Literaire kalender sept-nov 2017
Weet je wat ik vandaag zo tussen de bedrijven door gedaan heb? Ik heb me maar liefst ticketjes besteld voor 3 voorstellingen in Antwerpen de komende weken en maanden... En dit zijn niet de enige activiteiten die op m'n lijstje staan!
Het nieuwe literaire jaar begint al opnieuw deze zaterdag (23/9) omdat ik dan naar een boekpresentatie ga van een nieuwe roman, Niemand heeft het gedaan, van Diane Broeckhoven, de schrijfster van o.a. de succesroman De buitenkant van meneer Jules en dit in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Ik had me nog zo voorgenomen dit boek te lezen vooraleer ik dit zou bijwonen, maar het is me wéér niet gelukt. Ook ben ik er achter gekomen dat ik dit boek zelfs niet in mijn bezit heb maar wel 2 andere van haar, namelijk haar laatste roman 'Wat voorafging' en 'Reiskoorts'. Daar moet toch eens snel verandering in komen eigenlijk. En wie zal ik daar leren kennen op deze gelegenheid? Wel Hebbaniste Katrien in feite, die zowel hier als ook op Facebook actief is: dat vind ik op zich al super tof om naar uit te kijken!
En al volgende week, heb ik tot mijn verrassing net vandaag ontdekt, wordt de nieuwe roman, Zuivering, van Tom Lanoye voorgesteld op 26/9, in een gratis voorstelling in de Arenbergschouwburg, waarop ook muzikant-van-alle-kanten-thuis, Mauro Pawlowski, aanwezig zal zijn. Nou, mij is 'ie soms een beetje te speciaal, maar een opvoering van Lanoye zelf, wil ik niet graag langs mijn neus voorbij laten gaan. 'Reserveer nu', riep die knop mij toe. Oké, dat heb ik dan ook maar gedaan...
Waar ik ook niet lang over moest nadenken, is de op handen zijnde theatervoorstelling Adela en Helena, naar een tekst van één van mijn favoriete auteurs, Kris Van Steenberge, die ook in boekvorm zal verschijnen, met steractrices Chris Lomme, Katelijne Verbeke en Simone Milsdochter en in een regie van Ignace Cornelissen. Op 29/9 ga ik dan ook naar één van de voorstellingen in het Fakkeltheater!
De derde voorstelling die ik na deze twee eerst genoemde, vandaag boekte, nav enkele radiospots met acteur Gène Bervoets, is het toneelstuk Het kleine meisje van meneer Linh dat vanaf eind september door het Toneelhuis wordt gebracht olv Guy Cassiers, in première in hun eigen biotoop, de wondermooie Bourlaschouwburg uiteraard. Dit stuk is uiteraard gemaakt naar de novelle van Philippe Claudel en handelt over de vluchtelingenproblematiek. Alsof mensen er door middel van literatuur en cultuur maar steeds aan moeten herinnerd worden dat dit thema van alle tijden is... Op 6/10 is het al zover voor deze voorstelling! Op 28 januari volgend jaar zal Philippe Claudel bovendien zelf komen om over zijn werk te praten!
Van 13 tot en met 15 oktober vindt dan Het Betere Boek plaats op verschillende locaties in Gent, het is zó jammer dat dit net valt vlak voor de week van een megagroot congres van mijn werkgever, ik al lang een andere activiteit gepland had en ik ook dat weekend toch wat zal moeten werken... Misschien ga ik toch proberen daar minstens een halve dag naar toe te gaan. Dat valt nog af te wachten, maar het thema van dit literaire festival is trouwens zeer aansprekend: namelijk Rusland!
Diezelfde zaterdag beginnen namelijk de leesclubs in mijn plaatselijke bibliotheek terug. Het boek dat daar het eerst op tafel komt op zat 14/10 is Het smelt van Lize Spit. Inderdaad: dé hype van vorig jaar toch, maar het komt nu pas aan bod. Ook al heb ik het zelf al een hele tijd geleden gelezen, toch ben ik benieuwd naar de kritische woorden die onze leesclubbegeleider daarover heeft beloofd... Een kritische noot is altijd goed om te kraken, vind ik toch. De woensdag erop, 18 oktober, zou ik dan ook bijna rechtstreeks van het ene congres naar de volgende lezing van la dame Spit zelf gaan die in diezelfde bibliotheek plaats vindt. Hopelijk valt dit allemaal wat te combineren voor mij!
Op 20/10 is het dan de beurt aan de fantastische Dimitri Verhulst in duo met de magistrale Corrie van Binsbergen. Op speciaal gecomponeerde muziek van deze laatste brengt Verhulst zijn satirische maar scherpe en bijtende tekst Godverdomse dagen op een godverdomse bol in een voorstelling van anderhalf uur, in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Corrie van Binsbergen en haar ensemble heb ik al samen met Ramsey Nasr zien optreden, en zij maakte naam met dit soort literaire optredens, onder andere ook met Remco Campert en Griet Op de Beeck (dit heb ik gemist...).
In november staat alweer Jeroen Olyslaegers op het programma van mijn plaatselijke bibliotheek...
Vergeet trouwens niet dat de 81ste editie van de Vlaamse boekenbeurs ook plaats vindt in Antwerp Expo van 29 okt tem 12 nov. Zonder twijfel laat ik daarover hier nog veel meer weten!
Het nieuwe literaire jaar gaat weer zeer mooi van start. En samen met enkele muzikale en journalistieke optredens wordt dit tout court weer een cultureel jaar waar ik me in ga smijten. Ik hou jullie op de hoogte!