Ik heb mij verslikt... in een geschiedenisklepper!
Slik, eind juli werd mijn aandacht ineens getrokken naar een boek dat werd vermeld bij de boekbloggersklussen: het boek beloofde een boeiende culturele geschiedenis van Vlaanderen. Het had dan ook de alles verduidelijkende titel Vlaanderen - een culturele geschiedenis van auteur en geschiedeniskenner André De Vries.
De beschrijving beloofde een goed geschreven boek over de historisch belangrijke steden als Gent, Antwerpen, Brugge en Brussel. Ook de ontwikkeling van de meer landelijke streken komen er in aan bod. Het boek is eerst in het Engels uitgegeven bij Signal Books/Oxford University Press omdat de schrijver, van Gentse roots welteverstaan, in Oxford woont en werkt als schrijver en vertaler. Het feit dat het zo'n succes was, heeft er toe geleid dat dit boek nu door uitgever Horizon ook in het Nederlands is uitgegeven.
Nou, het is jaren geleden zoniet niet meer gebeurd sinds de middelbare schooltijd dat ik nog over de Vlaamse geschiedenis heb gelezen om eerlijk te zijn. Half augustus moet ik het ongeveer gekregen hebben. Ik moet tot mijn scha en schande toegeven dat ik er nu pas met kleine stapjes in begonnen ben. Dus ja, ik heb mij erin verslikt en ik wil/moet het echt uitlezen nu vooraleer ik met enkele andere boeken van start ga. Als beloning hou ik voor mezelf in het vooruitzicht: Zuivering van Tom Lanoye, De bekeerlinge van Stefan Hertmans, Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck en sinds vandaag: De heilige Rita van Tommy Wieringa! Inderdaad: zelfs dit boek moet wachten. Dit wordt wel een zelf(gekozen)kastijding maar het gaat niet anders.
In augustus begon ik namelijk als een gek enkele artikels te schrijven voor de We Love Lit spot, en was ik nog bezig met enkele andere boeken. Ik dacht dat ik nog genoeg tijd zou hebben... maar de tijd verstreek en zonder dat ik het wist, was het september en werd het weer wat extra druk op het werk. Dus ben ik er jammer genoeg pas vorige week aan begonnen.
Nu, het is geen kastijding om het boek te lezen hoor. Het is wel een dikke pil en er komen hier en daar zeker wat zwaardere stukken in voor maar de taal is toegankelijk en de structuur zeer duidelijk van in het begin. De inhoudstabel laat al geen twijfel na van wat er allemaal in besproken wordt. Na enkele inleidende hoofdstukken over Vlaanderen in het algemeen, de identiteit van Vlamingen, de tradities, de folklore, zelfs streekgerechten, komen nadien de verschillende regio's aan bod. Zelfs 'Nederlands' (Zeeuws)-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen passeren op het einde ook de revue. Bovendien past zo een boek wel bij mijn begrip van een echte 'reading challenge'. :-))
Het zijn 12 hoofdstukken in het totaal waarvan in 9 hoofdstukken de geschiedenis van de belangrijkste bezienswaardigheden en monumenten in 10 regio's uit de doeken worden gedaan. Ik ben nu bezig met de tweede regio, namelijk Oost-Vlaanderen en de Schelde. (Het eerste ging over de stad Gent.)
Zo weten jullie tenminste weer waar ik mee bezig ben en waarom het misschien wat langer stil blijft hier!
Voor de rest staan er samen met enkele collega's van de Club van 10 Literatuur en van enkele andere Clubs van 10 ook weer een paar mooie buddyreads/genre melanges op stapel. Hou daarvoor de Club 10 - blogspots maar goed in de gaten!