Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Eve Dallas - Vermoord naakt

op 27 januari 2018 door

Negen maanden geleden introduceerden we onze rubriek Seriepersonages. Niet alleen stellen we jullie elke maand twee nieuwe personages voor, we lezen ook het eerste deel uit de serie. Deze eerste maand van 2018 las de Thriller Club Vermoord naakt, het eerste deel in de serie met Eve Dallas, geschreven door J.D. Robb. Met zijn vijven lazen we het boek voor een, soms hernieuwde, kennismaking met Eve. Willen wij weten hoe het Eve in andere delen vergaat? Dit zijn onze bevindingen. 

In het New York van de toekomst krijgt inspecteur Eve Dallas de zaak van een vermoorde callgirl toegewezen. Het slachtoffer blijkt de dochter van een senator. Het onderzoek voert Eve naar de dubieuze en ondoorzichtige kringen van politiek en high society in Washington. Als er een nieuw slachtoffer valt, eveneens een callgirl, beseft Eve dat ze met een seriemoordenaar te maken heeft. De hoofdverdachte, Roarke bulkt van het geld en is een van de invloedrijkste mannen ter wereld. Al bij hun eerste ontmoeting is duidelijk dat de groeiende aantrekkingskracht tussen de inspecteur en de hoofdverdachte de zaak alleen maar gecompliceerder maakt. Vindt Eve de moordenaar op tijd om een volgend slachtoffer te voorkomen? 

9661f70cf03417a73ac6491c4a43888c.jpg

EllyEve Dallas, het seriepersonage van J.D. Robb, maakt op mij indruk doordat ze zich volledig op haar zaak richt en dat is niet makkelijk in het eerste boek waarin zij haar entree maakt. De zaak ligt erg gevoelig voor haar, omdat ze pijnlijke herinneringen uit haar jeugd oproept. Komt daar nog bij dat ze gevoelens krijgt voor een man die de mogelijke dader zou kunnen zijn. Eve in combinatie met een vaste relatie, het past ook niet helemaal bij haar. Eve is een stoere inspecteur Moordzaken, die lekker eigenwijs is en wel tegen een stootje kan. Al is ze 54 kilo bij een lengte van 1,75 meter, ze staat haar mannetje. Ze is duidelijk een vrouw die weet wat ze wil en daar ook naar handelt. Ik vind haar geloofwaardig. De omstandigheden hebben haar zo gemaakt. 

9661f70cf03417a73ac6491c4a43888c.jpgFany: Vermoord naakt speelt zich af in de toekomst. Een toekomst die in veel opzichten moeilijker is dan het leven van vandaag, want die heeft nog meer wetten en regels. Eve Dallas moet de moordzaak van de kleindochter van een senator onderzoeken. Dit zou een klassieke thriller kunnen zijn, maar het is eerder een romantisch verhaal vol thrillerelementen en een sterk vrouwelijk hoofdpersonage. Dan wordt Eve verliefd op de onberekenbare, rijke Roarke die verdacht wordt van de moord. Een ongecompliceerd verhaal, wat politieke intrige en vooral veel romantiek. Vermoord naakt is een romantische thriller die toch nieuwsgierig maakt naar de volgende delen. Ik werd namelijk toch wel benieuwd hoe het verder zou gaan met Eve Dallas. In dit boek heeft Eve nachtmerries en stilaan ontdek je dat ze geen typische jeugd had, maar er blijven vooral veel vragen. Dit maakt me nieuwsgierig om meer over de stoere Eve te weten te komen. Geen complex verhaal, wel een fijne wegleesthriller en het begin van een leuke serie. 

9661f70cf03417a73ac6491c4a43888c.jpg

GreetEve is een jongedame van ongeveer dertig, ze is lang en nogal mager, met grote bruine ogen en slecht geknipt kort bruin haar. Ze is niet bijzonder gelukkig, ze draagt nog steeds de gevolgen van sexueel misbruik in haar jeugd. Een seriepersonage getekend door het verleden, het is niets nieuws. Het mag dan ook niet verbazen dat Eve een harde tante is die haar gevoelens wegsteekt en niemand durft te vertrouwen. Wat haar enigszins interessant maakt, is het feit dat ze in de toekomst leeft. Dat zorgt ervoor dat ze zowel in het dagelijkse leven als in haar functie van inspecteur Moordzaken een beroep kan doen op technische snufjes die wij niet kennen. Vind ik Eve boeiend genoeg om meer over haar te gaan lezen? Het is een twijfelgeval, ik ga voorlopig voor ja, maar weet wel zeker dat ik niet de hele serie uitzing. 

23ef3d396dff2b3260b00121444152e6.jpgKarinaVoor mij was de kennismaking met Eve een moment om Vermoord naakt weer eens ter hand te nemen, want ik las het boek in 2014 al. Eve komt op mij over als een doortastende, doelgerichte en gedreven jonge vrouw. Haar werk is zo ongeveer haar leven, dus er is weinig ruimte om Eve als persoon echt goed te leren kennen. Wat me opvalt is dat ze werkt vanuit een passie om het goed te doen en gerechtigheid te laten plaatsvinden. Als dit goed uitgewerkt is, dan kan dat voor mij zeker een reden zijn om iemand beter te willen leren kennen, echter J.D. Robb  weet haar onvoldoende uit te diepen om mijn interesse te wekken. Niet voor niks schreef ik al eerder dat dit boek voor mij het niveau van een 'bouquetreeks' niet echt ontstijgt en hoofdpersonage Eve Dallas kon mij ook niet voldoende bekoren om meer delen te willen lezen.

9661f70cf03417a73ac6491c4a43888c.jpg

Silvia: Alleen al om de reden dat ik benieuwd ben hoe het verder gaat met Eve en Roarke zou ik weer een deel van deze serie oppakken. Ondanks dat de personages niet heel gedetailleerd zijn uitgewerkt en dat de schrijfstijl geen grote oplettendheid van mij als lezer vergt, heeft het boek voor wat aangename uurtjes gezorgd. Het feit dat het verhaal zich in een futuristische New York afspeelt, vind ik een leuke toevoeging. Eve boeit mij. De invloed van haar moeilijke jeugd compenseert zij door haar stoere karakter. Slechts heel af en toe vertoont deze muur scheurtjes. Ik wil wel weten wat er precies in haar jeugd is gebeurd en hoe haar personage zich verder ontwikkelt. Ik denk dan ook dat het niet lang zal duren voor ik Vermoorde reputaties, deel twee in de reeks, bij de bibliotheek zal reserveren. 

Conclusie: Het oordeel is niet unaniem, maar met vier (ook al is het niet heel uitbundig) lachende smileys kunnen we zeggen dat we Eve Dallas een stoere vrouw vinden die we nog wat beter willen leren kennen. 

Kennen jullie Eve al? Zouden jullie een van de boeken waarin zij de hoofdrol speelt lezen? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten! Als jullie het boeken lezen voor de Reading Challenge levert het je vinkjes op in:

Benieuwd naar vorige seriepersonages? In de inhoudsopgave staan ze allemaal genoemd. 

Veel leesplezier met Eve!
Silvia



Reacties op: Kennismaking met Eve Dallas - Vermoord naakt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.D. Robb

J.D. Robb

J.D. Robb (Silverspring, Maryland, 1950) is het pseudoniem van de Amerikaan...