Dan Brown in Nederland (Amsterdam, 22 oktober 2017)
Toen ik op 19 juli een mail kreeg van The John Adams Institute dat Dan Brown naar Nederland zou komen voor een lezing, heb ik meteen een kaartje gekocht. Dit wilde ik niet missen. Ik heb nog geïnformeerd of mede clubleden interesse hadden, maar deze lezing viel samen met het Thrillerfestival in Zoetermeer. Hier wilden de clubleden elkaar ontmoeten. Helaas kon ik daar dus niet bij zijn.
De zaal ging om 14.30 uur open. Ik was al vroeg aanwezig, ik wilde namelijk een goed plekje. Ik kwam iets na twee uur aan en er stonden al mensen voor de deur te wachten. Ik stond net en toen begon het te regenen. Zul je net zien. Nadat de deuren open gingen was ik zo binnen en heb ik een goed plekje kunnen vinden. Met ongeduld werd er gewacht op Dan Brown.
Om drie uur werden we welkom geheten door Tracy Metz, directeur van The John Adams Intitute die deze lezing verzorgde in samenwerking met Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Zij vertelde wat ons deze middag te wachten stond. Omdat het boek zich in Spanje afspeelt waren er twee studenten van het Conservatorium van Amsterdam die Spaanse muziek speelden, éen op een Spaanse gitaar en één op een cello. Dit vond ik wel mooi, ze speelden erg goed. Maar het duurde toch net even te lang. Daarna kwam Tim Overdiek aan het woord. Hij zou Dan Brown na diens lezing interviewen.
En toen kwam het langverwachte moment. Dan Brown betrad het podium. Hij kreeg een hartelijk applaus.
Hij vertelde over zijn jeugd en zijn ouders. Zijn moeder was religieus en zijn vader was een wiskundige. Zijn moeder reed in een auto met het nummerbord Kyrie (Heer) en zijn vader reed in een auto met het nummerbord Metric (metrisch). Dit laat wel zien in wat voor millieu Dan Brown is opgegroeid. Hij vertelde over zijn eerste schrijfervaring toen hij negen jaar was. Daarnaast heeft hij uitgebreid gepraat over zijn visie op het vraagstuk Oorsprong. Iedere religie heeft zijn eigen kijk op de oorsprong. En iedere religie heeft een andere kijk op de vraag wat er na de dood gebeurd. Wil dit ook zeggen dat iedereen een eigen, andere doodervaring heeft. En wat als dit niet zo is en iedereen de zelfde ervaring heeft. Dit zijn de vragen waar hij mee zat voor hij Oorsprong schreeft. Dit is het uitgangspunt geweest om dit boek te schrijven. Hij vertelde ook dat hij eigenlijk helemaal niet wilde dat zijn boeken werden verfilmd. Hij vindt dit ten koste van de fantasie gaan. Iedereen heeft een andere voorstelling van Robert Langdon en de dingen die Dan Brown beschrijft. Als je de film hebt gezien gaat dit verloren, je ziet Tom Hanks als Robert Langdon. Dat vindt hij jammer. Hij is toch overgehaald om zijn boeken te verfilmen door een fax van een regiseur die zei dat er ook heel veel mensen zijn die geen boeken lezen en die dan niet de belevenissen van Robert Langdon kunnen meemaken en er dus ook niet over kunnen nadenken. Want dat is eigenlijk wat Dan Brown met zijn boeken wil, dat mensen gaan nadenken over de kwesties die hij aansnijdt. Hij was na de fax meteen overtuigd en zo komt het dat zijn boeken toch zijn verfilmd.
Na de lezing werd hij geinterviewd door Tim Overdiek. Hij vond zich eerst niet waardig om Dan Brown te interviewen, omdat hij misschien alleen De Da Vinci code had gelezen. Of had hij toch alleen de film gezien? Hij heeft ter voorbereiding een aantal boeken gelezen, maar niet De Da Vini code. Hij had interessante vragen en er kwamen verrassende antwoorden. Toen was er ook nog tijd voor wat vragen uit de zaal.
Na afloop kon wel het boek worden gekocht, maar er was helaas geen signeersessie. Je kon dus wel het boek kopen met een stempel 'I was there, 22 oktober 2017, Paradiso'. Ik heb toen de dwarsligger gekocht met stempel, die pas dinsdag in de winkel ligt.
Het was een fantastische dag! Ik had hem voor geen goud willen missen. Alleen heel erg jammer dat ik nog steeds geen gesigneerd exemplaar van één van zijn boeken heb. Nu moet ik nog tijd vinden om Oorsprong te gaan lezen. Hebben jullie het boek al gelezen, of één van zijn vorige boeken? Wat vonden jullie ervan?
Groetjes, Chantal