Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het meisje uit het Noorden - Katarzyna Bonda

op 07 juni 2017 door

Dit keer een Poolse thriller in de duimpjesrubriek. Het was een redelijke haastklus om Het meisje uit het Noorden van Katarzyna Bonda te lezen voor deze blog. Het boek kwam pas eind mei uit, maar Greet, Kees en Joyce waren zo nieuwsgierig dat ze hier graag tijd voor maakten. In Polen heeft het boek al prijzen gewonnen en de onderstaande flaptekst was veelbelovend. Ook een goed boek voor de Hebban Landen Challenge!

Het meisje uit het noorden van Katarzyna Bonda is een ijzersterke psychologische thriller voor de liefhebbers van Samuel Bjørk en Ule Hansen.

Sasha Zaluska keert terug naar de Poolse kust, na zeven jaar afwezigheid. Ze is inmiddels een talentvolle profiler van criminelen, en ze zoekt naar een rustiger leven met haar achtjarige dochter. Dan krijgt ze een opdracht van een voormalig hoofd van politie: raadselachtige sterfgevallen van twintig jaar geleden lijken gelinkt te kunnen worden aan de maffia en lijken zelfs de sleutel te zijn van recente misdaden. Sasha keert gedwongen terug uit haar isolement.

De eerste uit een nieuwe serie over profiler Sasza Zaluska. Een rauwe setting (zwarte markt en maffia), corrupte personages en een gedoemde liefdesaffaire maken dit tot een onvergetelijke leeservaring.

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Kees:  Het eerste dat opvalt, is de alfabetische opsomming van de belangrijkste personages. Handig en dus een goede aanvulling op het verhaal. In het begin heb je dit, vooral door de hoeveelheid aan personages, nog wel eens nodig. De personages worden over het algemeen vrij goed uitgewerkt. Hierdoor kun je je een prima beeld van hen vormen en geeft het hoe dan ook diepgang aan het verhaal. Gedurende het verhaal wordt de spanning langzaam opgebouwd totdat het in de, overigens complexe, ontknoping tot een climax komt. Dit gebeurt met een aanzienlijke hoeveelheid verrassende ontwikkelingen waardoor je regelmatig op het verkeerde been gezet wordt. Wat mij betreft is Het meisje uit het noorden een uitstekend boek dat meer is dan alleen maar een literaire thriller. Het heeft namelijk ook de kenmerken van een -spannende- roman. V rder leest het vlot, heeft dus diepgang en interessante personages. Van mij krijgt het een dikke duim omhoog.

b3443cbb4ea81cb1006ca466070c9b14.jpg

Greet: Wanneer een boek begint met een bladzijdenlang overzicht van personages, inclusief hun functie, voel ik de bui al hangen. En inderdaad, niet alleen zijn ze met velen, de goedzakken en de slechteriken in dit verhaal, ze worden ook nog eens afwisselend aangesproken met familienaam, voornaam of bijnaam. Ik had de 'pech' een e-book te lezen en dus is terugbladeren niet zo evident en was het vaak behelpen. Zoiets zorgt voor ergernis en neemt een deel van het leesplezier weg. Afgezien daarvan ben ik gematigd positief over het boek. Bonda kan schrijven, heel goed zelfs. Ze heeft geprobeerd een intelligente thriller te schrijven, maar is daar wat mij betreft maar ten dele in geslaagd. Iets te complex en verwarrend bij momenten. Het boek eindigt met een cliffhanger en doet op een of andere manier toch uitkijken naar het tweede deel in de serie. Al bij al net niet goed genoeg voor een duim omhoog. 

dfe0615b02a310e300494d3a3639498e.jpg

Joyce: Erg leuk om eens een thriller te lezen, welke zich op eens andere plek afspeelt, maar vooral ook in een andere cultuur. Deze cultuur heeft een grote impact op het verhaal in Het meisje uit het Noorden en dit maakt het heel interessant, een extra dimensie. Katarzyna Bonda neemt de tijd om het verhaal en de personages te schetsen. Hierdoor krijg je een erg goed beeld. Hoofdpersoon Sasza Zaluska, profilter van beroep, is een sterk karakter. Ze is krachtig, eigengereid, doortastend, analytisch sterk en voor geen kleintje vervaard. Ze voegt iets toe aan het verhaal. Het plot wordt zeer zorgvuldig opgebouwd door Katarzyna Bonda, ze geeft de details rond de oplossing van de moordzaak heel gedoseerd en zorgvuldig vrij. Je moet aandachtig lezen om alle speldenprikjes op te pakken en wordt ook regelmatig op het verkeerde been gezet. Als ik dan toch een minpuntje moet noemen, is het de dikte van het boek. Hier en daar is het enigszins langdradig, maar verder is het een heerlijk boek en maakt het me nieuwsgierig naar volgende delen. Daarom gaat mijn duim resoluut omhoog!    

Twee duimen omhoog en één omlaag bij We love Crime. We zijn benieuwd wat jullie van Het meisje uit het Noorden vinden. In Polen is de serie rond Sasza Zulaska al verder gevorderd. Deel twee en drie zijn daar reeds uitgegeven en deel vier zit in de planning voor 2018.

Voor wie morgen (donderdag 8 juni 19.00 uur ) nog een gaatje heeft en geinterreseerd is in het boek. De Poolse ambassade in Den Haag organiseert een literaire avond met Katarzyna Bonda. Klik hier voor meer informatie. Deadline voor inschrijving was 5 juni, maar wie weet lukt het nog wel. Let op de avond zal in het Pools zijn, maar er is een tolk bij aanwezig. 

Op vrijdag 23 juni kunnen jullie de volgende extra editie van de duimpjesrubriek verwachten. We gebruiken onze duimen voor het geschenkboekje voor de Spannende Boeken weken, De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer.



Reacties op: Het meisje uit het Noorden - Katarzyna Bonda

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katarzyna Bonda

Katarzyna Bonda

Katarzyna Bonda (1977) is de populairste thrillerschrijver van Polen. ...