Eve Duncan - Iris Johansen
Algemene informatie
Dit is alweer de negende aflevering van onze rubriek “Seriepersonages”. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en ten minste vijf delen tellen. Series uit het hoge noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Club van 10 het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit op de laatste zondag van de maand.
De auteur
De Amerikaanse auteur Iris Johansen is geboren op 7 april 1938 in Saint Louis, Missouri. Nadat haar kinderen in 1980 het huis hadden verlaten om te gaan studeren begon ze met schrijven. Aanvankelijk romantische boeken (Touch the horizon was haar debuut), maar in 1991 stapte ze over naar de romantische historische thriller, te beginnen met The Wind dancer (De winddanser). Vijf jaar later besloot ze opnieuw van genre te veranderen en ging over naar de 'echte' thriller. Dit besluit was een groot succes en ze groeide uit tot een bestsellerauteur. Samen met haar zoon Roy schreef ze ook een aantal boeken. In Nederland is Johansen vooral bekend geworden met de serie waarin Eve Duncan het belangrijkste personage is.
Hoofdpersonage
Eve Duncan is geboren in een van de sloppenwijken van Atlanta. Haar moeder is drugsverslaafd en ze heeft een onbekende vader. Eve wordt daardoor dus beschouwd als onwettig kind. Omdat ze zichzelf moet opvoeden, heeft ze een moeilijke en harde jeugd, maar ze is intelligent, liefdevol en een overlever. Op haar zestiende bevalt ze van een buitenechtelijk kind, haar dochter Bonnie. Dit zet haar leven op z'n kop. Eve gaat werken en volgt 's avonds een universitaire studie, die ze jaren later voltooit. Ook lukt het haar moeder om van haar drugsverslaving af te komen.
Dan slaat het noodlot toe. Haar dochter Bonnie wordt ontvoerd en vermoord. Het lichaam wordt echter nooit gevonden en de moordenaar, die later ter dood gebracht wordt, vertelt niet waar hij het verborgen heeft. Eve stort in en als ze weer gezond verklaard is, besluit ze om ouders die hun kinderen ook verloren hebben zekerheid te geven over het lot van deze kinderen. Ze wordt forensisch beeldhouwer en kan in die hoedanigheid de overleden kinderen een gezicht geven. Eve werkt samen met FBI-agent Joe Quinn met wie ze een relatie krijgt. Ze trouwt met hem en samen hebben ze een adoptiedochter, Jane MacGuire. Een meisje dat ze jaren eerder van straat redde en in haar gezin heeft opgenomen.
De boeken
Iris Johansen heeft vierentwintig boeken met Eve Duncan in de hoofdrol geschreven. In Nederland zijn er negen uitgegeven. Deze staan cursief en tussen haakjes achter de oorspronkelijke titel vermeld.
1. The face of deception, 1998 (Het gezicht van de dood, 1999)
2. The killing game, 1999 (Dodelijk spel, 2000)
3. The search, 2000 (Speurtocht, 2001)
4. Body of lies, 2002 (Kern van leugens, 2002)
5. Dead aim, 2005
6. Blind alley, 2004 (De klopjacht, 2006)
7. Countdown, 2005 (De opgraving, 2007)
8. Stalemate (De schedel, 2008)
9. Quicksand (Drijfzand, 2010)
10. Blood game, 2009 (Dit schenk ik jou, 2013)
11. Eight days to live, 2010
12. Chasing the night, 2010
13. Eve, 2011
14. Quinn, 2011
15. Bonnie, 2011
16. Sleep no more, 2012
17. Taking Eve, 2013
18. Hunting Eve, 2013
19. Silencing Eve, 2013
20. Shadow play, 2015
21. Hide away, 2016
22. Night and day, 2016
23. Mind game, 2017
24. Shattered mirror, 2018
Hieronder een aantal wetenswaardigheden over de boeken met Eve Duncan:
- The killing game is in 2011 bewerkt tot televisiefilm en werd uitgezonden door Lifetime, een Amerikaanse kabel- en satellietzender.
- Dead aim staat hierboven als vijfde boek, maar wordt in de regel gekenmerkt als boek 4,5.
- Eve, Quinn en Bonnie vormen tezamen een eerste trilogie, Taking Eve, Hunting Eve en Silencing Eve een tweede en Shadow play, Hide away en Night and day een derde.
Wat vind ik (Kees) van Eve Duncan
Meteen in het begin van het verhaal kreeg ik de indruk dat Eve daadkrachtig is, dat ze niet met zich laat sollen en dat niemand haar voor de gek moet houden. Tijdens het lezen werd deze indruk bevestigd en dat is, nadat ik het boek had uitgelezen, niet veranderd. Eigenlijk heeft Eve geen normale jeugd gehad en door het verlies van haar dochter Bonnie gunt ze zichzelf geen ander tijdverdrijf dan alleen maar haar werk. Ze is een workaholic geworden en ik kreeg de indruk dat dit vooral is ontstaan uit schuldgevoel. Omdat ze niet aan Bonnie wil denken, geen zelfverwijt wil maken. Ondanks haar wat eigenwijze karakter vind ik haar zeker geen onaardig personage. Het gezicht van de dood is het eerste uit een serie met Eve in de hoofdrol en hoewel ze hierin al bijzonder aardig voor de dag komt, denk ik dat ze in de volgende boeken alleen maar sterker kan en zal worden. Ja, Eve Duncan is een vrouw die me wel bevalt. Met, en wie heeft dat niet, wat gebreken, maar zeker ook met een beminnelijke kant.
Het vervolg
Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn, lezen we het eerste boek uit de serie. We beoordelen het hoofdpersonage en of het lezen van de serie de moeite waard is. Dit eerste boek is Het gezicht van de dood en ook nu zullen we het leuk vinden als jullie met ons mee gaan lezen. Doe je dat, dan kun je ons je mening over het seriepersonage laten weten. In ongeveer honderd woorden kun je laten weten wat jij van Eve Duncan vindt. Doe je mee, stuur dan je mening uiterlijk 25 november 2017 naar welovecrime@hotmail.com.