Ben van Arkel – Jacob Vis
Algemene informatie
Na Jack Reacher van Lee Child en Rizzoli & Isles van Tess Gerritsen is dit alweer de derde aflevering in onze rubriek ‘Seriepersonages’. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en ten minste vijf delen tellen. Series uit het hoge noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Club van 10 het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit op de laatste zondag van de maand.
De auteur
Jacob Vis is een pseudoniem voor de Nederlandse schrijver Job Vis, geboren in Haarlem op 20 september 1940. Hij woont in Kampen, is gehuwd en heeft twee kinderen, ging naar de land- en tuinbouwschool en de bosbouwschool, en was tot 2001 werkzaam als bosbouwer bij Staatsbosbeheer. Jacob Vis is schrijver sinds 1987, hij is auteur van misdaadromans met een actueel en controversieel maatschappelijk thema en doet veel onderzoek voor hij een boek over een bepaald onderwerp schrijft. Vis schrijft ‘factie’, hij is betrokken bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen en in zijn boeken zijn altijd actuele thema’s verwerkt, hij wil de realiteit beschrijven. Een ander kenmerk van zijn werk is de oer-Nederlandse plattelandse sfeer met daarbij veel beschrijving van flora en fauna. Naast schrijven geeft Vis cursussen aan beginnende schrijvers en was hij zes jaar lang secretaris van het Nederlandse Genootschap van Misdaadauteurs.
De serie
In 1994 verscheen het eerste boek, Het hoofd. Het verscheen bij uitgeverij Ellessy en werd meteen genomineerd voor de Gouden Strop. Ondertussen zijn er meer dan tien boeken met commissaris Ben van Arkel in de hoofdrol, verschillende daarvan werden naar het Duits vertaald. Maar liefst vijf van de boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop. De Zwarte Duivel, het elfde boek in de serie, won in 2015 de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar.
Alle boeken kunnen los van elkaar gelezen worden, al krijg je dan vanzelfsprekend niet exact de ontwikkelingen in Bens privéleven mee. Voor de volledigheid een overzicht van alle titels (waarbij gezegd moet worden dat Veenlijk een heruitgave van Wetland is) :
- Het hoofd (1994)
- De bidsprinkhaan (1995)
- Wetland (1998)
- Morren (2001)
- Brains (2002)
- De muur (2003)
- Barabbas (2004)
- De scheepsbouwer (2008)
- De erfgename (2009)
- De imker (2011)
- De Zwarte Duivel (2014)
- De Professor (2015)
- Veenlijk - herdruk van Wetland (2015)
- Madame H. (2016)
Hoofdpersonage Ben van Arkel werkt achtereenvolgens in Amsterdam, IJsselmonde en Zwolle en krijgt te maken met zowel nationale als internationale zaken.
Hoewel hij is afgestudeerd als politieofficier begint hij als straatagent in Amsterdam, tot hij uiteindelijk inspecteur wordt. Na een aantal jaren komt hij terecht in IJsselmonde (dit vernemen we in het eerste deel van de serie). Uiteindelijk wordt hij commissaris en leider van de afdeling Bijzondere Opsporing in Zwolle waar hij met grensoverschrijdende zware criminaliteit te maken krijgt.
In het eerste boek is van Arkel getrouwd met beeldhouwster Rita Heemskerk met wie hij een zoon heeft. Hoe het daarna verdergaat in het privé leven van Ben, kan ieder voor zich ontdekken door de boeken te gaan lezen.
Wat vind ik (Greet) van deze serie?
De boeken kun je terecht ‘literair’ noemen. Het zijn niet zozeer bloedstollende thrillers, maar eerder boeiende spannende verhalen. Ze zijn een mengeling van feiten en fictie en hebben meestal een historische achtergrond.
Op de achterflap van de boeken staan heel wat citaten, ik kan me best vinden in de uitspraak van Dick Laning in de GPD-dagbladen: ‘De stijl van Vis is verraderlijk subtiel en de opbouw geraffineerd. In zijn boeken gelden eerder literaire wetten dan die van de thriller en dat zal de fijnzinnige lezer bekoren.’ Al laat Laning hiermee uitschijnen dat thrillers en het etiket ‘literair’ niet samengaan en daar ben ik het dan weer niet mee eens.
Alle boeken zijn goed tot zeer goed geschreven, maar het ene weet me al meer te boeien dan het andere, dat ligt dan aan het onderwerp/thema van het boek. In De muur, deel zes uit de reeks, is van Arkel op verplaatsing en is er enkel een kleine rol weggelegd voor zijn zoon. Zoiets is jammer voor wie toevallig dit boek zou kiezen als kennismaking met de serie. Mijn favorieten tot nog toe situeren zich met Madame H en De zwarte duivel duidelijk bij de latere boeken uit de reeks. Dat eerste gaf ik vijf sterren, het andere net geen vijf sterren, absolute aanraders dus als je van dit soort thrillers houdt.
N.a.v. van dit artikel gaan we het eerste deel in de serie, Het hoofd, lezen.
Op zondag 30 juli brengen we verslag uit. We zouden het fijn vinden als de volgers van We Love Crime meedoen, we horen het graag!
Veel leesplezier,
Greet