Onder de 65 uitgenodigde schrijvers o.a...." />
Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gesprekje met Anders Roslund op CrimeTime Festival Gotland

op 26 augustus 2016 door

Van 17 tot en met 20 augustus vond in Visby, het "hoofdstadje" van het Zweedse eiland Gotland, de tweede editie plaats van het CrimeTime Gotland festival. 

Onder de 65 uitgenodigde schrijvers o.a. Anders Roslund en Börge Hellström, de schrijvers van het actuele Drie minuten, het zevende boek in een reeks waarin politierechercheur Ewert Grens altijd wel opduikt en waarrond nu een leesclub plaatsvindt hier op Hebban. Drie minuten borduurt verder op de zelfde hoofdpersoon uit Drie seconden, Piet Hoffman (spreek uit in het Zweeds Pijet of Pjet] en Ewert Grens krijgt hierin ook opnieuw een bijrol bedeeld. Daar ik had beloofd een poging te wagen om een antwoord te krijgen op een aantal vragen van lezers uit de leesclub, zette ik m'n verlegen ik op zij en benaderde Anders Roslund tijdens een signeermoment toen er geen volk rond hem stond. Jammer genoeg was zijn collega Börge Hellström onvoorzien niet aanwezig op het festival aangezien hij opnieuw in het ziekenhuis opgenomen was voor een teruggekeerde kanker. Anders Roslund beet echter niet en stond me heel vriendelijk te woord in het Engels. Ook al ben ik het Zweeds wel machtig, was dat op dat moment toch best wel handig! Uit dit gesprekje bleek het volgende: 

0) Op het tonen van de start van de leesclub en het logo van Hebban herinnerde hij zich het interview met Hebban van hem en Hellström, en wou hij zeker antwoorden op enkele vraagjes.

1) Een eerste vraag was of ze samen research deden voor een boek of eerder ieder apart? 

Roslund en Hellström werken met verschillende contacten dankzij een uitgebreid netwerk. Dit boek zat al een 6 à 7-tal jaar in de pijplijn als één van de 8 die gepland waren over de gevolgen van geweld. En dankzij enkele contacten uit de gevangenis met 'bad guys' waarmee ze beiden spraken, kwam dit boek eindelijk op gang. Beiden halen hun achtergrond uit hun netwerken, opzoekwerk, e.d. Voor de laatste '14%' vertrok Roslund zonder Hellström dit keer, met een contact en 'fikser' dan naar Colombia om de final touch, de emoties, de setting in te brengen. Deze reis was zeker niet zonder risico en kon best gevaarlijk worden. Toen dit opzoekwerk eindelijk klaar was, begonnen ze eraan om deze feiten in een goed verhaal in te brengen. Het is een soort van traag onderzoek (slow research) omdat je niet alle feiten kan gebruiken die je tegen komt en voorzichtig moet zijn.

2) Over zijn samenwerking met Stefan Thurnberg aan 'Made in Sweden'. 

Dat is goed verwelkomd en het heeft succes gekend. Er zit een nieuw boek met Thurnberg in de pijplijn dat in 2017 zal uitkomen, ditmaal met een fictief verhaal ipv op feiten gebaseerd zoals vorige keer. 

3) Of de vluchtelingenproblematiek een onderwerp is waarover ze een boek zouden kunnen schrijven.

Het is zeker belangrijk in Zweden, waar vorig jaar 300.000 vluchtelingen zijn binnengekomen op een bevolking van 9 miljoen mensen. Dit zal echter nog enkele jaren zo blijven, en de discussie hierover eveneens. Momenteel is er geen boek over gepland, maar dit blijft zeker een belangrijk samenlevingsthema. Op te volgen dus...

4) Of er nog plannen waren voor andere boeken (zie ook hierboven) of verfilimingen, enz? 

De filmrechten van het boek Drie seconden zijn verkocht aan een Hollywoodagentschap die er nu mee bezig is. In september zou de verfilming namelijk van start gaan! Ze verkozen te werken met het agentschap uit Hollywood vanwege de specifieke rechten die deze firma's hanteren. De schrijvers hebben dankzij hun onderhandelingen nu een directe link met en kunnen input leveren voor wat de verfilming betreft van hun boek, en dit is heel positief voor hen. 

5) Over dat ik hem samen met Stefan Thurnberg heb ontmoet op de Antwerpse boekenbeurs een aantal jaar geleden en hem daar een handtekening had gevraagd:

Roslund herinnnerde zich een enorm lange rij aan een bepaalde tafel op "onze boekenbeurs" en vroeg zich af welke populaire schrijver dat wel moest zijn, waarna bleek dat het stervoetballer Kevin De Bruyne was die kwam signeren. Ik legde al verontschuldigend uit dat de Antwerpse Boekenbeurs bij uitstek dé showplek is voor supersterren uit de sport en de showbizz-wereld, en ook voor bekende koks die bij ons zeer populair zijn... 

Mijn korte gesprekje met hem viel al bij al heel goed mee, en ik luisterde nog naar zijn verhaal in twee andere gesprekssessies. Ook het thema van het laten vallen van formeel 'onbestaande' infiltrateurs die de politie gebruikt en misbruikt, door de overheid, bleek voor hen zeker een uitgangspunt voor het boek 'Drie seconden' en bij uitbreiding dit vervolg. 'Fictie gebruiken om de werkelijkheid te vertellen' lijkt voor hen een belangrijk motief te zijn. Roslund zelf heeft als journalist (net als bijv Stieg Larsson) trouwens ook meermaals bedreigingen ontvangen uit verschillende hoeken. 

Hij is een boeiende man om naar te luisteren kortom! In een andere blogpost ga je wat meer kunnen lezen over mijn belevenissen op het festival in het algemeen.  



Reacties op: Gesprekje met Anders Roslund op CrimeTime Festival Gotland