Detective en thrillergids 2017
VN Detective en thrillergids 2017
Inleiding
Tijdens de eerste bijeenkomst op 18 maart werd het idee geopperd om onze mening te geven over “het naslagwerk” als het gaat om het spannende boek. Een aantal van deze club wilde hier wel aan meedoen doch hoe dan? Na wat heen en weer gemail is er behoorlijk wat input gekomen, genoeg voor een flink verhaal.
Om het een beetje behapbaar te maken is het in stukken opgeknipt. Eerst enige analyse, vervolgens wat losse opmerkingen en bevindingen, dan de meningen over de vernieuwde vormgeving en ten slotte de vergelijking van de waarderingen door VN met die van de deelnemende leden.
Analyse
Om te beginnen: VN meldt op de cover dat zij 618 boeken waarderen. Dat klinkt als veel, maar dat getal is inclusief de opgenomen waarderingen van boeken uit voorgaande jaren. Laat je die weg, dan blijven er ruim 300 over. Nog steeds een respectabel aantal, maar het heeft wel iets bedrieglijks.
Dan enige analyse, dit betreft alleen de nieuwe waarderingen van boeken en die zijn voorzien van een toelichting. Een enkele overnamefout is niet uit te sluiten, maar grosso modo kunnen wel wat conclusies worden getrokken. Hierbij is een indeling gemaakt naar zes landen / regio’s: Verenigde Staten (VS), Engeland, Het hoge noorden, Nederland, Vlaanderen en overige (Duitsland, Frankrijk, Italië e.d.).
De scores in aflopende volgorde van waardering:
- Hoge Noorden: 39 boeken, gemiddelde 3,3
- Overig: 25 boeken, gemiddeld 3,0
- Engeland: 60 boeken, gemiddeld 3,0 (zonder afronding iets minder)
- VS: 82 boeken, gemiddeld 2,7
- Nederland: 78 boeken, gemiddeld 2,5
- Vlaanderen: 30 boeken, gemiddeld 2,2
Acht keer vijf sterren waarbij Engeland met vier stuks erg goed scoort, Nederland en Zweden beide twee keer; hofleverancier VS nul keer en dat is vrij opvallend.
Wat de lage scores betreft doen de lage landen het wel goed: Nederland telt heel wat keren 1 en 2 sterren, Vlaanderen doet het goed met de nul sterren, helaas.
Verder valt de regionale selectiviteit op. Veel van eigen bodem, veel uit de VS en Engeland, wat minder uit het hoge noorden, maar bijzonder weinig thrillers uit overige landen, terwijl het gaat om grote taalgebieden waar veel wordt gelezen en gepubliceerd, maar dat alhier blijkbaar vooral aan de aandacht ontglipt.
Opmerkingen
De gids bevat helaas wel wat slordigheden en fouten. Enkele voorbeelden:
- Dat er 8 boeken zijn met 5 sterren en dat de gids er 9 vermeldt is anderen al opgevallen. Het kan natuurlijk een incident zijn, maar dit had makkelijk kunnen worden voorkomen en misschien ook wel gemoeten omdat juist dat opvalt. Of er meer van dat soort slordigheden zijn is niet te beoordelen, maar de twijfel is gewekt.
- Enkelen vonden het merkwaardig en soms ronduit hinderlijk dat in besprekingen van boeken citaten waren opgenomen van besprekingen van andere boeken.
Voorbeeld: Anya Niewierra’s Het dossier: "Harry is terug, en zijn fans zullen niet teleurgesteld worden"; dit slaat op Harry Hole, een personage van Jo Nesbø. - Bij Blankenberge blues van Aspe & Strobbe is de cover opgenomen van Het hart van het kwaad van Luca d’Ándrea.
- Andy McNab is bij Explosiegevaar een Amerikaan en bij Koud bloed een Engelsman.
Er is niet met de stofkam doorheen gegaan maar het wekt de indruk van enige slordigheid. Je kunt moeilijk zeuren over (redactionele) fouten van anderen als je het zelf niet op orde hebt, als ware het een slager die niet in staat is zijn eigen vlees te keuren maar wel dat van anderen.
Meningen over vormgeving
Elly: Jammer dat dit deel kleiner van formaat is, als je ze naast elkaar zet, vind ik dat slordig. Ook binnenin heeft het een verandering ondergaan. Voorheen waren de bladzijdes glad en nu is het papier ruw. De kwaliteit is minder het blad ziet er goedkoper uit. Toch is de prijs dit jaar verhoogd van 5,95 naar 7,95, een forse verhoging dus.
De lay-out is prima, er staan minder boeken op een bladzijde waardoor de boeken er beter uitkomen. Verder is het leuk dat alle boeken met vijf sterren apart vernoemd worden in een artikel.
Kees: Het eerste dat me opgevallen is, is de uitvoering. Het heeft door de veranderde lay-out, het andersoortig papier en het aangepaste lettertype meer uitstraling gekregen, het heeft nu veel meer weg van een bewaarnummer. Een goede verbetering wat mij betreft.
Greet: Er is een volledige pagina gewijd aan elk boek dat vijf sterren kreeg, dat vind ik wel een goed idee, zo vallen die boeken meer op.
Joyce: Ik vind de nieuwe layout van de gids een pluspunt! De vijf sterren boeken op een eigen pagina en de interviews er tussendoor.
Fany: Was de eerste keer dat ik zo een gids zag en vond het toch wel erg interessant en overzichtelijk. Wel vond ik het jammer dat er geen overzichtspagina was met alle titels zodat je deze eenvoudiger kon terugvinden.
Jan: De eerste indruk: verrassend dik, maar het papier oogt wel goedkoper, meer als krantenpapier dan glimmend als voorheen. De toegenomen omvang roept de vraag op of er ook meer inhoudelijk te genieten valt. Dat valt tegen. Dikker papier, smalle kolommen en meer wit tussen de regels maken het ogenschijnlijk voller. Waarmee de gids zich aanpast aan veel thrillers: het kan meestal wel een stukje minder zonder inhoudelijk in te leveren.
Waarderingen en overige aspecten
Joyce: Ik heb reeds 35 boeken gelezen vanuit de gids. Nog 9 staan er al hier thuis klaar om nog te gaan lezen en er zullen er nog zeker volgen.
Opvallende afwijkende waardering: Melkbloed van Clara Weiss: VN 1 ster en ik heb het boek 4 sterren gegeven. Geen rennende, racende rechercheurs met hun eigen problemen, een zeer aangenaam boek. De laatste zin van de VN recensie vind ik haast beledigend: "Raakt u ingesneeuwd en hebt u zelfs het telefoonboek al uit. dan kunt u altijd nog proberen de rest van de tijd te verdrijven met Melkbloed"
Kees: De korte recensies, dat valt me iedere keer op, hebben meer weg van een summiere samenvatting van het besproken boek. Natuurlijk is het moeilijk om in een paar woorden zowel deze samenvatting als een mening over het boek te geven, maar dat laatste blijft wat mij betreft zwaar onderbelicht. Daardoor krijg ik vaak de indruk, en heb die opvatting ook enigszins, dat de recensenten een boek niet eens gelezen hebben. Misschien niet waar, maar ja... het is wel mijn gevoel.
De waarderingen komen vaak overeen maar gemiddeld genomen heeft VN minder sterren over voor de boeken dan ik. Meest opvallende afwijking: Dalton Fury, Black site: 4 sterren en VN 1.
Elly: Ik bemerk dat mijn mening regelmatig afwijkt van de recensent. Dat mag ook, ieder mens haalt iets anders uit het boek. Wel jammer vind ik persoonlijk dat er boeken bij zijn die zelfs geen één ster krijgen.
Een beetje sneu. Met 1 ster geef je ook al aan dat het boek niet dat brengt wat je hoopt.
Constatering: ik dacht dat ik veel las, maar nu blijkt dat ik pas 34 boeken van de 618 gelezen heb.
Er rest mij dus nog een taak. Lezen en nog eens lezen. Gelukkig dat ik er plezier in heb. Mijn doel is om veel van de genoemde boeken te gaan lezen.
Greet: ik heb 53 van de 618 boeken gelezen, 39 staan er nog op de leeslijst, het merendeel heb ik in huis.
Ik kan me best vaak vinden in het oordeel van VN, maar af en toe wordt een boek naar mijn bescheiden mening toch echt ondergewaardeerd. Ach, het is dan telkens ook maar de mening van een enkele recensent, zullen we maar denken.
Beoordelingen die gigantisch van de mijne afwijken :
Melkbloed, Clara Weiss (VN 1, Greet 5),
Een boek dat ik voor de Debuutprijs las en dus niet kan noemen (VN 1, Greet 4)
Jan: Ik kan uiteraard alleen maar hun oordelen leggen naast de mijne over de boeken die ik zelf heb gelezen en beoordeeld, dat zijn er vijftien van de ruim 300 nieuw besproken boeken. Totaal geeft VN 51 sterren en ik 49. De overeenkomsten zijn meestal groot, qua waardering en motivering. Verschillen zijn er en dat zal nooit anders zijn, maar ze zijn in de meeste gevallen verwaarloosbaar.
Het grootste verschil: Wiegelied van Borjlind, VN 4 en ik 2 sterren want een te veel aan toeval, ongeloofwaardigheden gepaard aan “geleende” verhaalelementen maken het tot een matig verhaal. Het veel te sentimentele en voorspelbare slot helpt ook niet.
Ten slotte wil ik kwijt dat VN er een wedstrijd van lijkt te maken van wie het beste een matig bevonden boek kan afbranden. Respectloos, het zegt in voorkomende gevallen net zo veel over de beoordelaar als over het boek.
De Minichallenge
Greet heeft onlangs een minichallenge aangemaakt (https://www.hebban.nl/lijsten/de-vijfsterrenthrillers-van-de-vn-detective-thrillergids), De vijfsterrenthrillers van de VN Detective & Thrillergids 2017.
Er is door Greet een oproep gedaan om alle acht boeken van de lijst te lezen. Ondertussen hebben al zeven mensen bevestigd dat ze meedoen, vier anderen gaan in elk geval hun best doen.