Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb in maart en april

op 01 mei 2020 door

Wat een gekke tijd is het toch geweest in maart en april! Vanaf vrijdag de 13de maart bleef een groot deel van de Belgen zoveel mogelijk thuis, om de vele mensen in belangrijke beroepen zo vanuit hun kot te helpen en niet voor de voeten te lopen: ten eerste alle harde werkers uit de gezondheidszorg, maar ook de leerkrachten, de werknemers van het openbaar vervoer, de voedingssector, de vuilophalers, en ga zo maar door.

Ik heb ondertussen wat geleerd om van thuis te werken, ook al was het eerst wennen en was het niet altijd even gemakkelijk, zowel door concentratie- als door enkele ICT-probleempjes. Ik mag echter van geluk spreken dat ik gegarandeerd werk blijf hebben. Ook dat is verschillend voor iedereen. En dan is er nog de luxe om je af en toe te kunnen ontspannen met een boek. Want met die boekenvoorraad van mij zit het ook nog wel redelijk snor ondertussen. Op de lichte snor die ik aan het kweken ben, heb ik dan weer minder gelet dan normaal. ;-)

In maart las ik wat minder, en zowel in maart als april wisselde ik af tussen enkele dunnere en dikkere boeken. Echte dikke kleppers heb ik niet aangevat. Misschien durf ik dat de komende maanden wel aan?

Graag som ik even de boeken op die ik las gedurende de voorbije twee maanden:

Romans

  1. Hawai 2000 - Heidi Koren (NL): 3 sterren

    Dit boek gaf Anne noch mij inspiratie om een stukje te schrijven. Wij hadden dit beiden nochtans vol goede moed in het begin van het jaar als cadeautje gedownload dankzij de Adventskalender en hadden er misschien een buddyread over geschreven. Dat plannetje hebben we dus niet laten doorgaan. Een sofa die maar buiten bleef staan, en een hoofdpersonage dat enorm in de knoop lag met zichzelf, maar te veel aan de oppervlakte bleef. We waren beiden lichtjes teleurgesteld.

  2. Orkaanseizoen - Fernanda Melchor (Mexico): 4 sterren, recensie

    Dit was geen gemakkelijk boek, en ik kon me tijdens het lezen van dit boek ook moeilijk concentreren. Dat doet echter niets af van de kracht van dit boek. Fernanda Melchor is een opkomend Mexicaans talent. Orkaanseizoen is een broeiende, nazinderende dorpskroniek zoals je er nog geen hebt gelezen. Je mag je ook verwachten aan een wrede en vulgaire taal, maar daar moet je je ook over kunnen zetten, want in een ongeziene, expressieve stijl kaart Melchor de wantoestanden en het seksueel en psychisch geweld aan dat veelvuldig voortkomt in Mexico in afgelegen gemarginaliseerde regio’s, vooral tegen vrouwen.

  3. Na de val - Gert-Jan van den Bemd (Nl): 4 sterren, buddyread

    Dit boek las ik samen met Angèle en Eeke, en haalde me wel uit mijn korte leesdip in die weken. Een meerlagig, mooi geschreven, spannend en verrassend verhaal waar je veel leesplezier aan kan beleven.

  4. Bult - Marieke De Maré (B): 4 sterren, recensiebuddyread

    Een dunne debuutroman van een Vlaamse kunstenares, radiomaakster en lesgeefster waar Jan en ik onze tanden hebben ingezet. Ik was wel net wat minder onder de indruk dan hem.

  5. Gaan, ging, gegaan - Jenny Erpenbeck (D): 4 sterren, recensie

    Ik had dit boek al gepland te lezen omdat het in eerste instantie op de agenda van mijn leesclub rond Duitse literatuur stond. En dan kwam er het verlossende mailtje twee weken geleden: we gaan dit boek bespreken in een digitale leesclub volgende week! Dit zal voor mij een eerste ervaring zijn in deze vorm. We kunnen maar bijleren in deze tijden! In ieder geval: dit is een confronterend boek over de vluchtelingenproblematiek en Jenny Erpenbeck is een schrijfster om te volgen. Ze verweefde ook de geschiedenis van een verdeeld Duitsland in deze uitstekende roman. Een handvol sneeuw van haar heb ik ook nog liggen om ooit te lezen.

  6. Nachtouders - Saskia De Coster (B): 4 sterren, buddyread

    Dit was een buddyread met Anne voor Literatuur onder de Loep. Andermaal kon Saskia De Coster me wel bekoren met dit complexe boek waarin zij onderzoekt wat het moederschap met haar doet.  Ik weet dat ze niet alleen liefhebbers heeft, en dat ze ook heel wat lezers onberoerd laat, maar ik houd zeker van haar originele schrijfstijl.

  7. De onbevlekte - Erwin Mortier (B): 5 sterren

    Een auteur die niemand onberoerd zou mogen laten, is Erwin Mortier. Ik las enkele jaren geleden pas zijn debuutroman Marcel van nu al 20 jaar geleden (1999) en ik was meteen om. En ineens was het bericht daar vorig jaar dat hij een vervolgverhaal zou publiceren hierop. Dit boek heeft als uitgangspunt de volwassen geworden Marcel, maar wordt ook verteld door twee verschillende perspectieven, die van zijn grootmoeder en hem, en verspringt ook regelmatig terug naar het verleden. In De onbevlekte keert Marcel terug naar huis in een laatste poging om uit te vinden waarom hij de naam draagt van zijn grootoom, die als Vlaamse nationalist aan de oorlog begon en als SS-soldaat aan het oostfront stierf.  Erwin Mortier heeft een gouden pen!

  8. De beloning - Fikry El Azzouzi (B): 4 sterren, recensie

    Een auteur die me ook niet meer onberoerd laat tegenwoordig, is Fikry El Azzouzi. Hij is een gebruiker van satirische humor, magisch realisme en een soort over-the-top absurdisme. Met dit boek hield hij zeker ook mijn aandacht gevangen, en had ik veel minder last van te veel gepieker en onnodige gedachtes.

  9. Een huis in Engeland - Maarten Asscher (Nl): 2 sterren, recensie

    Een laatste roman die ik mocht afvinken deze maand, was een recensieboek en toch wel wat een opdoffer. Het eerste boek dat ik las van Maarten Asscher, wel een naam in de Nederlandse literaire en kunstwereld blijkbaar, maar het kon me totaal niet bekoren, en hoewel ik er een aantal synoniemen voor gezocht heb voor mijn recensie, was het eigenlijk gewoon te saai voor mij. :-)

 

Korte verhalen, poëzie, theater

  1. Leon & Juliette - Annejet van der Zijl (NL): 4 sterren, recensie

    In maart las ik dit boekenweekgeschenk dat ik zeker boeiend genoeg vond vanwege de geschiedenis die er centraal in stond. Ik kan wel begrijpen dat het voor velen te feitelijk aandoet. Dit zou misschien verholpen kunnen worden in een geplande langere versie van dit verhaal,  en waar ook Juliette, de vrouw van Leon, meer aan bod zou kunnen komen?

  2. Mogen de wijze jongens winnen, gij weet - Fikry El Azzouzi (red. -  B): 4 sterren
  3. Poëziejongens - Mustafa Kör (red. - B): 4 sterren

    Eindelijk heb ik deze beide boekjes uitgelezen van 2 literatuurprojecten op telkens een andere school: Mogen de wijze jongens winnen, gij weet, een kortverhalenbundel uit 2018 onder begeleiding en redactie van auteur Fikry El Azzouzi (EPO uitgeverij) en Poëziejongens, een poëziebundel van vorig jaar onder begeleiding en redactie van auteur en dichter Mustafa Kör (PoëzieCentrum). Oftewel: hoe je het beste naar boven haalt bij leerlingen van 17 - 18 jaar met een heel diverse achtergrond van resp. de technische scholen GO!-Spectrum in Deurne/Borgerhout (Antwerpen) en het THHI in Tessenderlo (Limburg). Als je nu de kwaliteit gaat fileren van alle bijdragen, is dat op een schaal van goed via heel goed naar uitstekend, ook afhankelijk van je eigen smaak natuurlijk. Het belangrijkste is: Ik ben fan van dit concept! Een enthousiasmerend concept dat de grenzen openbreekt van de literatuur en de diversiteit in achtergronden omarmt. Dit was telkens een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, Iedereen Leest en CANON Cultuurcel. Lezen deze boekjes om de stemmen van morgen te leren kennen! Ik weet niet of men een vervolg gepland had dit jaar, lijkt me niet evident in tijden van corona.

  4. Drie zusters - Anton Tsjechov (Rusland): 4 sterren
  5. Drie zusters - Bart Moeyaert, Koen Broos (foto's) (B): 4 sterren

    Twee theaterteksten die je eigenlijk na elkaar moet lezen om helemaal mee te zijn. De bewerking van Bart Moeyaert van het stuk van Anton Tsjechov had ik bij de theaterbundels in de bibliotheek gevonden, dus moést ik wel eerst op zoek naar het origineel. Zo heb ik maar ineens het volledige zesde deel van ‘Anton Tsjechov verzameld’ van de Russische bibliotheek gekocht. Slik. Weliswaar als e-book wat het ook al minder prijzig maakte en wat ‘draagbaarder’ tout court, voor als we terug buiten mogen…
    En ja, mijn verwachtingen lagen dus hoog en zijn helemaal ingelost. Het verhaal van de drie zussen is behouden gebleven door Moeyaert maar natuurlijk in een totaal andere setting. En in dit boek zijn dan nog eens kunstige foto’s opgenomen van fotograaf Koen Broos. Ik vond de foto’s toch ook vrij vaag en donker eerlijk gezegd, wat het mij soms moeilijk maakte om ze echt goed te kunnen onderscheiden. De tekst frappeerde me meer, en vond ik echt ontroerend.

Non-fictie: Een zogenaamde dwarsdenker, een brief van een echte dwarsdenker en een Frans boek over Belgen dat me dwars maakte

  1. Belges - Jérémy Audouard (F): 3 sterren, recensie

    Dit is het Franse boek dat me dwars maakte. Het is een boekje dat ik in de wacht kon slepen via een Frans boekenplatform nog wel. Hoe zou ik anders bezig kunnen blijven, hé? :-) Nu liggen vergelijkbare lezersacties via dit platform stil sindsdien. Een Fransman die denkt de Belgen te kennen, maar dan toch voornamelijk de separatistische, wat me redelijk ergerde. Ik vind het erg nu te beseffen dat heel wat Fransen over Vlaanderen blijken te denken dat we nogal een nationalistisch volkje zijn. Toegegeven, er zijn er heel wat maar daar maak ik geen deel van uit, om dit even duidelijk te stellen. 

  2. Generaal zonder leger - Özcan Akyol (NL): 3 sterren

    Ik had al schrik dat dit boekje me niet erg zou bevallen, maar ik had het toch ook maar uit de winkel meegenomen tijdens de Boekenweek samen met enkele andere aankopen…  Deze voor mij onbekende Özcan Akyol maakt zeker enkele goede punten om lezen voor jongeren terug aantrekkelijk te maken, maar ik blijf bij mijn opinie dat ik het thema van dit jaar zóó navelstaarderig vind. Ik heb toch liever dat schrijvers midden in de maatschappij staan, en over wat relevantere thema’s schrijven dan over hun eigen literaire wereld.  En om jongeren te doen lezen én schrijven? Kijk naar hierboven, en lees welke uitdagingen El Azzouzi en Kör op zich namen!

  3. Migranten aller landen - Walter Zinzen (B): 4 sterren, recensie

    Een brief of essay dat op vraag van de community Zwijgen is geen optie is geschreven, en dat pleit voor een nieuw menselijk migratiebeleid, en tegen discriminatie. Zinzen is de échte dwarsdenker in dit rijtje.  

Thriller

  1. Slachtoffer 2117 - Jussi Adler-Olsen (DK): 4 sterren

    Half april las ik deze thriller want ik heb alle andere boeken van de boekenserie rond Afdeling Q al achter de kiezen. En opnieuw is dit een boek dat wat 'over the top' en bijna niet te bevatten is bij daglicht. Toch doet deze auteur me altijd op m'n qui-vive doorlezen en heeft die een geweldig goede pen. Oude liefde voor goede Scandinavische crime roest niet, en dit is weer zo’n geweldig goed boek, niet één waarvan er dertien in een dozijn gaan.


Reacties op: Wat ik gelezen heb in maart en april