Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Klassieker-stress

op 24 februari 2017 door

Stress, hét modewoord van onze tijd. We komen het tegen in ons werk, in ons huishouden en waarom ook niet in onze hobbies, als daar zijn boeken lezen en Hebban? Een beetje stress is goed, maar te veel stress is ongezond. De laatste dagen heb ik het wat moeilijk gehad met lezen omdat er zich misschien wat dingen in mijn 'kopke' opstapelden? Wie zal het zeggen?

De Hebban-blogs en de artikelen die ik ervoor wil schrijven, krijg ik jammer genoeg ook niet altijd zomaar uit m'n hoofd want ik ben over het algemeen een loyale en plichtbewuste vrijwilliger. Ik zeg toe wat ik kan, maar wat ik toezeg, moet me ook goed lukken, anders ben ik niet zo tevreden over mezelf. Toch is het nodig, want als ik echt van een boek wil genieten, moet ik m'n hoofd kunnen vrij maken natuurlijk. Om het wat makkelijker en overzichtelijker te maken, heb ik een lijstje opgemaakt van mijn leesprojecten van de komende tijd. En als ik al die boeken zie passeren, is dat best veel, zeker met heel wat klassiekers er tussen, die bepaald geen lichte kost zijn. Graag wil ik m'n rijtje geplande klassiekers even aan jullie voorstellen:

- Pride and Prejudice (Trots en Vooroordeel) van Jane Austen, Hebban-leesclub: ik wilde graag meedoen aan deze leesclub met een eigen exemplaar omdat ik het zelf al gelezen had en ik er als tiener/young adult al zo van genoten had. En genieten doe ik nu ook terug, al was het maar omdat je met het 18de eeuwse Engels weer terug in de tijd wordt gekatapulteerd in een omgeving waar dames bijna alleen aan mannen en trouwen (hoeven te) denken. ;-)

- De verdenking van Friedrich Dürrenmatt, Hebban-leesclub: nog een leesclub die ik voor geen geld wil missen. Een literaire thriller van het echte soort. Een Zwitserse schrijver die leefde van 1921 tot en met 1990 en een grote interesse toonde voor de thematiek van misdaad en gerechtigheid. 

- Het hart is een eenzame jager van Carson McCullers (1917-1967): een boek dat ik samen wil lezen met het Klassieker-genootschap. Met als overheersend thema eenzaamheid, wat ook de titel suggereert natuurlijk. Dit boek zie je de laatste tijd terug enorm veel opduiken, mede dankzij een nieuwe uitgave van 2016 door uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep.

- Nooit meer slapen van W.F. Hermans met de Hebban Club van 10 Literatuur: Hier ga ik niet veel over zeggen want dit project houdt nog een aantal leuke dingen in die jullie te zijner tijd op de We Love Lit-blogspot zullen kunnen lezen! Het boek heb ik ooit al eens gelezen in de middelbare school, dus ik ga er van uit dat het nu veel leuker zal zijn om het opnieuw te lezen! ;-)

- De avonden van Gerard Reve voor mijn Merksemse Leesclub, die op 1 april terug samen komt. En onze begeleider zei dat het géén grap was. Ik ben zelf reuze benieuwd wat ik van dit beroemd boek zal vinden, het bleef tot nu toe bij mijn verzameling ongelezen klassiekers staan... 

- Een rondje Hugo Claus: inderdaad, na Reve en Hermans komt Hugo Claus aan de beurt, opnieuw in het Klassieker-Genootschap. Zijn debuut De Metsiers, en twee toneelstukken Een bruid in de morgen en Suiker, staan op de leeslijst. Ter voorbereiding hiervan had ik zowel internetwinkeltjes als een antiquariaatsboekenwinkel in Antwerpen bezocht. Het resultaat daarvan is een bundel met wel àcht toneelstukken van hem. Dat is theater genoeg in ieder geval. 

- Ulixes van James Joyce: Nog wat zwaarder werk wacht mij met twee speciale 'klassieker' leesclubs, waarvan de eerste over dit werk. Hier kan je meer over dit leesproject vinden: https://www.hebban.nl/spot/ulixes-jamesjoyce .

- Anna Karenina van Lev Tolstoj (1828-1910): Een klassieke roman van bijna 1000 pagina's over een Russisch liefdesverhaal, die ik me ook heb voorgenomen om mee te lezen in een speciaal daarvoor opgerichte leesclub. 

Ik heb dus nog heel wat om me mee bezig te houden de komende tijd. En daar komt allicht nog wat 'lichtere' kost tussen, om het allemaal behapbaar te houden. Benieuwd naar mijn vorderingen? Van zodra mogelijk, zal ik het hier (en op andere plekken) zeker laten weten! Maar dit even ter info: ik probeer het niet te 'moeten', want als het me niet lukt, zal het zo zijn. Que sera, sera... zong Doris Day ooit...  

En aan de andere kant: nu ik de kans krijg, om deze boeken samen met anderen te lezen en te proberen begrijpen, zou ik het spijtig vinden om het niet te proberen! 



Reacties op: Klassieker-stress

Meer informatie

Gerelateerd