Hebban Reading Challenge - juli
Heel wat titels deze maand, maar er zitten deze keer heel wat dunne boekjes bij hoor, die heel snel gelezen zijn! De zomervakantie betekent niet altijd dat je verlof hebt maar de avonden zijn gelukkig wel langer en ook van de zon kan je goed genieten met een boekje in de aanslag natuurlijk. Ik heb dan ook nog meer tijd kunnen besteden aan lectuur van allerlei pluimage en ook een aantal mooie dingen zoals gedichten bv beluisterd én bekeken. Maar het zijn inderdaad veel verschillende 'dingen':
- qua gedichten: op de website www.dichterdraagtvoor.nl bekeek ik alle clips die Ramsey Nasr samenstelde samen met zijn broer Shariff op basis van 21 Nederlandstalige gedichten. Ook in dit rijtje hoort de 8-uren durende cd-reeks Hier komt de poëzie - Acht eeuwen Nederlandstalige poëzie thuis. Deze staan nu op verschillende dragers van mij en probeer ik nu volledig te beluisteren: thuis, op de tram mét achtergrondruis, tijdens de lunchpauze op het werk, ... Om dit te kunnen doen, maakte ik een overzicht van alle gedichten die erop staan waardoor ik ze nu kan afvinken. De laatste CD van 'De vijftigers en tijdgenoten' heb ik ondertussen volledig afgevinkt! Mijn favoriete gedichten van deze bundel zijn verschillende delen van Een vrouw en Ik schrijf je neer van Hugo Claus. Dit laatste gedicht werd ook verfilmd op eerstgenoemde website, waarvan de meeste trouwens ook uit de CD-reeks werden geselecteerd.
- de 5 booklets van het eerste jaar (2015) van Versopolis van 5 jonge Europese dichters, die met dit project gepromoot worden door 13 landen en poëziepartners uit heel Europa, waaronder het PoëzieCentrum uit Gent, en het Felix Poetry Festival uit Antwerpen. Niet allemaal even goed bevonden, maar toch een leuke kennismaking. Ik heb dan ook direct de volgende 5 van dit jaar besteld!
- een bookleg van de nieuwe Dichter des Vaderlands, Laurence Vielle, Geboren met de wind, die me echter ook niet zo beviel, dit in tegenstelling tot haar gedichten des vaderlands. Dat gedichten-gedoe is trouwens een hele uitdaging en gedachtenwisseling geworden. Samen met een aantal andere Hebban - boekbloggers zoals Ellen Yzerman (Prowisorio), Marieke, Gigi en Tea hebben we hierover nu toch al wat van gedachten hebben gewisseld. Dat deden we bijv onder één van mijn blogartikels en bij één van Marieke zijn we zelfs zelf beginnen dichten! Kom gerust zelf eens kijken en proberen!
- enkele verhalenbundels: in het Engels Oscar Wilde's Stories for All Ages, een heerlijke kennismaking met Wilde's werk.
- 2 x Camilla Läckberg, 1 x met Nicci French met de bundel De vrienden van Matty, en 1 x in het Zweeds met de bundel Mord och Mandeldoft van Camilla Läckberg, waarvan Sneeuwstorm en amandelgeur één verhaal is.
- 5 andere thrillers: uit Zuid-Afrika Payback en Killer Country van Mike Nicol waardoor ik met smart afwacht op deel 3 in september, Bling Bling van de Vlaming Jan Van Der Cruysse dankzij de Facebookgroep De Perfecte Buren die daar liet weten dat hij er verdorie ook een trilogie van gaat maken, Een stap te ver van de Britse Tina Seskis dankzij de Buzz leesclub hier op Hebban en De achtste doodzonde in het Zweeds van Rebecka Aldén (komt hier uit in augustus dit jaar). Ook het geschenkenboekje Vector nav de Nederlandse Spannende Boeken weken passeerde op de valreep nog de revue.
- wat non-fictie: De kleine zebra en zijn strepen van Rik Pinxten, Kun je een betere wereld kopen van Wouter Mensink en Dansen in het luchtledige van Patrick Reyntiens (werkgerelateerd)
- geschikt voor écht hete dagen, de documentaire Winter-Ijsland van Laura Broekhuysen
- een verslag over een verrassende route door mijn eigen stad, getiteld Een landloper op batterijen van Antwerps stadsdichter Maarten Inghels dat je ook snel gelezen hebt
- en ook nog enkele romans: 25, 45 en 70, een ietwat aparte erotische romantrilogie over éénzelfde personage geschreven door respectievelijk Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma Van Voss met een knipoog. Met opnieuw David Pefko en Daan Heerma Van Voss als verder te leren kennen schrijvers...
- en dé klepper van de maand, nl de debuutroman Woesten van Kris Van Steenberge.
17 titels zijn hiervan geregistreerd op Hebban en laat ik dus maar meetellen voor mijn Reading Challenge, hoe dun ze ook zijn. Oscar Wilde liet ik dan weer meetellen voor de categorie 'Boek uit de 19de eeuw'. Eén boek komt bij mijn favorieten en 5-sterren boeken terecht, Woesten uiteraard! Vier boeken hebben ook een link met het hoge Noorden.
Ik ben zelf al weer benieuwd naar wat ik volgende maand allemaal zal lezen...