Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duorecensie Het zwarte gif - Daniel Silva

op 11 december 2017 door

Op 2 november van dit jaar deed uitgeverij HarperCollins Holland een oproep op Facebook om Het zwarte gif, de nieuwste thriller van Daniel Silva, te reviewen. Het resultaat was 61 likes en een groot aantal reacties. Uiteindelijk heeft HarperCollins tien reviewers geselecteerd, waaronder de We Love Crime-leden Joyce en Kees. Omdat beiden aangegeven hebben dit boek ook op We Love Crime te zullen bespreken, maakt belofte natuurlijk schuld.

Een zware bom ontploft in het hart van Parijs. Een paar dagen later is het raak op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Er vallen honderden slachtoffers, en de internationale veiligheidsdiensten draaien overuren. Ze roepen uiteindelijk de hulp in van Gabriel Allon - meesterspion én kunstrestaurateur.

De terreurdaden blijken het werk te zijn van een onbekende terrorist die zich Saladin noemt. Om hem te ontmaskeren rekruteert Gabriel een jonge vrouw, Natalie. Zij zal afreizen naar het kalifaat en daar infiltreren in Saladins cel. Gabriels taak? Zorgen dat Natalie het overleeft...

Wat Joyce en Kees van het boek vonden, kunnen jullie hieronder lezen.

De mening van Joyce
Het zwarte gif is het eerste boek van de auteur Daniel Silva dat ik las. Van de zomer stond er al een keer een artikel in het AD waardoor mijn aandacht naar het boek werd getrokken. Het boek zou zich deels in Nederland afspelen en ook was er de vermelding dat het boek was ingehaald door de werkelijkheid. Daniel Silva begint Het zwarte gif ook direct met een oprecht, maar haast verontschuldigend voorwoord. Het feit dat het boek is ingehaald door de werkelijkheid met de aanslagen in Parijs en Brussel spijt hem oprecht. Hij had graag gehad dat het bij zijn boek met Gabriel Allon in de hoofdrol was gebleven.

Het boek heeft even nodig om op gang te komen, er is veel uitleg en voorbereiding nodig om de uitgedachte stappen van Gabriel Allon in gang te zetten. Dit is echter het enige minpunt van het boek, wat volgt is een inventief verhaal met een perfect plot en een alsmaar groeiende spanning. Daniel Silva schrijft zijn boek met prachtig taalgebruik en mooie omschrijvingen. Het is een genot het volledig foutvrije boek te mogen lezen. De angst van de personages in het boek is daadwerkelijk voelbaar. Het zwarte gif is een echte (politieke) spionagethriller die angstaanjagend realistisch lijkt. Je kunt alleen maar gissen dat de werkelijkheid op dezelfde manier in elkaar zit, maar Daniel Silva brengt het overtuigend als zijnde de waarheid. Je leest het met ongeloof, maar je weet dat het waarheid is. Zeer knap geschreven en Daniel Silva heeft er een fan bij.

De mening van Kees
Daniel Silva, een auteur waar ik wel eens van had gehoord, maar nog nooit wat van gelezen had. Het zwarte gif is dus het eerste boek dat ik van hem las en dan ook nog eens met een seriepersonage (Gabriel Allon) die voor de zestiende keer op mag komen draven. Daar is echter niets van te merken, want dit boek is uitstekend afzonderlijk van de andere te lezen. Na een spectaculair begin moet het verhaal wel even op gang komen. Dat komt vooral door de introductie en kennismaking met de diverse personages. Hierna begint het verhaal eigenlijk pas echt, wordt het boeiend en zonder meer intrigerend. Het boek bestaat uit vier delen en het derde heeft de meeste actie en spanning. Toch zijn die andere delen zonder meer ook de moeite van het lezen waard.

Silva hanteert een prettige en beeldende, soms erg filmische, schrijfstijl. De dialogen zijn realistisch, de personages interessant en meer dan voldoende uitgewerkt. Dit, maar vooral ook de actuele thema’s in het verhaal (IS, terrorisme, etc.) geven het boek diepgang, zodat het eigenlijk meer is dan alleen maar ‘thriller’. Aan alles is te merken dat de auteur meer dan voldoende, en zeker uitvoerig, research heeft gedaan. Het realiteitsgehalte van het verhaal is daarom ook bijzonder hoog. In zijn voorwoord heeft de auteur het daar, ondanks dat het boek pure fictie is, nog even over. Het is wel jammer dat de titel niet letterlijk vertaald is. 'De zwarte weduwe' zou namelijk ook heel goed gepast hebben. Desondanks vond ik Het zwarte gif een prima spionagethriller waaraan ook een politiek randje zit. En heeft het boek bereikt dat ik meer van deze auteur wil lezen.

Conclusie
De eindconclusie is dat Joyce en Kees erg positief over Het zwarte gif zijn. Ze vinden het een boek dat zowel een spionage- als politieke thriller is. En daarnaast willen ze in de toekomst allebei wel meer van Daniel Silva lezen.

Ken je Daniel Silva, heb je al wat van hem gelezen en wat vond je er dan van? 

PS: We bedanken HarperCollins voor het beschikbaar stellen van de recensie-exemplaren.



Reacties op: Duorecensie Het zwarte gif - Daniel Silva

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Daniel Silva

Daniel Silva

Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse journalist en bestsellerau...