Twee weken vakantie: las ik meer boeken dan ik kocht of andersom ? ;-)
Het waren me de twee weekjes wel! Ik heb me geamuseerd hoor, en ik heb ze na vandaag eens geteld te hebben, goed gevuld met boeken te lezen en enkele andere activiteiten.
Maar of dit wel opwoog tegenover mijn andere aankopen deze twee weken, is nog een ander paar mouwen... Er zaten immers ook twee 'gevaarlijke' uitstapjes in. Vorige week zaterdag trok ik ten eerste met een vriendin naar Maastricht om die beroemde boekenwinkels daar eens in ogenschouw te gaan nemen. Ze stonden op ons programma en ze werden, samen met een korte wandeling naar en door het centrum dan ook aangedaan. Eerst trokken we naar de boekhandel Dominicanen, ja die in die beroemde Dominicanen-kerk daar. We hadden afgesproken om ze apart onder handen te nemen en er een uurtje voor uitgetrokken. Wat ik mij ter harte heb genomen: pas na een uur kwam ik terug buiten, terwijl mijn vriendin al buiten aan het wachten was. Ik had er niets gekocht, want het aanbod romans vond ik nu ook niet zo super eerlijk gezegd! De bovenste verdiepingen had ik maar snel in ogenschouw genomen, wegens een combinatie van hoogtevrees en een gebrek aan interesse om daar Engelstalige boeken te kopen en in fantasy.
Ik wist van mede-Literatuurclublid Gigi Leestgraag dat Boekhandel De Tribune er vlak in de buurt lag. Omdat we echter zo'n dorst hadden gekregen van die boekenkerk, vonden we er niets anders op om ondertussen even in een meubel- annex koffiezaak twee... theetjes te gaan drinken. :-D De uitbaters waren er in ieder geval vriendelijk genoeg! Dat had gesmaakt en nu konden we snel verder door naar die fameuze Tribune waar ik zonder het te weten ook al snél een uur kwijt gespeeld was. Ze hebben daar op een kleinere oppervlakte namelijk een uitmuntend aanbod van nieuwe en tweedehands boeken: romans, geschiedenis, filosofie, thrillers, ontspanning, enz. Toen ik de verkopers aansprak om me aan te raden wat ik als boekliefhebber mee moést nemen volgens hun van Maastricht naar Antwerpen, iets Nederlands of zelfs iets lokaals, raakten de tongen ook nog los en kwamen er snel enkele adviezen uit waarvan ik er sommige inderdaad ter harte heb genomen. Je kan toch maar proberen niet, en bovendien is het net dàt wat ik leuk vind aan boekhandels in andere steden. De boeken op de tweede foto in de banner komen van De Tribune. Er zit één Deense journaliste tussen, namelijk Erika Fatland. Ik zet ze hier nog eens onder:
- Rob van Essen: Winter in Amerika
- Allard Schröder: De hydrograaf
- Asis Aynan: Veldslag
- Erika Fatland: De engelbewaarder van Beslan
- Paul van Grinsven: 40 joar 'ne landverraojer (lag op de toonbank)
- Philip Dröge: Moresnet
Tellen jullie mee? Dit zijn al 6 nieuwe titels voor mijn boekenverzameling!
Ten tweede ging ik een dagje op uitstap in eigen stad. Een aanrader hoor, zeker als je de Antwerp Museum App kan installeren op je smartphone en dan ook nog de rondleiding (tot 15 september nog maar) van auteur Jeroen Olyslaegers kan downloaden om eindelijk eens een kijkje te gaan nemen in het niet zo grote maar fijne Mayer van den Bergh museum. Een aanrader! Die Dulle Griet eindelijk met eigen ogen mogen aanschouwen! Die Pieter Brueghel de Oude wist toch wat hij deed hoor. Tijdens dat dagje passeerde ik ook nog kort in de boekhandel De Groene Waterman waar ik weer niet aan kon weerstaan. Ik kom er altijd wel met wat buiten, nu met twee Engelstalige gedichtenbundels die me super aantrekkelijk leken:
- Ocean Vuong (Amerikaans-Vietnamese dichter en auteur): Night sky with exit wounds
- Jericho Brown (Afro-Amerikaanse dichter): The Tradition
Twee titels erbij...
En dan uitstapje drie van vandaag om deze twee weekjes mee te besluiten: naar Lillo voor het tweede boekendorp van de zomer. Lillo is een klein dorpje ten noorden van Antwerpen waar elk jaar een hoop boekenkramers 2x in de zomer, in juli én augustus op een zondag, mét tweedehands boeken neerstrijken. Het was voor mij de eerste keer dat ik er naar toe ging. Sinds dit jaar is Lillo namelijk gemakkelijker te bereiken met een Waterbus! Langs de Schelde met andere woorden. Sinds misschien anderhalf jaar wordt eindelijk die rivier eens gebruikt om pendelaars én toeristen snellere overzetten te bieden, zowel met een veerboot tussen Linkeroever 'Sint-Anneke' en de rechteroever, oftewel 't "Stad" '(ja, kijk hier wordt dat nu eenmaal zo genoemd...) als een "Waterbus" tussen Hemiksem en Lillo, van Zuid naar Noord en omgekeerd met enkele afstaphaltes in en rond de haven van Antwerpen. Nou, ik heb daar twee uur tussen de standjes staan snuisteren en ben met een karren, euh boot-vracht eerder, boeken thuis gekomen! Gelukkig was die Waterbus na de middag toen ik er vertrok, half leeg en konden die extra kilo's papier er wel bij! De boeken die ik daar vond, vind je op de eerste foto in de banner, dat zijn:
- Erik Vlaminck aka Dikke Freddy: Brieven van Dikke Freddy (de eerste bundel die ik al langer wilde hebben!)
- Willem-Jan Otten: Specht en zoon
- Elfriede Jelinek: De pianiste (voor het programma van mijn leesclub volgend jaar)
- Kazuo Ishiguro: Toen wij wezen waren
- Sandro Veronesi: XY
- Een Zweedse verhalenbundel van literaire Zweedse schrijvers door de jaren heen: Hjalmar Söderberg, Stig Dagerman, Lars Gustafsson, Per Olov Enquist, Pär Lagerkvist, Torgny Lindgren, enz. (van het zwaardere type dus)
- Kerstin Ekman: Heksenkringen
- Een bundel met drie (bijbelse) romans van Torgny Lindgren: De weg van de slang, De schoonheid van Merab, Bathseba - bijbelse inspiratie van het moment? - Deze drie laatste titels kwamen trouwens van hetzelfde kraampje waarvan de verkoopster telkens viste naar wat haar klanten juist interesseerde en keek of ze nog iets in die richting vond. Daardoor dus ook de 'Zweedse invalshoek'. Sympathieke dame!
Kunnen jullie nog meetellen? Dit zijn nog eens 8 titels er bij. Dat wil dus zeggen dat ik deze 2 weken maar liefst 16 boeken heb gekocht - maar die laatste voor geen geld gelukkig!
Nou nou, laat ons dan eens naar de andere zijde van de balans van onze boek-houding kijken!
Wat las ik deze 2 weken, en weegt dat er wat tegen op? Ik slik toch even als ik zie wat ik allemaal las:
- Good omens van Neil Gaiman & Terry Pratchett las ik niet volledig in deze twee weken, maar las het na de hitte wel pas uit, en dat is toen ik vakantie nam (werken in airco is veel beter als het heet is!). Hier komt binnenkort een buddyread van met Gigi op de Literatuurclub-blogspot!
- De Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas van Erik Rinckhout
- Een dunne maar tweetalige gedichtenbundel Het huwelijk / Le mariage met gedichten van WIllem Elsschot vertaald in het Frans door Paul Claes, dit is mijn recensie
- De ontgoocheling van Willem Elsschot (Kaas is de enige roman die ik de laatste jaren nog niet las in de nieuwe uitgave maar wel vroeger op school)
- Draaidagen van Bianca Broer - mijn recensie
- Ik zal de wereld nooit meer zien: Aantekeningen uit de gevangenis van Ahmet Altan
- Dokter Glas van Hjalmar Söderberg (in het Nl)
- Moord in praktijk van Kerstin Ekman (in het Zw: Mordets praktik)
- Lam van Hannelore Bedert
- Nog 2 gedichtenbundels: Opabinia van Frederik Lucien De Laere (recensie) en
- Kameleon van Charlotte Van den Broeck (beiden aanraders!)
Conclusie:
Dat zijn dus 11 titels. 16 titels gekocht tegenover 11 titels gelezen. Nee, deze twee weken durende vakantie was dus niet goed voor mijn eigen boekenkast. In de tweede helft van mijn vakantie in het najaar ga ik dus een tandje moeten bijsteken. Hoé ik dat ga doen, moet ik nog even met mezelf beraden! ;-)
Hoe deden jullie het al op dit vlak tijdens de vakantie? Delen jullie ook jullie boek-vakantie-ervaringen?