Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Voor elk wat wils: favoriete boeken en statistiekjes van 2019

op 31 december 2019 door

Sommige lezers willen geen lijstjes maken, andere lezers dan weer wel; de enen denken in cijfertjes, voor anderen zijn statistieken alles. En ik? Ik sta daar niet onverschillig tegenover, maar een uitgesproken mening heb ik er me ook niet echt over gevormd. Dat is misschien het teken dat ik het veel mensen naar de zin probeer te maken. En zo denk ik ook wel over mezelf eigenlijk. Het eindejaar is wel een moment om eens te evalueren, dat vind ik ook wel. Hieronder vind je dus enkele titels van boeken die ik dit jaar las, en die ik graag wil aanraden, en daarnaast ook enkele cijfertjes en conclusies voor mezelf daaruit.

Laat me beginnen met de titels want dat is toch het belangrijkste. Ik las heel gevarieerd dit jaar, maar grotendeels viel dit uiteen in drie genres: romans, non-fictie en poëzie (minder maar toch). Hieronder vind je 6 titels uit elke rubriek, die me iets gedaan hebben want anders vergelijk je toch maar appelen met sinaasappelen en peren.

Romans:

  1. Een revolverschot – Virginie Loveling
  2. Gregorius – Bengt Ohlsson
  3. Max, Mischa en het Tet-offensief – Johan Harstad
  4. De acht bergen – Paolo Cognetti
  5. Middaguur – Dörte Hansen
  6. Een berg mens onder witte lakens – Erik Vlaminck

Non-fictie:

  1. MAUS – Art Spiegelman
  2. Ik zal de wereld nooit meer zien – Ahmet Altan
  3. Niemand wil ze hebben – Linda Polman
  4. Vertel me het einde – Valeria Luiselli
  5. De Bourgondiërs – Bart Van Loo
  6. De rechtvaardigen – Jan Brokken

Poëzie:

  1. Helium – Bart Moeyaert
  2. Nachtroer – Charlotte Van den Broeck
  3. Vallende tijd – Mohammed Chacha, Ahmed Ziani, Fadma El Ouariachi, Mimoun El Walid
  4. Ik hier jij daar – Ghayath Al Almadhoun, Anne Vegter
  5. The best of Delphine Lecompte
  6. Vrij – wij? – Tom Lanoye

Dat ik nu ook een lijstje van poëziebundels kan meegeven als leestips, heeft er zeker mee te maken dat ik dit jaar nog meer poëzie ben gaan lezen, en gemerkt heb dat ik ook hierin m’n smaak meer aan het vinden ben. Het zijn meestal recente poëziebundels, onder de klassieke dichters uit het Nederlandse taalgebied valt er echter nog veel te ontdekken voor mij, heel wat namen herinner ik me wel uit mijn studietijd maar hun werk zit niet (meer) echt in mijn hoofd. Waarvan ik dus ook direct een voornemen kan maken natuurlijk…

Dit zijn de aantallen van 2019 en de verhoudingen in de genres van de vier voorbije jaren:

  • Romans: 67
  • Thrillers: 7
  • Non-fictie: 28
  • Poëzie en toneel: 20
  • Graphic novel: 3
  • Jeugd: 1

18aeb1f45724ddd752e131ea72e0888b.png

Waaruit ook maar weer blijkt dat ik weer amper thrillers heb gelezen, en ik eigenlijk geen jeugdboekenlezer ben. Nochtans heb ik Lampje van Annet Schaap nog steeds in de kast staan, dat is dus alvast een jeugdboek om in 2020 te lezen! (voornemen 2) Snelle rekenaars hebben nu al kunnen optellen dat ik 126 boeken las. Het aantal bladzijden dat dit vertegenwoordigt, verschilt een beetje van bron tot bron; mijn eigen telling komt neer op zo’n 26659 bladzijden. Het blijkt dat het aantal boeken dat ik de voorbije jaren las, wel heel stabiel is ook.

5f1a8fb4b70b18b0bb05b3eaea774861.png

Het aandeel vrouwelijke auteurs is niet vooruitgegaan hoewel ik dat eigenlijk wel gewild had. Nochtans zijn er een heel aantal die ik heb leren kennen of nog steeds geweldig vind, zoals Virginie Loveling, Niña Weijers, Hanna Bervoets, Juli Zeh, Dörte Hansen, Diane Broeckhoven, Charlotte Van den Broeck, en Judith Vanistendael.  Daarnaast waren er ook een aantal boeken van een koppel of van meerdere auteurs. Voornemen 3 voor 2020: een groter aandeel vrouwelijke auteurs lezen!

d65bf5c032f7838eb7599aae538c3085.png

Hoe verspreiden mijn boeken zich over de wereld?

Dit houd ik eigenlijk niet echt meer bij dit jaar. Enkele jaren geleden was er een Challenge die met de landen rekening hield, en dat vond ik wel tof. Ik probeer er nog wel steeds op te letten dat ik ook hier wat variatie aanhoud, en daarnaast houd ik wel bij hoeveel boeken ik lees in andere talen, en heb ik nog steeds genoteerd of er ook boeken komen uit of gaan over Scandinavië/het hoge Noorden. Het is een beetje moeilijk om alles wat in balans te houden. Dit jaar las ik bv meer in het Frans, Engels en zelfs Duits dan in het Zweeds, en heb ik ook meer boeken uit de Duitse literatuur gelezen, ook vertaald. Daar helpt mijn leesclub Duitse literatuur in Antwerpen zeker aan mee! Hieronder vind je een taart die ik probeerde te bakken met de percentages van de talen waarin ik las, en ook in staafjes een evolutie in de Scandinavische invloed op mijn leesgedrag. Ook tekent de globalisering en de migratie in de boeken die ik voornamelijk uit Zweden haal, zich trouwens sterker en sterker af. Niet dat ik dit erg vind trouwens, het is gewoon een van de mogelijke bronnen van mooie literatuur natuurlijk. Ik koppel hieraan niet echt een voornemen. Ik ga gewoon weer zien welke boeken van waar ook er weer op mijn pad komen.

3cafb8881eff4af21b38ac11526ccc9e.png

3e370c9c45caafa59f7a258f4e0bfe37.png

Tot slot: ik ben een lezer van zowel papieren boeken als e-books. Het aantal e-books dat ik las, is lichtjes gestegen maar niet zo veel. Daarvoor gun ik de Antwerpse (onafhankelijke) boekhandels nog te veel ook hun deel van de taart, euh… de staaf, oftewel mijn portemonnee. En ben ik nog altijd enorm blij met de vele boekvoorstellingen en evenementen die er te vinden zijn!

f828b028f93082ade996872dcf96a2ac.png

Laat 2020 ook maar weer even evenement- en boekenrijk worden! Als er besparingen aan zitten te komen, zal het op boekenvlak in ieder geval niet van mijn kant komen - hoewel die eigen boekenkast hé - en duik ik als toevluchtsoord  - soms toch – weer mijn boekenvilla in, dat ook ja. Voornemen 4 voor 2020: meer boeken uit eigen kast lezen! 

Als jullie mijn titels en sterren willen kennen, verwijs ik jullie graag nogmaals naar mijn volledige leeslijst die ik trouw heb bijgehouden.

Mag ik jullie allemaal een heerlijk boekenjaar 2020 wensen?
Een veilig oudjaar, een goede gezondheid en een groot pakket geluk!

Nathalie



Reacties op: Voor elk wat wils: favoriete boeken en statistiekjes van 2019