Tijd voor thrillers! Give-away 'Stockholm Delete'
Ik wil graag met jullie vieren dat ik binnen 1,5 maand naar een Zweeds thrillerfestival ga met meer dan 60 internationale en Zweedse schrijvers!
En hoe doe ik dat?
Eén van mijn favoriete Zweedse schrijvers is Jens Lapidus. Onlangs mocht ik Stockholm Delete lezen vanwege Hebban en tevens de Leesclub rond dit boek begeleiden, wat het vervolg is op VIPRoom. Een laatste boek moet nog uitsluitsel geven over dit drieluik. Ik wil dit boek nu graag aan een volgende lezer doorgeven! Wat vraag ik je te doen om dit boek te kunnen winnen?
- mijn boekenblog te volgen
- een reactie te geven onderaan deze blogpost en te vermelden dat je mee doet aan de winactie én
- de portkosten van het boek te betalen. Dit is omdat dit boek niet door een uitgeverij wordt opgestuurd en ik hier zelf natuurlijk geen onkosten voor wil maken. Met dank voor jullie begrip!
Deelnemen kan tot 9 juli. De winnaar (via lotje trek) wordt op 10 juli bekend gemaakt. Lycka till! Veel succes!
Meer informatie over het thrillerfestival vind je op hun website (Engelstalige pagina).
Ik heb het programma van deze 'thriller-boekenbeurs' alvast eens doorgenomen en zo heb ik gemerkt dat heel wat bekende schrijvers een aantal keren terugkomen en verschillende keren aan de tand worden gevoeld, in een panelgesprek over een bepaald onderwerp met andere schrijvers ofwel in een solo-interview. De Zweden weten blijkbaar hoe een leuk thrillerfestivalprogramma in elkaar te steken met deze tweede editie. De schrijvers worden in verschillende combinaties samengebracht en zullen spreken over heel wat verschillende onderwerpen: over het schrijven zelf uiteraard, maar ook over het echte politiewerk te samen met echte rechercheurs, over de combinatie van het thrillergenre met horror- of fantasy-elementen, over welke motieven er worden gebruikt in misdaadromans, over de misdaadplaatsen zelf samen met forensisch onderzoekers, maatschappelijke problemen, het schrijven in duo's (oa met Cilla en Rolf Börjlind), over de verfilming van thrillers en het verschil tussen thrillerboeken en de scripts voor thrillerseries, over Britse vs Scandinavische misdaadverhalen, enz...
Naast de vele seminaries vinden er ook enkele stadswandelingen en busuitstapjes plaats, steeds in gezelschap van schrijvers die dan vnl het eiland Gotland ook als regio in hun boeken gebruiken. Je kan bovendien ook nog deelnemen aan een Engelse afternoon tea met de Britse Elisabeth Hand, en 1x een diner 's avonds samen met enkele schrijvers. Het programma ziet er met andere woorden heerlijk uit! Daar komt zeker een boeiend verslagje van.
Welke schrijvers zijn nu mijn favorieten en wil ik zeker niet missen? Hier volgt een rijtje schrijvers die een must zijn voor mij, wat natuurlijk niet wegneemt dat daar zeker nog andere namen zullen bijkomen: Arne Dahl, Håkan Nesser, Anders Roslund en Börge Hellström, Michael (Micke) Hjorth en Hans Rosenfeldt, Jens Lapidus, Camilla Läckberg en Mari Jungstedt.
Een ander idee van mij was, van de auteurs die aanwezig zullen zijn op dit thrillerfestival, waarvan ik nog niets gelezen heb én waarvan ik toch al boeken heb liggen, er minstens 1 van elk toch te lezen. Volgens deze criteria staan er maar liefst 8 namen klaar op mijn e-reader! Kuch kuch... Ik heb geen idee of me dit nog gaat lukken!
Om jullie nog wat meer mee te nemen in deze Zweedse 'thrillertRip', stel ik jullie hierbij ook mijn 2 huidige favoriete thrillerschrijvers voor uit het hoge Noorden.
Håkan Nesser is één van Zwedens meest talentvolle en populaire schrijvers. Hij heeft succes met zowel zijn psychologische, spannende romans als met zijn thrillerreeksen rond Inspecteur Van Veeteren en Inspecteur Barbarotti. Vooral die laatste is ook mijn favoriete reeks. Tot 1998 werkte hij als docent maar sindsdien is hij voltijds schrijver geworden. Een aantal van zijn romans die ik las en enorm waardeer zijn De zomer van Kim Novak, De stilte na Sarah en Hemel boven Londen. Nesser is eerder een subtiele en psychologische schrijver en zijn verhalen zijn echt wel detectives ipv echte thrillers. Maar bij weinige andere thrillerschrijvers krijg ik zoals bij zijn twee laatste Barbarotti-verhalen een krop in de keel door de manier waarop hij zijn personages beschrijft.
Arne Dahl is een heel ander type thrillerschrijver. Deze naam is trouwens een pseudoniem waarvan de man erachter, lang voordat ik hem al kende, in Zweden toch even onbekend bleef. Dat kon echter niet blijven duren: Jan Arnald is zijn echte naam en was voor zijn succesvolle schrijverschap een redacteur en literair criticus. Misschien daarom wel een goede reden om even onbekend te blijven... Hij schreef de succesvolle A-team reeks en als een spin off ervan een vierdelige reeks over een Europees politiekorps, het 'Opcopteam' met enkele terugkerende personages maar ook met nieuwe personages uit andere landen. Zijn plotten zijn meestal vrij complex, worden internationaler doorheen de tijd en worden bevolkt door heel wat personages. Zijn 'A-team zowel als zijn Opcopteam-reeks kenden vrij veel geweld en actie. Maar hij verweeft ook heel wat maatschappelijke thema's in zijn thrillers zonder daarmee zijn verhaal weg te dringen. Ik las zijn A-teamreeks volledig in het Zweeds in een vakantieperiode lang geleden toen de term 'bingereading' nog niet bestond, en ik zijn pockets mee had van het land van herkomst. Een ietwat intensieve manier om een schrijver te leren kennen, moet ik zeggen. De Nederlandse vertalingen zijn niet helemaal up-to-date want hij heeft net het eerste boek van een nieuwe reeks uit, met de titel Utmarker. Hier kan je lezen waarom ik denk dat de vertaling zeker snel moet volgen!
Hopelijk kon ik jullie hiermee nog wat warmer maken voor de Zweedse en bij uitbreiding de Scandinavische thrillers. Veel thrillerplezier!