Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik gelezen heb ... in november '19

op 30 november 2019 door

Zo, november zit er weer op en de tijd vliegt weer voorbij, de laatste maand van het jaar kondigt zich weer aan!

November was boekenbeursmaand waar ik hier al enthousiast over schreef.

In november nam ik ook even vrijaf van recensieboeken omdat ik deze 2 maanden een aantal leesclubboeken op het programma had staan én wat wilde inhalen van mijn eigen stapels boeken, die weliswaar niet weglopen zoals een bepaalde Hebban-recensente me liet weten op Facebook, maar die ook maar niet verminderen. ;-) Na mijn recensie van het non-fictieboek Het verdriet van de Rif – dat me in de verste verte niet deed denken aan Het verdriet van België (of toch een beetje aan de titel) – houd ik boeken voor Hebban-recensies even af tot januari, en ik ben blij met deze keuze die ik bewust gemaakt heb.

Ik ging ook daardoor eindelijk verder met de klepper, zowel in formaat als in verkoopscijfers, De Bourgondiërs van Bart Van Loo. Dat staat hier namelijk al sinds februari vanop mijn bureau te roepen lees mij! en als het even mee zit, wil ik dit echt dit jaar uitgelezen hebben. Wees gerust: eens ik terug opgewarmd was, kwam de leeslust in dit boek zeker terug. Ik ben aan het genieten en dat is waar het tenslotte om draait.

Ik las nog enkele prachtige boeken in november. Lees je even mee welke titels?

 

1) Verbrechen of Misdaden van Ferdinand von Schirach: Vier sterren.

Van deze Oostenrijkse advocaat en auteur van verhalen die hij in zijn eigen praktijk meemaakt, las ik eerder al de verhalenbundel Schuld. Deze verhalenbundels zijn voor mij goed in het Duits te lezen. In deze bundel staan vooral verhalen centraal waar daders van dikwijls de afschuwelijkste misdrijven toch menselijk neergezet worden. Door de laconieke stijl en zijn scherpe observaties van menselijke gedragingen van Von Schirach kan je (bijna) meeleven met de daders die hij moet verdedigen. Een schitterend verteller! (Ook Der Fall Collini heb ik nog staan uit de bibliotheek.) 

2) Het verdriet van de Rif van Sietske de Boer: Vier sterren.

Ik had eerder al een non-fictieboek gelezen over de opstand in het Marokkaanse Rifgebied (Opstand in de Rif van de Vlaams-Marokkaanse Btisam Akarkach) en wilde wel eens weten of dit dezelfde zienswijze op deze crisis zou weergeven. Dat was inderdaad het geval, niet alleen lees je in dit uitstekende geschiedenisboek over de sociaal-economische opstand, de Hirakbeweging, waarvan je hier de achtergrond en de analyse mee krijgt, ook worden je ogen geopend over de geschiedenis van het Rifgebied en Marokko met de koloniale bezetting van Spanje in het noorden en Frankrijk in het zuiden in het begin van de 20e eeuw, en het koninklijke autocratische regime dat erop volgt. Mijn recensie

3) Wij zijn gevlucht van Malala Yousafzai: Drie sterren. 

Er loopt een Hebban-leesclub rond dit boek dat vooral op jeugd is gericht, en een YA-label meekreeg. De Nobelprijswinnares van de Vrede van 2014 interviewde gevluchte meisjes en vrouwen uit landen in oorlog en conflict als Colombia, Guatemala, Syrië, Jemen en Congo. Deze bundel bevat hun verhalen die aan enkelen onder de miljoenen vluchtelingen (en de ontheemden, de ‘binnenlandse vluchtelingen’) een gezicht geven. De klemtoon wordt gelegd op het feit dat deze meisjes willen strijden en de hoop op een eigen leven niet willen verliezen, en ook opkomen voor hun eigen opleiding om dit te bereiken. Deze jonge vrouwen zijn ongelooflijk gemotiveerd om goed te studeren en een goede job te vinden om zichzelf te kunnen ontwikkelen, ook omdat ze het anders gekend hebben. De verhalen blijven wat aan de oppervlakte voor lezers die dieper willen graven en de meisjes nog beter willen leren kennen, maar met dit boek kan je bij een jong publiek zeker aan de slag om de problematiek aan te kaarten. Lees alvast meer in de leesclub.

4) De acht bergen van Paolo Cognetti: Vijf sterren.

Yond Boeke en Patty Krone vertaalden dit boek uit het Italiaans. Het is een bestseller die in Italië in 2017 de Premio Strego won en naar veel talen vertaald werd, en wereldwijd succes kende. Nu weet ik waarom! Ik heb genoten van de beschrijvingen van de vriendschap tussen de jongens Pietro en Bruno, én van de natuur en het platteland dat echt begon te leven door de vaardige pen van de auteur. Ik las dit boek samen met Wendy. Hier vind je onze buddyread

5) Altes Land of Het oude land van Dörte Hansen: Vier sterren.

Mijn derde Duitse boek in niet zo’n lange tijd, na Stella van Takis Würger en het hierboven vernoemde Verbrechen.  Het Duits begint bijna terug te vlotten na lange tijd! En dan nog eens een boek in de taal van Hansen ook: wat een mooie beelden, wat een mooie taal, heerlijke metaforen en thema’s als het lot van de vluchteling, de eenzaamheid, het platteland. Ik las eerder al Middaguur van deze schrijfster voor een Hebban-recensie. Dit debuutboek van haar las ik voor een leesclub rond Duitse literatuur die ik heb ontdekt en die plaatsvindt in het centrum van Antwerpen, georganiseerd door Das KulturForum. Hier komt later een buddyread van mij online samen met Karin Marcellina. Middaguur vond ik net nog ietsje beter dan dit boek, maar dit ook is heel mooi geschreven. Om traag te lezen, ook een heel sfeervol boek. 

6) Kroniek van een overzichtelijk jaar van Diane Broeckhoven: Vier sterren.

Een mooi persoonlijk dagboek van deze spitse schrijfster die nu met dit boek het publiek in elke bibliotheek en boekhandel die ze bezoekt, inpakt én o.a. de steun heeft van de Antwerpse nachtburgemeester (Don Vitalski, Vital voor de vrienden). Dit boek is besproken in een buddyread door Katrien en mij. We houden beiden namelijk erg van de boeken van deze schrijfster. 

7) Een revolverschot van Virginie Loveling: Vijf sterren.

Wat kan ik zeggen over Virginie Loveling: ze was een schrijfster uit Nevele, zus van Rosalie en beide waren ze nichten van Cyriel Buysse; Virginie leefde van 1836 tot 1923, dus ze heeft ook W.O. I meegemaakt. En wàt een ontdekking van een geweldig boek! Ik som even op: een sfeer die aan Jane Austen en Emily Brontë doet denken, een ontzettend goed opgebouwd psychologisch verhaal over een aangekondigde misdaad, moderne technieken om deze roman die uit het naturalisme komt en tegen het realisme aanschurkt, tot een tijdloze klassieker te maken, enz. Ik wil hier zeker ook iets uitgebreider over op papier zetten, maar er zijn nog een aantal andere boeken om te bespreken eerst. Tegen wanneer dit klaar zal zijn, is nog even koffiedik kijken.

Er komen nog enkele drukke tijden aan. Hopelijk lukt het me nog wat heerlijk te lezen op sommige momenten. Nog enkele weken werken, en we hebben gelukkig weer even 2 weekjes om uit te blazen. Daar kijk ik al weer naar uit natuurlijk!

Hebben jullie ook al vakantie om naar uit te kijken, en meer vrije momenten om te lezen?



Reacties op: Wat ik gelezen heb ... in november '19

Meer informatie

Gerelateerd