In de greep van de waanzin - Luca d’Andrea
Al voor de derde keer dit jaar selecteerden we een boek uit de laatste releaselijst. Onze keuze viel op In de greep van de waanzin van de Italiaanse auteur Luca d'Andrea, de man die eerder al Het hart van het kwaad schreef. Uitgeverij Xander was zo vriendelijk een aantal leesexemplaren ter beschikking te stellen. Zes leden van We Love Crime gingen aan de slag.
Winter, 1974. Marlene is getrouwd met ex-nazi Herr Wegener, de meest gevreesde crimineel van Zuid-Tirol. Wanneer ze ontdekt dat ze zwanger van hem is, besluit Marlene te verdwijnen in een poging haar kind te beschermen en een betere toekomst te kunnen geven. Tijdens haar tocht wordt ze aangereden en wordt Marlene gered door een mysterieuze man, Simon, die op een boerderij midden in de bergen woont. Maar wanneer Wegener ontdekt dat zijn vrouw gevlucht is, stuurt hij een huurmoordenaar op haar af... Waar zijn Marlene en haar ongeboren kind veilig? Welk gevaar wacht op haar in de bergen? Met In de greep van de waanzin reis je af naar het donkerste van de menselijke geest, waarin goed en kwaad op scherp worden gesteld.
Wordt het duim omhoog of duim omlaag voor dit debuut?
Kees: ‘Lieve Lissy, kleine Lissy.’ Dit is de tekst van het eerste, maar ook van het laatste hoofdstuk. En van dat begin werd ik natuurlijk nieuwsgiering. Want een hoofdstuk met maar vier woorden… dat triggert, dat intrigeert. Hoewel er in het begin wel een aantal hoofdstukken waren waar ik me enigszins doorheen moest worstelen (ik vond het soms wat verwarrend en niet altijd even duidelijk), had het verhaal me op een gegeven moment wel degelijk in de greep. Het werd boeiend, het werd bizar, het werd spannend, het had onverwachte plotwendingen. Het ging zelfs zover dat ik het boek eigenlijk niet meer weg wilde leggen. De schrijfstijl van Luca d’Andrea is beeldend, na een wat stroef begin erg toegankelijk en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van mooie beeldspraken en zinnen. Ook de sfeer wordt uitstekend neergezet, de ene keer dreigend, de andere keer beminnelijk. In de greep van de waanzin is voor mij een originele en ongewone thriller die me al met al uitstekend is bevallen.
Joyce: Tsja, onder welke noemer moet je In de greep van waanzin plaatsen? Een sprookje, een sage of een mythe? Ik ben niet zo goed thuis in de verschillen tussen deze drie, maar het geeft wel aan in welke sfeer het boek geschreven is. Het is feeëriek, mysterieus en ongeëvenaard goed. Luca d'Andrea is erin geslaagd een uniek, boeiend en zeker ook spannend boek te schrijven. Het is even wennen aan zijn schrijfstijl, soms is er verwarring, maar die wordt zeker weer opgelost door de auteur. Mooi vind ik het dat het verhaal totaal een andere kant opgaat dan je zou verwachten als je de flaptekst leest. Luca d'Andrea is erin geslaagd een, wat mij betreft, uniek boek te schrijven. Nooit eerder las ik een boek als In de greep van de waanzin. Ik heb genoten tijdens het lezen en me verwonderd. Het boek is een absolute aanrader. Ga er met een open blik in en laat je door d'Andrea meevoeren. Ik ga zeker ook zijn eerdere boek, Het hart van het kwaad, lezen.
Greet: Qua originaliteit verdient dit boek vijf sterren, absoluut! Verhaallijnen, personages, locatie, het is allemaal zeer boeiend. Het verhaal is eng, duister en bij momenten zelfs gruwelijk. Mensen zijn niet altijd wie ze lijken, ze worden vossen, wolven of spinnen. Schitterend getekende karakters, je ziet de hoofdpersonages zo voor je. d’Andrea heeft de perfecte manier gevonden om een duistere sfeer en spanning te creëren, onder andere door – vooral aan het begin van de hoofdstukken – korte staccato zinnen te gebruiken. Hij heeft een boek geschreven waarin je leest en blijft lezen tot het uit is. Inhoudelijk vond ik het verhaal op een paar punten niet helemaal bevredigend, wat ervoor zorgt dat In de greep van de waanzin vier sterren krijgt.
Fany: Dit is een boek waarbij ik een dubbel gevoel heb. De aparte personages en het begrip waanzin worden op een originele manier uitgewerkt. Het gebruik van de sprookjes vond ik ook speciaal. Het boek heeft in het begin een beklemmende en duistere sfeer en vanaf de eerste zin voelde ik die. Toch heeft het rommelige en onsamenhangende verhaal voor mij de doorslag gegeven om het een rode duim te geven. Hoewel ik het aparte uitgangspunt en de schrijfstijl wel waardeer, heeft het mij als thriller niet kunnen overtuigen. Een thriller zoals geen andere, maar niet mijn smaak.
Gert: Voor mij was het lezen van In de greep van de waanzin een waar genot. Dit verhaal heb ik ervaren als een prachtig voorbeeld van een psychologische thriller. Het is geen vertelling waarbij de kogels je om de oren vliegen en het bloed van de pagina's afdruipt. Luca d'Andrea weet je vooral als lezer bijna letterlijk in de hoofden van de personages te krijgen, waardoor je de continue spanning meebeleeft en kunt voelen. Het is misschien geen makkelijk leesbaar verhaal, want door de korte hoofdstukken en de vele perspectiefwisselingen moet je goed opletten wie er aan het woord is. Voor de liefhebber van een beetje puzzelen is dit een heel prettige uitdaging. Luca d'Andrea (tot nu voor mij een onbekende naam) heeft mij met In de greep van de waanzin absoluut overtuigd en ik zal hem in de toekomst dan ook zeker blijven volgen.
Silvia: De titel sluit volledig aan op het verhaal. Ik raakte tijdens het lezen in de greep van de waanzin die de hoofdpersonages ervaren. Bij vlagen merkte ik dat dit niet helemaal een verhaal binnen mijn comfortzone was. Af en toe vond ik de waanzin iets te waanzinnig. Echter, de beeldende schrijfstijl hield me constant in het moment van het verhaal. Telkens als ik dacht dat dit me toch iets te gek werd, gebeurde er iets waardoor ik er weer helemaal in zat en toch verder wilde lezen. Vooral het mysterieuze, beestachtige aspect in het boek stootte me af en trok me aan. Tot vlak voor het einde twijfelde ik nog tussen een voldoende en een goed. De laatste pagina’s maakten dat dit in een dikke goed veranderde. Duim omhoog dus voor dit verhaal. Het eerste boek van deze auteur zet ik ook op mijn lijst.
Conclusie: Fany is niet echt te spreken over In de greep van de waanzin, zij vindt het boek vooral chaotisch. Voor de andere lezers is het een voltreffer, al was Silvia tijdens het lezen lange tijd 'onbeslist'. We zijn zo enthousiast dat het debuut van de Italiaan, Het hart van het kwaad, nu op heel wat meer leeslijstjes prijkt dan een week geleden. Verwacht echter geen standaard thriller. In de greep van de waanzin is geen dertien-in-een-dozijn-boek, het is bij momenten gruwelijk en eng, maar bovenal origineel!
Goed nieuws voor wie Reading Challenge Categorieën wil afvinken
#16 Een boek dat in 2018 is verschenen
#33 Een boek in winterse sferen
#41 Een griezelig boek
#42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt
#43 Een boek waarin religie een rol speelt
#46 Een beestachtig boek
Hier vind je de vorige aflevering van onze duimpjesrubriek.
Tot binnenkort,
Greet & co