Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Griet op de Beeck en Stefan Hertmans

op 10 oktober 2016 door

Vorige week woensdag was Griet Op De Beeck te gast in de bibliotheek van Merksem voor een lezing over waarom ze schrijfster is geworden, haar boeken, wat er autobiografisch aan is, haar leven tot nu toe ....  

De aanloop naar die lezing was voor mij persoonlijk niet zo ideaal. Ik zal me de schrijfster even blijven associëren met mijn avondeten van die avond hoewel dit echt niet aan haar lag. Griet Op De Beeck kan echter zo goed babbelen! Wat een charmante vrouw is me dat. De bibliotheek was volledig vol gelopen voor haar, en waarschijnlijk waren alle 80 plaatsen bezet. Zonder hapering of gestotter babbelde Griet een heel uur vol als het al niet meer was. Haar boodschap die ze eigenlijk als rode draad aanhoudt doorheen haar boeken, kan ik niet zo makkelijk in eigen woorden uitdrukken, maar komt ongeveer hier op neer: Pak je problemen aan en schuif ze niet onder de mat. Of ga op z'n minst eens onder die mat kijken af en toe. Door problemen niet op te lossen maar opzij te schuiven, wordt de situatie er niet beter op en blijft het voortbroeien binnen in jou. In een notedop is dat ook hetgene waarmee eigenlijk al haar hoofdfiguren in haar romans en laatste verhalenbundel mee kampen trouwens. ab864ce1abc8b471ba31ee775073b8e2.jpg

Griet Op De Beeck heeft zowel Vlaanderen als Nederland begeesterd met haar boeken en was deze zomer zelfs te gast in het vermaarde Zomergasten, wat ik echter gemist heb. Ze is een publiekslievelinge en ook het publiek in bib Merksem kon ze super gemakkelijk ontwapenen. Was ik blij dat ik toch maar niet naar m'n avondschool geweest ben die avond.

20e47fd3ad251db1f2f740a9a52caf61.jpg

Op zaterdagavond was het dan eindelijk de beurt aan Stefan Hertmans. De beschrijving van de boekpremière in de Bourlaschouwburg deed me watertanden, want stonden mee op het podium: interviewster en tevens schrijfster Annelies Beck, de redactrice van De Bezige Bij wier naam ik natuurlijk niet meer ken, de grote Geert Mak die een lofzang zou uitspreken over dit boek, actrice Aminata Demba en mezzosopraan Sabine Lutzenberger.

Ik moet eigenlijk toegeven: ik heb van deze schrijver nog altijd Oorlog en Terpentijn niet gelezen, maar dat wil niet zeggen dat ik niet enorm geënthousiasmeerd ben door deze opvolger 'De bekeerlinge'. Net zoals in dat vorige boek, schakelt de schrijver in deze roman die een middeleeuws romeo en julia-verhaal vertelt met alles erop en eraan, zijn ik-persoon in de tegenwoordige tijd niet uit. Daardoor laat hij de lezer net zoals zichzelf mee in een tijdsmachine springen die heen en weer gaat doorheen de tijd.

In Rouen in het Franse Normandië wordt de van Noormannen afkomstige Vigdis Adelais, een 17-jarige jonge vrouw enorm verliefd op een joodse jongen. Het is nog een eeuw voor de hoofse liefde, vrouwen hebben nog geen enkele vorm van zelfbestemming. Maar Vigdis is passioneel en samen met haar geliefde slaat ze op de vlucht tot in het Egyptische Caïro toe en bekeert ze zich speciaal tot het jodendom.

De drie grote godsdiensten van die tijd kruisen elkaar net zoals vandaag, net zoals de Latijnse en Sefardische liederen die Sabine Lutzenberger a capella op het podium brengt. En dit soms als achtergrond voor een voorgelezen stuk tekst, soms als soliste. Wat een prachtige stem heeft deze zangeres! De Bourlaschouwburg is dan ook een prachtige setting voor dit totaalspektakel.  

En toch, zijn mijn verwachtingen te hoog? Als het boek voorgelezen wordt, verliest het nogal snel zijn magie voor mij. Het klinkt al snel wat zweverig boven de hoofden heen en noch Hertmans zelf noch Aminata Demba kunnen er mij echt mee bekoren in feite. Dat hoeft natuurlijk niet aan hen te liggen. Demba is wat mij betreft ook nog wat te onzeker en struikelt wat te veel over haar woorden eerlijk gezegd. Ik zal wel weer wat te veeleisend zijn. Geef mij toch maar het boek in handen zodat ik het zelf kan lezen en in gedachten mee kan beleven.  

Ongeveer in de helft van het programma maakt Geert Mak zijn entrée. Hij start met zijn lofzang op het boek en zijn collega. Als hij je niet kan overtuigen van dit boek, dan niemand natuurlijk. Ze spreken in een genoeglijk sofagesprek nog over geschiedenis en de parallellen tussen dit boek en het laatste boek van Geert Mak over De levens van Jan Six, een vier eeuwen durend episch verhaal over een voorname familie in Amsterdam. Deze mannen samen kennen dan ook heel wat van geschiedenis en bij dit deel hing ik aan hun lippen, samen met vele anderen uit het publiek.  

Het was al bij al wederom een boeiende literaire week! Heel blij dat ik dit weer allemaal heb mogen meemaken. 



Reacties op: Griet op de Beeck en Stefan Hertmans

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar la...

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) schrijft romans, essays en dichtbundels. Hij was redacteu...