Voor elk wat wils: lijstjes en statistiekjes van 2020
Oudejaarsavond is toch een rustig moment om mijn boekenjaar 2020 te evalueren, niet? Nagenieten van wat ik dit jaar allemaal heb gelezen, noem ik dat. Welke titels bleven me het meeste bij? Omdat ik niet graag appelen met citroenen vergelijk, en ook niet met peren, geef ik hier graag in alfabetische volgorde 10 titels van romans mee, 5 titels non-fictie boeken en 5 titels poëziebundels die me het meest zullen bijblijven van dit jaar.
Romans
- De advocaat en de zeiler – Kris Van Steenberge en Geert Briers
- De wasbeer – Aleksandr Skorobogatov
- Gaan, ging, gegaan – Jenny Erpenbeck
- Het hele leven – Bart Moeyaert
- Kerkhofblommenstraat – Lara Taveirne
- Lanny – Max Porter
- Meer dan een broer – David Diop
- Naar de vuurtoren – Virginia Woolf
- Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers
- Wolf Hall (+ Het boek Henry + De Spiegel en het licht) – Hilary Mantel
Non-fictie
- Alleen de bergen zijn mijn vrienden – Behrouz Boochani
- De lengte van een oceaan – Björn Soenens
- Ik zal de wereld nooit meer zien – Ahmet Altan
- Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld – David Van Reybrouck
- Zo verliep de tijd die me toegemeten was. – Dirk Van Duppen en Thomas Blommaert
Poëzie
- Gods bedrog – Fatena Al Ghorra
- Het stad in mij – Maud Vanhauwaert
- De wolkendragers – Peter Holvoet-Hanssen
- Zon – Peter Verhelst
- Zonder het licht te breken – Amina Belôrf
2020 was een ‘raar’ jaar. Laat het ons daar nu maar op houden. In een vorige blog ging ik hier wat dieper op in. Hoe kan ik mijn lezen weer vergelijken met de vorige jaren? Ook met taarten en staven natuurlijk!
Het blijkt dat ik toch wat minder las dit jaar dan in 2019. Sommigen konden gemakkelijker om met de lockdown, anderen zoals ik hadden het blijkbaar wat moeilijker. Natuurlijk las ik nog een groot aantal boeken en ben ik daar echt wel blij mee. Ik ben uitgekomen op 111 boeken, waarvan ik er vier blijkbaar niet kon aanduiden op Hebban.
Als ik dan de genres vergelijk die ik in 2020 heb gelezen, steken de romans er nog met kop en schouders bovenuit, of het nu debuten, klassiekers, Nederlandstalige of buitenlandse titels zijn. Daarnaast las ik gemiddeld ook een mooi aantal non-fictieboeken en poëziebundels. Een veel kleiner aandeel vormen enkele thrillers, jeugdboeken en graphic novels, de ‘restcategorie’ met andere woorden.
Ik keek dit jaar niet meer naar het aandeel boeken dat uit Scandinavië kwam, wat enkel een redelijk aantal vormde in mijn beginjaren hier op Hebban, maar ik maakte wel voor de eerste keer een beeld op van het volledige geografische plaatje van waar mijn boeken komen, en dan bedoel ik waar de auteurs wonen natuurlijk. Ik stelde negen "regio’s" samen, wat er wel toe leidde dat ik op enkele heel lage cijfertjes uitkwam. ;-) Dit was hetzelfde toen ik keek of ik nog boeken in een andere taal heb gelezen... De negende ‘regio’ behelst trouwens enkele verhalen- en poëziebundels van Belgische en Nederlandse auteurs te samen, wat sowieso erg flauw is natuurlijk. Maar het doel was te kijken of ik wel zo divers lees als ik wel denk. Die diversiteit moet sowieso hoger! Evenals wat het aandeel vrouwen betreft in mijn gelezen boeken, dat nog maar eens daalde t.o.v. vorig jaar. Ik wil dus volgend jaar meer Nederlandse én buitenlandse vrouwelijke auteurs lezen, in meerdere talen! Dat komt er ook wat van als je met wat minder bekende, misschien wel obscuurdere boeken bezig bent?
Blijkbaar lees ik ook nog altijd veel meer op papier dan als e-book, omdat ik gewoon nog heel veel uit mijn eigen boekenkasten kan nemen, en dat is dit jaar niet echt afgenomen, doordat ik zo verslingerd ben aan allerhande gezellige boekenwinkels ook. Sla gerust mijn leeslijst annex inhoudstabel van dit jaar er hier op na. Ik hoop echt dat het niet veel langer meer hoeft, maar voor de tijd dat we ons toch nog even binnen moeten bezig houden in 2021 heb ik inderdaad nog meer dan voldoende liggen.
Laat ons echter hopen dat we toch voor een groot deel ons sociale leven weer kunnen opnemen, en naast met onze neus in de boeken ook weer tussen de mensen kunnen zijn, en weer toffe uitstapjes kunnen maken, niet?
Een gezond en gelukkig nieuwjaar allemaal! Met héél veel leesplezier!