Het favoriete spannende kinderboek van Kees
Oh jee… en dan is het nu mijn beurt om jullie te laten weten wat mijn favoriete spannende kinderboek was. Geen geringe opgave, omdat mijn kindertijd alweer mijlenver achter me ligt. Dat dit lastig is, is niet de schuld van mijn geheugen. Gelukkig niet, want daar heb ik nog steeds geen klagen over. Het lastige is vooral dat tijdens mijn jonge jaren een beperkt aantal boeken werd uitgegeven (in april had generatiegenoot Jan het er in zijn artikel ook al over), maar misschien ook wel omdat ik destijds nog niet zo heel veel echt spannende boeken las.
Natuurlijk, ik las wel eens, maar speelde toch vooral buiten. Of een spelletje aan de ronde tafel. Dat was toen allemaal veel vanzelfsprekender dan dat het tegenwoordig is. Toch lees ik al vanaf het moment dat ik mijn eerste letters leerde. Eerst de eenvoudigere boekjes, daarna de wat moeilijkere. Voor die leeftijd dan. Sommige van die boekjes werden gekocht, maar vaak kwamen ze van de bibliotheek, waar we toen lid van waren. Waarschijnlijk hebben deze geen blijvende indruk bij me achtergelaten, want hiervan kan ik me dus niets herinneren.
Wel weet ik dat ik ieder jaar, dat zal omstreeks sinterklaas of kerst zijn geweest, op (zondags)school een dun boek cadeau kreeg. Vaak was het er een van W.G. van de Hulst. Leuk om te lezen, maar spannend waren ze niet. Waar deze boeken over gingen, is niet bij me blijven hangen. Wat me echter wel bijgebleven is, is het eerste deel van, ook weer van Van de Hulst, In de Soete Suikerbol. Het verscheen in een serie van zeven delen die gaan over een dikke bakker en zijn lastige, en ook vaak chagrijnige, vrouw. Ja, op de leeftijd die ik toen had, vond ik dat boek in zekere zin toch wel spannend.
Dat gold ook voor een ander boek. Of eigenlijk twee. Ik was inmiddels een paar jaar ouder, de boeken die ik las waren dikker en mijn interesses veranderd. Chris van Abkoude drong mijn leven binnen en ik raakte verzot op Kruimeltje. Volgens mij heb ik het boek, dat in 1999 verfilmd is, verslonden en een flink aantal keren herlezen. Want wat vond ik zijn avonturen heerlijk en spannend tegelijk. Hoewel ik zeker weet dat ik het in mijn bezit heb gehad, heb ik het helaas niet meer terug kunnen vinden. Jammer. Van het tweede boek dat me bijzonder intrigeerde, weet ik alleen nog maar dat het bestond uit een aantal afzonderlijke verhalen. Daarvan kan ik me er één globaal herinneren. Dat ging, voor zover ik nog weet, over een zeeanemoon en een schelp. De anemoon kroop telkens in de schelp, maar daarin wonen mocht hij niet. Dat ene verhaal heb ik vaak teruggelezen omdat het me op de een of andere manier toch wel boeide.
Van een ander boek, ook uit een serie, herinner ik me de omslag nog erg goed. Een jongen en een auto die over hem heen vliegt. Deze jeugdpocket, Commissaris Achterberg grijpt in van Wim van Helden zou ik nog ergens moeten hebben liggen, maar helaas, het bleef onvindbaar. Verslonden heb ik het echter wel, want het vertoonde steeds meer ouderdomsverschijnselen. Behalve al deze genoemde boeken, las ik tijdens mijn jeugd vooral de boeken over De Saint en Norman Conquest. Geen kinder- of jeugdboeken, maar ze boeiden me en ik vond ze spannend. Tijdens vakanties in Zeeland gingen er steevast een paar mee naar het strand. Pure nostalgie wat mij betreft.
Om uit al deze boeken een favoriet te kiezen vind ik niet eenvoudig. Want ze hebben allemaal wel wat en omdat ik ze noem, hebben ze blijkbaar stuk voor stuk een onuitwisbare indruk op me achtergelaten. En als ik toch een nummer één moet kiezen, wordt dat, hoewel nipt, In de Soete Suikerbol. Omdat die bakker en zijn vrouw me altijd wel intrigeerden. En stiekem nog steeds doen.
Kennen jullie deze serie van W.G. van de Hulst en zo ja, wat vonden jullie ervan?