Wat ik gelezen heb … in september ’19
Van onder het stof gehaald omdat mijn leeslijst annex inhoudstabel toch moeilijker te vinden is blijkbaar: mijn maandelijkse leesoverzichten. Bovendien is er dan toch nog af en toe iets te vinden op deze spot want de discipline om hier af en toe iets te posten, mangelt er toch soms wat aan.
Er komen af en toe wel ergens anders artikels online hoor, maar ook deze plek verdient af en toe aandacht. En zo kan ik ook doorlinken naar de recensies die ik regelmatig schrijf! Grotendeels wachten de blogs totdat ik de boeken eindelijk gelezen krijg natuurlijk.
Net vanmorgen kreeg ik trouwens een prachtig cadeau van een collega met/voor wie ik werk en die het me ook niet altijd even makkelijk maakt. :) Maar wat je dan in ruil krijgt, is een prachtige graphic novel, de nieuwste, van zijn buurvrouw en cartooniste/graphic artist, Judith Vanistendael (en dochter van columnist, schrijver en dichter Geert Vanistendael): Penelope. Compleet mét (hand)tekening, geweldig toch?! Penelope is het verhaal over een vrouw, moeder en chirurg waarvan de dochter thuis worstelt met de ablatief en de puberteit, terwijl zij levens redt in een veldhospitaal in Aleppo. Maar ook zij verliest patiënten en loopt trauma’s op. Ze merkt dat ze haar roeping om mensen te redden steeds moeilijker met haar eigen gezin kan combineren. Dit klinkt als een boeiend en heftig verhaal volgens mij, zeker ook in beelden. Dat gaat niet lang ongelezen in mijn kast blijven staan!
September was niet slecht qua aantal titels maar er zaten wel wat dunnetjes bij, omdat het me wat moeilijk viel om door te lezen. Ik las vijf prachtige romans, en een mooi maar hard 17e eeuws exotisch non-fictieverhaal. Ook de kritiek in de speeches van Greta Thunberg, ‘No one is too small to make a difference’ was snoeihard en to the point. Een kennismaking met Carlos Ruiz Zafón maakte me niet enthousiast en ook de kortverhalenbundel Winst van Hebban was snel verteerd. De topper voor mij deze maand was de theatertekst Verloren zoon van Tom Lanoye, en ook de poëziebundel Habitus van Radna Fabias raakte een snaar bij mij. Nog even kort overlopen dus:
Vrouwelijk karakter – Emmanuel Bove: vier sterren
Dit was een recensieboek van een eind 19e -eeuwse Franse auteur, die minder bekend is dan zijn tijdgenoot Marcel Proust maar ook in hoog aanzien stond bij zijn collega-auteurs uit zijn tijdvak. Dit is een boek over een jong paar dat vlucht en het water aan de lippen komt te staan. Vooral Colette, het vrouwelijke hoofdpersonage , is heel sterk. Colette doet er namelijk alles aan om het hoofd boven water te houden en toch een redelijk bestaan op te bouwen. Innerlijke demonen kwellen beide hoofdpersonages, wat Bove als een ware meester aan het papier toevertrouwt. Mijn recensie.
Gaudí in Manhattan – Carlos Ruiz Zafón: twee sterren
Laat het duidelijk zijn dat dit een heel dun boekje is met een kortverhaal van nog geen 30 pagina’s en ik dus geen oordeel vel over de andere, heel erg succesvolle boeken van deze auteur. Ik heb de reeks die begon met De schaduw van de wind nog niet gelezen, en toen ik dit proefje zag staan als afgeschreven tweedehands boek dacht ik eens met Zafón te kunnen kennis maken. Het verhaal gaat over Miranda, een architectuurstudent die hartstochtelijk bewonderaar is van het werk van Antoni Gaudí. Hij maakt kennis met de grote meester omdat die zijn hulp nodig heeft. Een rijke magnaat in New York wil van Gaudí een ontwerp voor een wolkenkrabber op Manhattan, maar Gaudí kan niet voldoende Engels. Miranda reist mee naar New York om te vertalen en tussenpersoon te spelen. Het verhaal vond ik te mager en het slot te vaag en te verwarrend om mij aan te spreken.
Verloren vader – Tom Lanoye: vijf sterren
Dit is de theatertekst van het stuk van Tom Lanoye dat naar aanleiding van de bevrijding simultaan in 11 verschillende theaters in Nederland werd opgevoerd op 4 mei, de Dodenherdenking in Nederland, onder de noemer ‘Theater na de Dam’. Hij is de eerste Belg die gevraagd werd om een stuk te schrijven hiervoor. Eind augustus werd dit door 4 acteurs op de Cultuurmarkt in Antwerpen eenmalig in de Bourla in Antwerpen tweemaal voorgelezen/opgevoerd, en ik heb het mogen aanschouwen. Om het daarna nog eens te lezen. Klein boekje, grote tekst! (mét handtekening) Het stuk verwijst impliciet naar de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide en diens rol tijdens W.O. II. De kritiek op de huidige tijd en de huidige Belgische politici is zo ‘impliciet’ als alleen Tom Lanoye het kan. [sic] En daar hou ik van! Te bestellen via https://www.denieuwetoneelbibliotheek.nl/books .
Kamers antikamers – Niña Weijers: vier sterren
Niña Weijers (Nijmegen, 1987) schreef een tweede roman. Met Kamers antikamers heeft Weijers het over het schrijverschap an sich: een schrijfster, het ik-personage, krijgt van een rijke weduwe een statig herenpand aangeboden om enkele jaren in te wonen zodat ze zich kan toeleggen op haar creatieve kant. Dat komt er echter niet zo makkelijk van. De naamloze schrijfster vindt het verhaal niet dat ze wil schrijven en schrijft dan maar fragmenten uit haar leven op. We mogen meekijken met haar vriendschappen, vooral met vriendin M, haar relaties, haar verliefdheden, haar vreugdes en haar verdriet. Verder naar mijn recensie.
Morgenster – Dirk Van Boxem: vier sterren
Morgenster is een heerlijk meanderend boek dat vertelt over de bouw van een prachtig art nouveau-huis dat zich situeert op de Cogels-Osylei in Berchem, Antwerpen door architect Jos Bascourt, en dat doet dromen: het boek zowel als het huis bedoel ik dan. Van Boxem neemt ons mee naar de Belle Epoque en de gegoede elite die de vermogens hadden om deze Zurenborg-wijk van de grond te laten komen. Maar het toont toch ook een glimp van de grote maatschappelijke verschillen van die tijd, de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de gewone arbeiders toen werkten en leefden en de weerstand ertegen die begon te sluimeren. Binnen een paar dagen verschijnt er een buddyread van Hetty en mezelf over dit boek op de spot Literatuur onder de Loep!
Alles wat er was – Hanna Bervoets: vier sterren
Hanna Bervoets (1984) is een Nederlandse schrijfster, journaliste en columniste die al heel wat prijzen op haar palmares heeft. Haar romans zijn naar verluidt allemaal uniek en in 2017 won ze de Frans Kellendonk-prijs voor haar hele oeuvre. Onlangs kwam haar laatste boek Welkom in het rijk der zieken uit. In Alles wat er was volgen we een groep van acht mensen die op een zondag in een schoolgebouw samen zijn gekomen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Dan klinkt er opeens een knal en moeten ze op bevel van de overheid alle ramen, deuren en gordijnen sluiten. En dat blijft zo tot nader order. Een origineel, onheilspellend en héél onbehaaglijk boek. Verder naar mijn recensie. Ik las dit boek voor mijn leesclub in bibliotheek Merksem.
No one is too small to make a difference – Greta Thunberg: vier sterren
Een bundeling van haar speeches die de Zweedse tiener Greta Thunberg al hield over heel de wereld voor multinationale organisaties. Misschien heb je niets met haar personencultus, dat kan ik nog begrijpen maar dat is niet haar fout. En diegenen die vorte kritiek en haatberichten op haar spuien, mogen wat mij betreft onder hun steen wegkruipen. Het gaat over haar boodschap, die dezelfde is dan die van de wetenschappers naar wie ze verwijst om naar te luisteren! Zo, dat is ook even van mijn lever. :D
Winst – Hebban ebook: twee sterren
Een snel verteerbare verzameling van de winnende kortverhalen van de Hebban kortverhalen-wedstrijd Winst?! tijdens de Week van de Debutant 2019! Het ene was wat beter dan het andere, maar ik vond de verhalen eigenlijk wat te mager om er echt te kunnen inkomen.
De reizen van Ólafur Egilsson: drie sterren
Een niet alledaags verhaal markeert de 12,5e verjaardag van uitgeverij De Brouwerij, dat tegelijkertijd hun 100ste publicatie is. In plaats van Vikingen die de wereld veroveren tussen de 8e en de 11e eeuw gaat het in De reizen van Ólafur Egilsson over de omgekeerde richting. Namelijk over de ‘Barbarijse’ piraterij uit de 17e eeuw die tot het hoge Noorden doordrong, tot in IJsland toe. Deze kleine uitgeverij is met recht en rede blij dat ze dit speciale verhaal kunnen uitgeven en op hun bereikte resultaten. Het enthousiasme van alle betrokken partijen, zowel de uitgeverij als de vertalers, spat van de uitgave af en het verhaal is historisch gezien best interessant maar als je getrokken wordt door het ‘grote belang’ van de tekst, kom je toch wat van een kale reis thuis. Ten opzichte van de wereldwijde geschiedenis weegt dit verhaal uiteraard niet erg zwaar, en is dit onbekende verhaal echt geen klassieker uit de ‘wereld’literatuur te noemen. De ‘blurbs’ zijn net iets té enthousiast op dat vlak. Verder naar mijn recensie.
Zonder liefde – Stefan Brijs: vier sterren
Stefan Brijs had bij mij al potten gebroken met zijn roman De engelenmaker. Een combinatie van een dorpsverhaal, de flashback naar de afkomst en de jeugd van dokter Victor Hoppe, medische ethiek en enkele science fiction-achtige, dystopische elementen mondt uit in een prachtig, unheimisch, en donker verhaal dat onder de huid kruipt. Ik keek wel uit naar zijn nieuwste roman Zonder liefde, en ook heel wat Hebban-leden konden via de Atlas Contact Club van Echte lezers meedoen aan een 40-koppige leesclub. Ik ging zelf naar een lezing van hem in de bibliotheek van Wilrijk, en mocht horen dat hij een uitstekend verteller is en zijn inspiratie vindt waar hij nu al een tijd lang woont, in een klein dorpje in het Spaanse Andalusië. Ook dit nieuwste boek heb ik nu uitgelezen op mijn e-reader, wat me ook zeer goed beviel! In prachtige zinnen beschrijft hij de zoektocht naar liefde van een man en een vrouw, die elkaar toevallig tegen komen en een hechte vriendschap ontwikkelen en samen met elkaar aftasten hoe zij gelukkig kunnen worden in een relatie. Het is geen simpel verhaal maar het is eigenlijk op een heel realistische leest geschoeid. Een aanrader!
Habitus – Radna Fabias: vier sterren
Radna Fabias sloeg een grand slam met deze bundel: ze won de drie belangrijkste poëzieprijzen voor haar debuutbundel Habitus het voorbije jaar, met name de Awater Poëzieprijs in 2018, de Herman de Coninckprijs 2019, en De Grote Poëzieprijs (de voormalige VSB Poëzieprijs), 2019. Daarnaast won ze ook nog eens de Poëziedebuutprijs aan Zee deze zomer. Of iemand het haar al voor deed, weet ik niet zeker, maar het zullen er toch maar weinig gegeven zijn. Ik kan de verschillende jury’s ook alleen maar gelijk geven. Ook al waren sommige gedichten niet allemaal gemakkelijk te begrijpen voor mij, vond ik het geheel van de bundel robuust en passioneel. Ze werkte maar liefst tien jaar aan het materiaal voor deze bundel en schreef twee jaar aan de gedichten maar veel merk je daar niet van. Je denkt eigenlijk dat ze alle thema’s van de laatste tijd aanboort en ze doet dat met een ongelooflijke kracht. Een prachtige bundel en echte aanrader. Fabias is Nederlands en afkomstig van Curaçao.
Schaaknovelle – Stefan Zweig: vier sterren
Schaaknovelle ga ik volgende week bespreken in de eerste editie van de leesclub rond Duitse literatuur in Antwerpen waarvoor ik dit schooljaar ook inschreef. Ik ben razend benieuwd hoe het er daar aan toe zal gaan, want ook de mensen zullen me nog onbekend zijn. Maar met allemaal boekenliefhebbers kan er moeilijk fout gaan natuurlijk.
Schaaknovelle is een novelle van de joods-Oostenrijkse auteur Stefan Zweig (1881-1942), dat hij schreef in ballingschap in Brazilië tussen 1938 en 1941. Het is het laatste en meest bekende van zijn werken. Het verhaal gaat over twee geniale schaakspelers die aan boord zijn van een schip op een reis tussen New York en Buenos Aires. Ze hebben beiden totaal andere achtergronden, en de verteller die ons het verhaal doet, probeert hen er toe te brengen tegen elkaar te spelen. Het is een novelle waar heel veel in zit, die eigenlijk vrij vlot leest. Ik had het op één avond uit. Ik heb er zeker nog niet alles uitgehaald, maar binnenkort is het dus mogelijk om dit samen met anderen te bespreken. Heerlijk toch?
Samenvatting in cijfertjes:
1 titel met 5 sterren, 8 titels met 4 sterren, 1 titel met 3 sterren, 2 titels met 2 sterren
5 romans, 1 kortverhaal, 1 kortverhalenbundel, 1 novelle, 1 theaterstuk, 2 non-fictie , 1 poëzie
2 recensieboeken, 1 blogboek, 2 leesclubboeken
1714 bladzijden