutboek van Maartje Pierhagen. Onbekend boek, onbekende schrijfster, maar de korte inhoud sprak me direct aan. En ook: Colombia & groene koffie: ik ben zelf wereldwinkelier! What Else? (Fairtrade koffie natuurlijk, géén Nestlé!) Ik heb er nu al 2 avonden in gelezen, en het lijkt alvast een boeiend boek te worden. Op Facebook vond ik een pagina waar ik al heel wat informatie vond over de ontstaansgeschiedenis ervan en de personages uit het boek: https://www.facebook.com/romangroenekoffie/.
Hét belangrijkste thema uit het boek is wel adoptie, daar het verhaal gebaseerd is op de ontdekkingsreis van haar eigen geadopteerde broer die in Colombia zijn eigen familie terug vond. De personages en het verhaal zijn uiteraard fictie. In de eerste 60 pagina's komen hierrond al heel wat gevoelens naar boven. Maar het is ook een spannend verhaal: de vertelster Charlie, zus van Kees/Juan, is samen met haar ouders haar broer naar Colombia achterna gereisd om Juan's nieuwe familie en land te leren kennen, en tijdens hun reis wordt hun vader ontvoerd door de FARC... Hoe loopt dit verder af? Nee, ik weet het zelf ook nog niet. Spannend dus!
Het boek schept al direct een beeld van een kleurrijk, muzikaal en naar koffie en heerlijke gerechten geurend Colombia. Er komen personages in voor die uitstekende muzikanten zijn en ook een exquise kok (Mila, de vriendin van Juan). Charlie werkt tijdens haar ietwat gedwongen langere verblijf om haar moeder gezelschap te houden en zorg voor haar te dragen, mee op de koffieplantage van tante Dolores. Ik moet dan direct terug denken aan mijn vrijwilligersreis naar Ecuador van jaren terug, waar we zowel koffie- als cacao- en bananenplantages bezochten (of gemengde velden in feite). Meer over het proces van groene boon tot je bakje lekkere koffie vind je trouwens hier en tevens in het beeld onderaan. Noot: Een koffietas is geen draagtas waarin koffie is gegoten, maar gewoon iets waar Vlamingen gewoonlijk koffie uit drinken! ;-)
Pas als ik het boek helemaal gelezen heb, zal ik er een recensie van plaatsen. Ook schreef ik de schrijfster een berichtje via Facebook om haar eventueel nog enkele vragen te kunnen stellen. Duimen jullie mee dat dat wat wordt? Nu wil ik jullie alvast opwarmen met wat links naar wat Columbiaanse muziek en een heerlijk Colombiaans gebak dat in het boek voorkomt. Olé!
Banda La Republica - Repertoire
Puerto Candelaria - Repertoire
www.puertocandelaria.com/
Toto la Mompasina - El Pescador
www.youtube.com/watch?v=BAPh04Ay_0Q&list=RDBAPh04Ay_0Q#t=94
Tico Pierhagen - Aquabajo
www.ticopierhagen.com
JodyBernal -
www.jodybernal.nl
Mila wil je graag laten proeven van haar Buñuelos. Het zijn net grote oliebollen, zeer geschikt als stevig tussendoortje. Het recept:
Buñuelos
(30 grote 5/6 cm. doorsnee buñuelos, 8/10 cm. Na frituren)
Buñuelos worden vooral gebakken met kerstmis. In Pasto (plaats in zuid Colombia waar veel gebeurtenissen in het boek plaatsvinden) zijn ze het hele jaar door op elke straathoek te koop. Ze zijn zo klaar en worden meestal geserveerd met hete chocolade melk.
Ingredienten:
375 gram (2 kopjes) heel dun geraspte witte boerenkaas
1/3 kopje yucca meel
1/4 kopje voorgekookt wit maismeel
1 theelepel suiker
3/4 theelepel zout
1 ei
4 kopjes olie om in te frituren
Bereiden:
1. Doe de kaas in een kom en mix deze ongeveer 30 seconden tot fijne korrels. Voeg het mais- en yuccameel, de suiker en zout toe. Mix 10 seconden. Laat de mixer aan en voeg het ei toe. Mix nog een minuut totdat het deeg los komt van de zijkanten van de kom.
2. Maak balletjes van ongeveer 2,5 centimeter. Frituur deze direct in een frituurpan op 170 graden Celsius. Ze moeten na dertig seconden drijven. Verminder de hitte van de olie naar 150 graden Celsius. Doe de deksel op de pan en laat 5-7 minuten goudbruin worden. Doe niet teveel bollen tegelijk in de frituur, ze zetten nog uit en hebben ruimte nodig om te draaien.
3. Haal de bollen uit de olie, laat uitlekken op papier en serveer warm.