Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb in maart

op 31 maart 2018 door

Maart is voorbij, april staat voor de deur. Morgen is het weer paaseieren rapen voor de kinderen, en de 'dees hier' heeft voor haar eigen chocolade gezorgd, voor naast haar stapeltje boeken.

Eerst wil ik mijn belofte even nakomen om elke maand even wat toelichting te geven bij de boeken die ik heb gelezen, en in navolging van de vele andere bloggers op Hebban. En deze keer is het lijstje nog wat langer, hoewel er heel wat dunnere boekjes op staan ook.

Beginnen wil ik met uit te leggen waarom er een vraagteken stond in de banner van mijn vorige maandblog als jullie je dat nog herinneren. Ik mocht namelijk samen met mijn andere collega's van de Literatuurclub het boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck mee vooruit lezen, waarover we jullie vertelden in ons aftrap-artikel rond de Boekenweek en dat kon ik op voorhand natuurlijk nog niet vertellen! Ik zelf vond dit boekje van deze schrijfster dit keer niet zo goed hoewel ik haar romans tot hier toe wel kon pruimen. Ik laat jullie nog weten wat ik van haar nieuwste roman Het beste wat we hebben vind als ik daar tijd voor ga maken. 

15 boekjes en boeken waren het deze maand, waarvan ik het merendeel trouwens las met andere Hebbanolics/Hebbanisten. En er is al wel wat over geschreven ook, dus hoef ik dat hier niet meer te doen. Nog maar eens blijkt dat ik heel wat verschillende genres lees. 

De novellen van deze maand waren in volgorde: De buitenkant van meneer Jules van Diane Broeckhoven, De handen van Fatma van Fikry El Azzouzi (Wablieft!-reeks), en Transit van Hella S. Haasse dat ik als buddyread  las met Wilma Veltman voor mijn eigen blog deze maand. Dan las ik ook nog het boekenweekessay 'Natuurlijk' van Jan Terlouw want een jeugdheld als hem mag je niet vergeten uiteraard. Ik vond deze kortere boekjes in hun eigen genre en stijl allemaal uitstekend, met als uitblinker toch wel het pareltje van Diane Broeckhoven. Daarnaast las ik ook de laatste roman van deze gedreven, warme en zelfbewuste schrijfster, getiteld Niemand heeft het gedaan. Waarom dat ik eindelijk eens wat werk van haar las deze maand, lezen jullie begin komende maand op de spot van de Literatuurclub! 

Ik las nog een boek dat we bespraken met enkelen van de Literatuurclub, namelijk Schuilplaatsen van Woody Gardiner van de Nederlandse schrijver Frank Gunning, een echt ‘faction’-boek waarin de schrijver op onderzoek gaat naar de waarheid over deze illustere figuur van wie ik nog nooit had gehoord.

Een écht non-fictie recensieboek dat ik las voor Hebban was Borgerokko Maffia van Raf Sauviller over de maffia uit eigen stad, dus zullen we daar maar wat voorzichtig over zijn! Een andere bende waarover ik las, was De bende van de Witte Roos, die toch wat vredelievender leek. Astrid Lindgren heeft deze dan ook gecreëerd, en het kwam door Greet dat ik eindelijk nog eens een kinderboek las!

Ayoub is eigenlijk 1 boek geworden, maar is eigenlijk een trilogie die er uit 3 bestaat, en zo heb ik wel wat vals gespeeld misschien. Het is een trilogie bestaande uit de korte romans Het schapenfeest, Drarrie in de nacht en Alleen zij van de Vlaams-Marokkaanse schrijver Fikry El Azzouzi dat we in een leesclub bespraken. Binnenkort schrijf ik daar trouwens nog het eindverslag voor! Alleen zij kwam trouwens toevallig ook aan bod in mijn fysieke leesclub vanmorgen waardoor ik over het boek best veel heb opgepikt deze maand en waardoor ik mijn recensie nog wat kon uitbreiden dat ik deze middag ook geschreven heb. Het toneelstuk van Drarrie in de nacht kon ik jammer genoeg niet gaan bekijken in De Roma in Antwerpen wat ik wel van plan was geweest, omdat ik toen ziek geworden was.

Zie de dromers van de Kameroense schrijfster Imbolo Mbue, die in de VS woont, is een boek dat ik sinds vorig jaar in mijn kast heb staan. Toen ik zag dat Lieke van de Readers Club dit ook wou lezen in het Engels, stelde ik voor om dit samen te doen. Het is een mooi verhaal van een koppel Kameroense migranten in de VS tegen de achtergrond van de financiële crisis in 2007, dat aan bod komt op de spot van de Readers Club. Update: Hier vind je ondertussen mijn recensie en hier het artikel dat Lieke schreef. 

Nog twee andere vrij korte Nederlandse romans die ik deze maand las, zijn Na Mattias van Peter Zantingh, dankzij de e-book give-away en waarvan je mijn bespreking óp 5 april zal lezen, zoals in feite gevraagd :-) , en En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra. Dat is een eerste boek dat ik lees van de Libris Shortlist boeken na De heilige Rita van Tommy Wieringa, waarmee ik amper kon wachten na uitgave. De andere boeken van de shortlist staan ook nog op mijn lijstje de komende maanden, met enkele boeken van een Libris leesclub en voor een paar buddyreads op de eerste rij.

Tenslotte ben ik er ook in geslaagd twee poëziebundels uit te lezen die ik telkens op mijn nachtkastje laat liggen: Contact van Maarten Inghels en Open ogen van Remco Campert.

De boeken komen zo op mij af, maar dankzij 2 boeken heb ik toch nog 4 challenge categorieën én 2 landen kunnen afvinken. Het blijft een moeilijke puzzel, maar het zijn de stukjes die ik kies, en dan probeer ineen te passen. 1 boek gaf ik 5 sterren (Drarrie in de nacht), 1 poëziebundel kreeg hetzelfde aantal sterren (Open ogen). 

De komende maand staat voor de één of andere reden ook in het teken van heel wat leesclubs, waarvoor ik nog heel wat moet gaan lezen, en een aantal recensieboeken. Een extra buddyread voor mijn blog zal op mei moeten wachten waarschijnlijk. Dus er staat weer veel lees- en schrijfwerk voor de boeg voor april! Gelukkig beginnen we met een dagje verlof op Paasmaandag! Meer details over mijn gelezen boeken vinden jullie trouwens altijd in mijn continu bijgehouden leeslijst op deze blog. 

Hoe staat de challenge er bij jullie voor? En scoorden jullie veel sterren deze maand? 



Reacties op: Wat ik gelezen heb in maart