Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb in april

op 30 april 2018 door

April, één van de drukste lees- en leesclubmaanden tot nu toe! Wat las ik allemaal deze maand en wat vond ik er van?

1) De kale aap van Desmond Morris: ik won dit boek via de Club van de Echte Lezers van Atlas Contact omdat ik met mijn zotte kop dacht dat ik mijn biologie nog wel wat zou willen bijschaven. Totaal iets anders dan wat ik normaal lees, maar dit was een baanbrekend boek nu 50 jaar geleden natuurlijk (1967). Desmond Morris choqueerde de toenmalige goegemeente, inclusief kerk en conservatieve academici, met zijn studie van het menselijk gedrag waarbij hij de mens als eender welk ander 'diersoort' benaderde. Het blijft een boeiend boek om lezen, en blijkt eigenlijk zeer toegankelijk te zijn. Zoals meestal in boeken vond ik de seksscènes wat te lang echter ... ;-) Een standaardwerk uit de wetenschappelijke literatuur blijft dit werk sowieso! Voor de Nederlandse versie schreef Midas Dekkers het voorwoord en beargumenteerde hij waarom dit werk een nieuwe titel moest krijgen. Mijn recensie

2) Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen: ik deed/doe nog steeds mee aan de Libris leesclub rond dit boek. Ik heb dit boek een tijdje geleden al gelezen, en was vooral getroffen door het aspect van de vriendschap en de rouw in dit boek. Van Veelen verloor enkele jaren geleden een goede vriend-schrijver, Thomas Blondeau, en dit verlies wordt uit de doeken gedaan in dit boek op een ontroerende wijze, doorspekt met een filosofisch traktaat over de wereld en een zoektocht naar de graftombe van Alexander de Grote in Alexandrië, Egypte uiteraard. Mijn recensie 

3) Weg van Damascus van Ghajath Almadhoun: ik heb deze dichter vorig jaar bezig gehoord in Antwerpen, samen met Hebban-maatje Katrien, en dit jaar zat hij tevens in de uitzending van Hier is Adriaan van Dis, als 'voorprogramma maar niet heus', voordat diens interview met de grote Stephen Fry van start zou gaan. Excuus: het was geen voorprogramma want hij en dichteres des Vaderlands van Nederland, Anne Vegter, grepen me naar de keel met hun getuigenis. Deze bundel uit 2014 deed dat evenzeer bij mij. Dankzij de kleine uitgeverij Jurgen Maas overigens. Ik schreef hierover geen recensie omdat ik me voor het bespreken van dichtbundels nog steeds wat beschroomd voel om eerlijk te zijn. De kunst zal ik wat moeten afkijken van collega- Literatuurclublid Jan waarschijnlijk die dit wel al eens doet. 

4) Dat kleine geluk van Fleur van Groningen: een Vlaams-Nederlandse journaliste en schrijfster die voornamelijk schrijft voor twee Vlaamse kranten, en Psychologies magazine, waaronder in chronologische volgorde columns over de klein en grote dagelijkse dingen uit haar persoonlijke leven. Ondertitel: mijn zoektocht naar een zachtere wereld. De wereld komt hard binnen bij Fleur, die overigens hoogsensitief is (en daar ook een boek over schreef), aan het begin van de periode waarin we haar volgen door het verlies van een jarenlange relatie, en nadien haar job. Ze probeert haar droom van vroeger terug na te jagen en slaagt daar ook in: ze wordt cartooniste bij een aantal kranten. Ik mocht hier een Hebban-recensie voor schrijven.

5) Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer: het derde boek van de Libris shortlist dat ik ook besprak op onze Literatuur-spot. Ik zag Pfeijffer voor het eerst op een signeersessie op de boekenbeurs eind vorig jaar. Begin dit jaar zag ik hem optreden op Saint-Amour 2018 in Antwerpen, waarvan ik vrij onder de indruk was en ik wilde wel eens iets van hem lezen. Ik vond deze korte roman of novelle oké, maar ik was ook niet over-enthousiast. Lees hier ons artikel  (met dank aan Gigi en Anne!) op onze Literatuur-spot en hier mijn recensie.

6) Jaren van de tijger van Joost van Driel: deze schrijver heeft van in het begin een soort 'relatie' met de Literatuurclub omdat Jan hem op onze eerste ontmoeting in Gent had uitgenodigd n.a.v. zijn debuut In het museum. Dit boek viel bij velen hier op Hebban zeer goed in de smaak, ook bij mij, dus was ik zeker enthousiast om aan een leesclub over dit tweede boek van hem opnieuw onder de bezielende leiding van Jan mee te doen. Ik was dit maal vrij snel met mijn recensie over dit boek omdat ik me nadien wilde focussen op wat langere boeken ... 

7) Oogzenuw van María Gainza: deze Argentijnse kunstcritica debuteerde met dit boek waarin ze haar eigen leven vervlecht met dat van grote kunstenaars. Haar eigen leven wordt gespiegeld aan hun verhalen. Het is een boek waar je je als vrij onbeslagen leek wat kunstwerken betreft, waarvan ik er één ben, even moet in doorbijten maar ik werd toch wel meegesleept door haar verhalen. En ze beschrijft de kunstwerken in kwestie ook op zo'n manier dat je je ze echt en levendig kan voorstellen, zelfs als het alleen papieren beschrijvingen zijn in dit geval. Ik ga dit boek nog voorstellen samen met Ine op de Literatuurspot binnenkort. De recensies en de reacties van de Nederlandse media zijn alvast jubelend.  

8) Lijmen/Het been van Willem Elsschot: een eerste boek waar ik een beetje mee 'vals' speel en dat ik uiteraard niet mee tel in mijn totaal van april. Leesclub-Debbie zat een tijdje geleden tegen de deadline van de start van deze leesclub zonder coördinator, en omdat ik toch wel een Elsschot-lezer ben geworden dankzij de verschillende Elsschot-leesclubs hier, en zelfs een wandeling heb georganiseerd in Antwerpen in Elsschot's voetsporen, ben ik even 'in dat gat gesprongen' zoals we hier al eens zeggen. Dat wordt overigens helemaal geen corvée hoor. De deelnemers aan deze Elsschotleesclub zijn ook weer heel gemotiveerd en behulpzaam (nietwaar Tea!) waardoor dit zeker ook weer een leesfeestje gaat worden. Dit weekend heb ik Lijmen uitgelezen - opnieuw omdat ik dit vroeger ook al heb gelezen tijdens mijn schoolcarrière. Het tweede verhaal, Het been, dat Elsschot 10 jaar later schreef dan het eerste, las ik volgens mijn herinneringen nog niet, en gaat opnieuw over dezelfde personages en daarom worden deze twee verhalen van Elsschot ook telkens opnieuw in 1 band uitgegeven. Er is ook wel een Vlaams-Nederlandse verfilming van (regie Robbe De Hert, weet-ge-da-nog schat, uit 2000 nog wel!) die ik wel ooit heb gezien volgens mij, in die lange donkere periode dat ik nog geen lijstjes bij hield... 

9) Een stad, het meisje en de duivel van Svealena Kutschke: neen, dit boek is uiteraard ook nog niet uitgelezen, dat wordt dan ook niet officieel 'meegeteld' deze maand, maar ik wil toch maar even vermelden dat ik al in het vijfde deel bezig ben, en dat we met de leesclub bijna al twee derde ver zijn! Ik vind het alvast een moeilijk boek. Dat er telkens wat tijd tussen zit en ik ondertussen lekker druk blijf met andere boeken, helpt er niet veel aan, ook omdat het boek niet chronologisch is opgebouwd. Ook al komen er nu wat minder positieve reacties naar boven, vind ik wel dat er toch heel wat in te vinden is. Eigenlijk zit de lakmoesproef volgens mij in dit deel en de volgende delen waarin de schrijfster de draadjes toch aaneen zou moeten knopen. 

10) De Toverberg van Thomas Mann: dit is ook een lang maar wat moeilijker langetermijnproject. Ik snap best wel dat de schrijfster van het boek hierboven naar Thomas Mann verwijst in haar boek. Hij is dan ook een icoon in de wereldliteratuur en afkomstig van de stad waarover zij ook schrijft, namelijk Lübeck. Niet dat De Toverberg zich in Lübeck afspeelt, want dat speelt zich voornamelijk af in een sanatorium op een hoge Zwitserse berg in Davos. Ik heb dit boek trouwens ooit al tijdens mijn hogere studies gelezen maar het is net alsof dit mijn eerste keer is nu ik het opnieuw lees, omdat ik me er echt niets meer van herinner. De manier waarop hij schrijft en dingen verwoord, is gewoon prachtig. Dan is het wel leuk alsof het terug een eerste keer is gelukkig. Ik ben trouwens bijna 200 pagina's ver, van de 900 ongeveer. Van de leesclubdiscussie die ondertussen wordt gevoerd met lezers met eigen exemplaren ben ik wel grotendeels afgehaakt wegens 'niet te volgen' omdat ik helemaal niet zo ver ben geraakt als waar ik wilde zijn tegen eind april. 

Dan even de statistieken:

Ik kon vier nieuwe categorieën toevoegen aan mijn challenge:

  • Een doorbraakboek van een bekende auteur: De kale aap
  • Een boek met een enorm lange titel en een Nederlands (roman)debuut: Aantekeningen bij het verplaatsen van obelisken
  • Een grappig boek: Peachez, een romance

Ik bezocht acht verschillende landen, waaronder 2 nieuwe: Argentinië en Egypte. 

Jammer genoeg heb ik deze maand net geen 5 sterren uitgedeeld, ik deelde wel vijf keer vier sterren uit, en twee maal drie sterren. Dat maakt toch ook een zeer mooi gemiddelde.

Het ziet er niet naar uit dat het in mei veel rustiger wordt, met ook weer een aantal buddyreads, genre melanges en recensieboeken voor de boeg.  

En hoe gaat het nog met jullie leesverslaving? 



Reacties op: Wat ik gelezen heb in april

Meer informatie

Gerelateerd