Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb ... in december

op 30 december 2018 door

Boeken en fleppers

Er kwamen al wat lijstjes voorbij deze laatste dagen van het jaar. Zullen we nog eens mee doen, om vooral niet af te kicken?

Hieronder een lijstje van boeken die ik deze maand heb gelezen met als annex een niet al te korte lijst van dunne boekjes aka fleppers (dunne boeken <= 150 blz) die de revue zijn gepasseerd of ik nog ga uitlezen om dit jaar in schoonheid af te sluiten.

1) Odes van David van Reybrouck: de prachtige odes van deze auteur uit de Nederlandse (online)krant De Correspondent die nu ook gebundeld werden, een mustread! Mijn recensie

2) Ik heb aids van Johnny Diamond van Marnix Peeters: een eerste boek van deze Vlaamse auteur, een boek dat noch bij Harriet, noch bij mij echt in de smaak viel. Zijn humor konden we niet echt vatten waarschijnlijk. Onze buddyread en mijn recensie

3) De eeuw van de vrouw – Hoe feminisme ook mannen bevrijd van Alexander De Croo: inderdaad, een boek van een – tot nog toe nog steeds – Belgische liberale minister. Non-fictie recensieboek dat een bepaalde professionele interesse wegdroeg. Mijn recensie

4) Wie kwaad doet en andere verhalen van Ruth Rendell: een who- & whydunnit uit mijn geboortejaar, om mijn challenge te kunnen voltooien. 5 korte verhalen met een degelijke Inspecteur Wexford maar toch wel trager dan dergelijke verhalen de dag van vandaag. Een goed tussendoortje als het ware. Drie sterren

5) De stille kracht van Louis Couperus: een boek dat ik nog kon aankruisen voor mijn Challenge als ‘Aziatische roman’. Tegelijkertijd een klassieker met grote ‘K’, die ik met grote ogen las omdat het mijn eerste kennismaking was met deze grote Nederlandse auteur. Dit boek daagde me meer uit dan ik had verwacht: mystiek, Indisch, vaag, meanderend. Het noopte me om traag te lezen, en laat me dat net wat lastig liggen soms. ;-) Ik weet niet zeker of ik de sfeer wel helemaal heb meegekregen zoals de anderen die meededen aan deze meelees-club, die door de Literatuurclub georganiseerd werd. Vier sterren

6) IV van Arjen Lubach: mijn tweede spannende boek van deze maand, voor de verandering! Dit boek won een aantal jaar geleden een award, was het nu nog Crimezone of al op Hebban? In ieder geval, hierdoor kruiste ik deze categorie ook weeral af. Ik ben wel geïnteresseerd in de mens achter Lubach, want hier is hij best ook bekend geworden en volgend jaar ga ik zelfs naar een optreden van hem in Antwerpen. :-) Van Thorbecke had ik nog nooit gehoord, dus ken ik door deze thriller in ieder geval weer een klein stukje Nederlandse geschiedenis. Het boek leest enorm snel en is wel vlot geschreven, maar ik word niet altijd overtuigd door complottheorieën rond eeuwenoude teksten en dergelijke. Drie sterren.

7) Een schitterend gebrek van Arthur Japin: een boek waar ik mijn challenge mee afsloot voor de categorie ‘Een boek dat een Libris Literatuurprijs heeft gewonnen’.  Ook een heerlijk boek om in meegezogen te worden. Ik waande me eerst in het Italië van enkele eeuwen geleden. Op het idyllische platteland waar de jonge Lucia groeide en bloeide en als jong meisje Giacomo Casanova leerde kennen, dan wel in de stad Venetië waar Lucia naar toe trok om daarna naar Frankrijk te trekken als een soort gezelschapsdame en daarna verder naar Amsterdam en meer en meer door het leven getekend wordt. Mooi boek, zonder twijfel maar niet zo dat ik me totaal weggeblazen voelde. Vier sterren.

8) Dikke Freddy in het zilver van Erik Vlaminck of zijn alter ego in dit geval: iets totaal anders maar een hilarische blik op onze samenleving die te veel ongerijmdheden kent en Dikke Freddy die daar de puntjes op de i van wil zetten; zijn open brieven naar de Vlaamse politici ontlokken schaterlachen maar raken ook de juiste problemen aan waarmee mensen zonder een sociaal vangnet te maken krijgen. Een combinatie die me terug met beide voeten op de grond zette op de perfecte toon. Vijf sterren.

9) Spreek je chocola? van Cas Lester: een jeugdboek, dus ook weer totaal iets anders. Het meisje Jaz wordt bevriend met Nadima, die in haar klas terechtkomt nadat ze met haar familie uit Syrië is gevlucht. Jaz wil oprecht het beste voor haar vriendin en slaagt erin ondanks het weinige Engels dat Nadima kent en haar eigen dyslexie om met haar te communiceren. Jaz is creatief en behulpzaam maar ook heel impulsief en nog niet altijd in het volledige besef van de gevoelens van anderen. Ze stelt hun vriendschap op de proef dankzij enkele goed bedoelde maar verkeerd aflopende acties. Het is een jeugdboek en natuurlijk worden deze situaties op een leerrijke en pedagogische manier aangepakt om dit verhaal mooi te laten eindigen. Dit is een "wijs" (in alle betekenissen) jeugdboek op maat van 11-16-jarigen en ook oudere "jongeren" over een speciale vriendschap. Met behulp van veel zoetigheden, emojis en giechelsessies. Vier sterren

10) Ver van familie van Marion Bloem. Dit boek moet ik nog uitlezen maar dat lukt best nog. Een mooi boek over de Amerikaans-Nederlandse Barbie, die in de VS is beland maar afkomstig uit een Nederlands-Indonesische familie. Na het overlijden van haar stiefmoeder vliegt ze terug naar Nederland omdat ze geen familieleden in de VS over heeft. Per hoofdstuk vertelt een ander familielid verhalen van de familie en worden er langzamerhand enkele geheimen onthuld. Ik kreeg dit boek van Natalie bij een boekenuitwisseling. Wordt binnenkort op de Literatuurclub-blog besproken!

f858d705cfc8a3129a05fba222ba97ef.jpg

De fleppertjes

1) Een fijn doosje fleppertjes van de Zweedse Novellix-uitgaves: 4 ultra korte verhalen van de hand van Astrid Lindgren, die me hielpen om nog een challenge (een (her)vertelling van een sprookje of een mythe) af te vinken: dus 4 kleine boekjes in 1! Vinden jullie de covers niet prachtig?

2) Een op zichzelf staand kortverhaal van Astrid Lindgren dat ook fysiek een plaatsje vindt in datzelfde doosje eigenlijk: het kortverhaal gaat over het liefdesverhaal van een Duits paar in de 18de eeuw, die zich trouwens in de literaire wereld begaven. De man was dan ook een Duits dichter en uitgever. En het verhaal is kort maar zo sfeervol geschreven in een stijl die Lindgren echt eigen is.

3) Twee cadeautjes van de Hebban Adventskalender: een zogenaamd spannend kortverhaal en een bundel van enkele korte zogenaamde feelgood-verhaaltjes. Beiden vergezelden me de avond/nacht na het zware kerstdiner: lectuur voor het slapen gaan: 2 x 2 sterren.

4) Memoires van Joke van Leeuwen in het cadeautje van de Confituur-boekenwinkels (koepel Vlaamse onafhankelijke boekenwinkels): Niet met de Wattman spreken over haar verhuis als kind van Nederland naar het drukke Brussel. Zeer aangenaam om lezen! 4 sterren wegens te kort.

5) De ballade van het treurige café van Carson McCullers: een gevoelig “southern gothic” boekje dat je beklemd achter laat, en een bevreemdend verhaal. En een nieuw subgenre leren kennen. Wordt binnenkort besproken in een artikel op de blog van Tea ‘Tekst en uitleg’.

6) Kleretijd: een litteken in proza: dit fijne dunne boekje van Erik Vlaminck staat ook nog op de leeslijst van 31 december om op het mooie jaaraantal van 125 gelezen boeken te kunnen afklokken! Erik Vlaminck is gewoon àltijd goed!

De komende dagen vinden jullie hier naar goede gewoonte ook een lijstje met mijn favoriete boeken van 2018 natuurlijk.

Smakelijke en spetterende eindejaarsfeesten gewenst!



Reacties op: Wat ik gelezen heb ... in december