Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat ik heb gelezen in september en oktober

op 30 oktober 2020 door

De laatste weken viel het niet erg mee qua inspiratie en concentratie. Het lezen vlotte niet altijd even goed, en er kwam een tijdje zo goed als niets uit mijn toetsen. Daar voelde ik me zelf niet zo goed bij. Na een dagje schermwerken viel ik dikwijls 's avonds ook na enkele pagina's, een tv-programma of YouTube-filmpje heel snel in slaap. Het boek To the lighthouse (oftewel Naar de vuurtoren) las ik vooral tijdens deze periode, dus dat schoot ook al niet erg op. En enkele heel eenvoudige korte verhalen tussendoor, om toch niet helemaal 'stil te vallen'. Op dit moment gaat het zo wat op en neer wat de lees- en schrijflust betreft, en zit er niet altijd een lijn in. De laatste paar dagen heb ik terug redelijk lekker kunnen lezen gelukkig. Sommigen zullen het gek vinden dat ik vind dat mijn lezen niet altijd zo goed vlotte, en ik toch heel wat titels kan oplijsten van de voorbije twee maanden. Mijn keuze was zoals steeds weer erg wisselend net zoals de periode waardoor we nu allemaal gaan. Ik las een heel aantal dunne boeken en enkele tandenstukbijtende romans, een fameuze Zweedse historische thriller, drie héél verschillende Britse namen, een Duitse filosoof, poëzie, een Amerikaans jeugdboek, auteur Stefan Hertmans: zowat vanalles passeerde de revue. Ik snap soms zelf niet waar ik het allemaal vandaan blijf halen...   

Hoe vlot het lezen bij jullie in deze moeilijke tijden? Houdt de moeilijke tijd jou tegen om te lezen? Of lees je net meer dan normaal? Helpt het om over totaal iets anders te lezen of net over het hier en nu?  

Hartelijke leesgroeten. Laat je zwakke momenten toe en houd tegelijkertijd moed, net als ik! 

Romans

  1. De spiegel en het licht - Hilary Mantel (VK): 3 sterren, recensie

    Het derde en laatste deel van de Cromwell-trilogie was inderdaad mijn eerste boek van september. Missie geslaagd! Ik heb opnieuw genoten van de prachtige stijl en het volumineuze verhaal over de laatste jaren van Thomas Cromwell. Hoe het verhaal eindigt, weten we namelijk uit de geschiedenis: Henry VIII zal zich door een complot van zijn tedenstanders keren tegen Thomas Cromwell en hem tot de beul veroordelen. Dit deel beslaat de jaren vanaf de dood, de onthoofding van Anne Boleyn tot dat fameuze einde van Cromwell. Maar hij leeft zijn succesvolste jaren ten volle. Cromwell wordt machtiger en daardoor ook inhaliger dan ooit. Hoe Hilary Mantel dit laatste deel schrijft, in haar al gekende prachtige en beeldende stijl met een uitstapje naar de jonge jaren van Cromwell in Antwerpen, over omliggende landen die op de loer liggen en opstanden in het Engelse rijk van die tijd die overal de kop opsteken omdat velen de nieuw ingevoerde wetten die Cromwell zelf heeft uitgevaardigd als eerste minister, niet smaken. Hij wordt meer en meer kop van jut. Terwijl hij in de spiegel van de toekomst een moderner Engeland ziet lonken, beleeft Henry VIII een kortstondig geluk met zijn derde gemalin Jane Seymour maar zij zal in het kraambed sterven. Zijn latere vrouwen zullen hem nooit meer datzelfde geluk brengen. Opnieuw komen alle personages die Mantel opvoert tot leven in dit prachtige slotdeel. Eén zwak puntje: ik denk wel dat het iets korter had gekund deze keer.

  2. De advocaat en de zeiler - Kris Van Steenberge, Geert Briers (B): 5 sterren, recensie  

    Ik heb genoten van dit boek! Dit is een vlot te lezen en niet te zwaar op de hand liggend maar toch diep meerlagig verhaal van dit geweldige auteursduo, Kris Van Steenberge die debuteerde met het magistrale Woesten en Geert Briers, een dichter die hiermee zijn prozadebuut schreef. Wat mij betreft, mogen ze nog een roman schrijven samen! Lees mijn recensie voor meer informatie.  

  3. De tussenzus - Vincent Kortmann (Nl): 3 sterren, recensie

    Vincent Kortmann is een Nederlandse debutant die de Schrijversvakschool in Groningen heeft gedaan. Dankzij de Club van Echte Lezers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Het verhaal gaat over twee tieners die zich aan elkaar proberen vast te klampen tijdens hun moeilijke jeugd. Ook hiervan is mijn recensie beschikbaar. Een originele, geestige roman! 

  4. To the lighthouse - Virginia Woolf (GB): 4 sterren, blog

    Ik las deze klassieker van Virginia Woolf (1882 - 1941) in het Engels. Er is een samenvatting maar geen 'plot', geen 'verhaal'. Het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen brengen in de jaren twintig de zomervakantie door in hun tweede huis op het eiland Skye. Mrs. Ramsay en Mr. Ramsay zijn totaal andere mensen. Toch vinden ze elkaar op sommige momenten. In dit boek zit er een constante 'stream of consciousness' die van de gedachten van het ene naar die van het andere personage springt. Ook al vond ik het prachtig ritmisch Engels, vond ik het boek wat kabbelend en best complex om uitgelezen te krijgen. Het is zo'n ritme waarmee je 's avonds zelfs al eens in slaap kan worden gewiegd. Een sterke lamp en een kop thee of een colaatje (ja hoor) kunnen dan eventueel helpen. Gelukkig wist ik nádat ik onze eerste live leesclub van dit schooljaar weer had bijgewoond over dit boek, waarop ik moest letten. Uiteindelijk heb ik vooral van de taal genoten en heb ik ook proberen te letten op de wondermooie beschrijvingen. Ze is een speciale auteur, die Virginia Woolf. Ik schreef hier een blogje over voor de verandering. 

  5. Merg - Tine Bergen (B), 3 sterren

    Een e-book dat ik via het nieuwe e-bookplatform van de Vlaamse bibliotheken heb kunnen lezen. Merg is een aangrijpend en ontroerend familieverhaal, een heel mooi geschreven debuut van deze relatief nieuwe Belgische schrijfster.  

  6. De opgang - Stefan Hertmans (B), 4 sterren

    Een prachtig boek dat met de bestseller Oorlog en Terpentijn en de volgende roman De bekeerlinge van diezelfde auteur een soort trilogie vormt. Het zijn niet dezelfde verhalen maar telkens verweeft de auteur zijn persoonlijke leven in de drie boeken. In het eerste boek komen de notities van zijn grootvader die hij op zolder vindt over de Eerste Wereldoorlog tot leven. In het tweede boek brengt de plaats van zijn vakantiehuis in Frankrijk hem tot een christelijke vrouw uit de Middeleeuwen die joods wordt door haar huwelijk met een joodse man, en daardoor op de vlucht moet voor haar eigen familie. Dit boek tenslotte gaat over de vorige huurder van het huis dat Hertmans ooit heeft gekocht in het Patershol in Gent, een man die vanuit zijn haat tegenover de Belgische staat door het doordesemd geraken van een verkeerd flamingantisme heeft gecollaboreerd en zelf een overtuigde SS-er werd. Het volledige gezin dat helemaal niet wist waar hun man of vader mee bezig was, wordt tegen de loep gehouden. De vrouw en de kinderen waren het helemaal niet eens met de ideologie van de vader des huizes. De enige zoon in het gezin is later een vermaard professor geschiedenis in Gent geworden waar Hertmans als student zelf nog ooit les van heeft gekregen, en die erg actief was in het maatschappelijke leven. Maar de nalatenschap van zijn vader heeft deze historicus nooit echt durven onderzoeken. Hertmans is rijk in zijn taalgebruik en schrijft niet al te eenvoudig maar ik vind hem toegankelijk genoeg om te lezen en vind hem niet te hoogdravend of te complex. Hij heeft een eigen persoonlijke stijl ontwikkeld die mij heel erg aantrekt.  

  7. Het tij hoog, de maan blauw - Jolien Janzing (B - Nl): 4 sterren

    Jolien Janzing woont in Antwerpen en is er opgegroeid. Ze is een Nederlands-Belgische journaliste en schrijfster van historische romans. Met haar nieuwste historische roman, Het tij hoog, de maan blauw, sprong ze echter jammer genoeg bij mij pas in het oog. Ik moet mij dus zeker excuseren voor deze blinde vlek. Vannacht las ik dit boek uit en heb ik daardoor niet voldoende slaap gehad. Het is het verhaal van de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica en zijn band met de gefortuneerde weduwe Leonie Osterrieth. Ik wist hier eigenlijk niets van af maar tegelijkertijd was de setting wel herkenbaar en deed het mij ook deels denken aan de atmosfeer uit bv. Kongokorset van Herlinde Leyssens en Morgenster van Dirk Van Boxem. Dat zijn heel andere verhalen maar tegelijkertijd gaat het een beetje over dezelfde tijd waarin veel moderne uitvindingen en ontdekkingen gebeuren, en er dus ook expedities plaatsvinden om de wereld te ontdekken en in kaart te brengen. Het rotsvaste geloof in de toekomst in die tijd maakte me zelfs wat nostalgisch, als ik het vergelijk met wat we nu meemaken eigenlijk. Ik heb nog geen kans gezien om een recensie van dit boek te schrijven, maar die komt er zeker nog aan! 

Poëzie, jeugd, kort, literaire non-fictie

  1. Stadsgedichten - Bernard Dewulf (B): 4 sterren

    Een gezeefdrukte bundel met de 14 stadsgedichten van Bernard Dewulf uit zijn stadsdichterjaren 2012-2013. Heel mooi boekje, gratis gekregen en speciaal opzij gelegd voor mij (plus een exemplaar voor Martin, ook van de Loepjes) door de coördinator van Antwerpen Boekenstad en dichter Michaël Vandebril himself in het Antwerpse letterenhuis waar ik het heb kunnen ophalen. Geweldig sympathiek, niet? Zo heb ik ook mijn verzameling bundels van de Antwerpse stadsdichters kunnen vervolledigen! 

  2. Het grote wereldtoneel - Philipp Blom (D): 4 sterren,  recensie 

    Philipp Blom is een Duitse historicus en filosoof met al een aantal essays, non-fictie en fictie op mijn naam. Ik werd getriggerd door dit essay en mocht het recenseren voor Hebban. Het essay is analytisch, soms hard maar ook genuanceerd en kan zeker ook inspirerend werken. 

  3. We zouden naar zee gaan - Dichters van wacht, Poëziecentrum (B - Nl): 4 sterren

    Dit is een gedichtenbundel waarin 50 gedichten zijn opgenomen die de deelnemende auteurs aan de andere kant van de hulplijn Dichters van Wacht voorlazen tijdens de voorbije Paasvakantie ten tijde van de eerste corona-golf. Een gedichten-apotheek als het ware. In de tweede week sprongen ook een heel aantal Nederlandse dichters mee op de kar. Met dank om wat troost en hoop in tijden van angst en eenzaamheid te bieden. De telefoonlijn was enorm populair en kreeg enorm veel bellers te verwerken. Ik heb zo'n idee dat deze telefoonlijn tijdens de tweede corona-golf nog weleens van pas kan komen eerlijk gezegd. Luuk Gruwez en Thomas Möhlmann stelden deze bundel samen, Jelle Van Riet leverde 5 "telefoonverhalen" aan. 

  4. Zusjes - Saskia De Coster, (B) Wablieft-reeks: 3 sterren

  5. Winnen - Erik Vlaminck (B), Wablieft-reeks: 4 sterren

  6. Moord in de wijk - Hilde Vandermeeren (B), Wablieft-reeks: 3 sterren

    Deze drie Wablieft-boekjes las ik voor de aardigheid ter afwisseling. Wablieft-boekjes zijn verhalen in eenvoudig Nederlands voor beginnende volwassen lezers of voor zij die even een leuk kort verhaal willen lezen van rond de 90 pagina's. Ze worden allemaal geschreven door bekende Vlaamse auteurs. Bovendien zijn Saskia, Erik en Hilde ook gewoon altijd goed! 

  7. Totdat het voorbij is / Onmetelijke liefde - Tommy Wieringa (Nl): 4 sterren

    Ik las dit ontroerende boekje met literaire autobiografische stukken van Tommy Wieringa over het leven met zijn twee dochters in de opmaat naar de eerste aflevering van de nieuwe reeks 'Alleen Elvis blijft bestaan' met deze auteur. Wat een prachtige reeks gesprekken met Thomas Van der Veken is dit trouwens! Dit boekje is vreemd genoeg onder twee titels uitgebracht, ik las blijkbaar de eerste editie.

  8. Brown girl dreaming - Jacqueline Woodson (VS): 4 sterren

    Ik las de Amerikaanse editie van dit prachtige jeugdboek (10+, uit de bibliotheek) in vrije vers van de Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson, die de Astrid Lindgren Memorial Award won in 2018. Het gaat over hoe zij opgroeide in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Ik heb hier veel uit geleerd vanuit mijn beschermde 'Europese witte cocon'. Heel erg de moeite om te lezen! 

  9. Je portret - Stefan Hertmans (B): 4 sterren

    Dit boekje uit de serie Belgica van uitgeverij Voetnoot met een kortverhaal van Hertmans en een nawoord waarin redacteur Dirk Leyman een schets weergeeft van de auteur, vond ik in de bibliotheek. Omdat ik me deze maand wat in Hertmans wou verdiepen, heb ik dit ook gelezen. Het verhaal vond ik zo goed geschreven en ingenieus bedacht dat ik er erg onder de indruk van raakte. Een man schrijft vanuit een vakantiehuis in het buitenland een brief aan zijn overleden geliefde Gabriëlla. Er komt een goed verborgen geheim aan de oppervlakte en de ontknoping is zeker verrassend te noemen. Ook weer erg sterk geschreven, dit verhaal dateert al van 2010. 

  10. De 44 beste gedichten van de Herman de Coninckprijs 2020: 3 sterren

    De titel van deze bundel zegt natuurlijk alles. Een rijk staal aan Nederlandse en Vlaamse dichters, bekenden en minder gekenden. Je doorbladert dit als een kennismaking, een divers smaakpallet.  

Spannend

  1. Het verhaal van de blauwe trein - Agatha Christie (GB): 3 sterren

    Ik kwam te laat om dit gelezen Agatha Crhistie-boek te laten meetellen in de gelijknamige 'challenge' van de Hebban Thrillerclub. Toch deed ik een nostalgisch uitstapje naar een van de verhalen van de detectivekoningin die ik heel graag las in mijn tienertijd, samen met de verhalen van o.a. Colin Dexter (Insp. Morse), Ruth Rendell en Patricia Highsmith (Mr. Ripley). Het was door het ontlenen van dit boek dat ik me heb geregistreerd bij het nieuwe e-bookplatform van de Vlaamse bibliotheken. Na een beetje zoeken, krijgt deze nieuwe tool alvast een pluim. 

  2. 1793 (Zw, Nl) - Niklas Natt och Dag (Zweden): 3 sterren

    1793 is een historische thriller, met een erg sfeervol en plastisch beschreven verhaal dat zich afspeelt in zowel de laagste als de hoogste standen van de Zweedse maatschappij in de 18de eeuw. Het boek is erg donker en gruwelijk, en beslaat vier delen waarin we telkens naar een ander perspectief springen. Feitelijk weeft de schrijver de belevenissen van deze standen bij elkaar tot een caleidoscopische geschiedenis vanuit de verschillende standpunten. De sfeersetting zit heel goed ineen, maar die is inktzwart en blijft lang bij je hangen, ook als je het boek uit hebt. Na lange tijd was dit nog eens een boek waarvan ik beelden meenam tot in mijn slaap en waar ik terug mee wakker werd. Ik schreef een stuk voor op de boekenblog van Hetty, en vormde het ook nog deels om tot een recensie. (komt nog online) Ik begon dit boek in het Zweeds, en las het na het eerste hoofdstuk verder in het Nederlands omdat de taal hier en daar nogal archaïsch was om goed de details te kunnen begrijpen. 


Reacties op: Wat ik heb gelezen in september en oktober