Kennismaking met Robert Langdon - Het Bernini Mysterie
Negen maanden geleden introduceerden we onze rubriek Seriepersonages. Niet alleen stellen we jullie elke maand twee nieuwe personages voor, we lezen ook het eerste deel uit de serie. Deze eerste maand van 2018 las de Thriller Club Het Bernini Mysterie, het eerste deel in de serie met Robert Langdon, geschreven door Dan Brown. Met zijn zevenen lazen we het boek voor een, soms hernieuwde, kennismaking met Langdon. Willen wij weten hoe het Robert in andere delen vergaat? Dit zijn onze bevindingen.
Professor Robert Langdon wordt naar CERN ontboden om een mysterieus symbool op de borst van een vermoorde wetenschapper te duiden. Hij legt verband met de Illuminati.... de machtigste terreurbeweging uit de geschiedenis. Maar die bestaat allang niet meer. Of toch? Dan onthullen de Illuminati dat er een tijdbom in het Vaticaan verstopt is. Hun timing is perfect: de kerkleiders zijn bijeen om een nieuwe paus te kiezen en Rome wemelt van de pers. Om de bom te vinden doet men een beroep op Robert Langdon, wiens unieke kennis van de Illuminati tot het uiterste beproeft zal worden. De race tegen de klok leidt langs verzegelde crypten, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen. Het spoor dat Langdon probeert te volgen is vierhonderd jaar oud. Het slingert door Rome, naar een verloren gewaande locatie die de enige hoop op redding van het Vaticaan bevat. Deze explosieve internationale thriller raast van verlichte rede via duistere mystiek naar een onvoorziene, schokkende ontknoping. Door dat alles heen loop de oude strijd tussen religie en wetenschap.
Kees: De eerste indruk die je van professor Robert Langdon kunt krijgen, is dat het een gewone, misschien zelfs wel wat saaie man is. Hij is namelijk hoogleraar kunstgeschiedenis aan Harvard. Dat dit vooroordeel misplaatst is, wordt bewezen in Het Bernini Mysterie. Oké, hij heeft wat zonderlinge trekjes (wie heeft die niet), maar verder is het wat mij betreft een man die allesbehalve een grijze muis is. Hij onderneemt allerlei sportieve activiteiten en is bijzonder intelligent. Eigenlijk is het een heel gewoon en ook nog eens sympathiek persoon. Ongewoon vind ik wel de bijzondere situaties waarin Langdon terechtkomt. Als een combinatie van James Bond en Superman weet hij zich uit de meest moeilijke omstandigheden te redden. En juist dit maakt dat zijn personage zo aantrekkelijk en interessant is. Robert Langdon mag wat mij betreft dus nog veel meer avonturen beleven. Ik mag hem wel!
Karina: Ik leerde Robert langdon kennen toen ik De Da Vinci Code las. Daarna volgden alle andere boeken en dat zegt geloof ik al wel dat dit seriepersonage mij zeker boeit. Deze lange atletische hoogleraar is intrigerend en weet mijn interesse voor geschiedenis zeker te wekken, en dat is ronduit knap te noemen. Zijn sterke analytische geest, bevlogenheid en vastbeslotenheid om raadsels te ontrafelen maken dat hij mij voor zich heeft gewonnen. Qua uiterlijk lukt het me echter niet meer om iets anders voor me te zien dan Tom Hanks, die naar mijn mening zeer goed gecast is voor deze rol.
Evy: Doorheen het hele boek krijg je mondjesmaat informatie over het karakter van Robert Langdon. Hij is slim, integer, sportief, hulpvaardig,... Een waslijst aan goede karaktereigenschappen, ik heb eigenlijk geen slechte gevonden. Is hij dan niet saai? Ja, eigenlijk wel een beetje! En toch vergeef je hem dat. Ik kan er persoonlijk niks aan doen, maar als ik lees over Langdon, dan zie ik Tom Hanks voor mij. En ik heb een hekel aan Tom Hanks! Dan Brown heeft een goed hoofdpersonage uitgekozen voor zijn boek, maar wat mij betreft had dat wel wat meer uitgewerkt mogen worden. De rest van het boek is zo gedetailleerd dat Robert Langdon soms in het niets valt bij het plot en je er als lezer heel weinig aandacht aan schenkt. Ik ben ook niet echt nieuwsgierig geworden naar zijn verdere avonturen, maar ik heb wel genoten van dit boek. Het is dit keer dus echt een dubbel gevoel.
Chantal: In dit eerste deel leren we Robert Langdon een beetje kennen. We weten dat hij professor religieuze iconologie en professor kunstgeschiedenis aan Harvard University is en dat hij drie boeken heeft geschreven over symboliek, waaronder een over de Illuminati, waar dit boek over gaat. Hij is deskundige op het gebied van sektes en satanische genootschappen. Hij is heel goed in het ontcijferen van codes en het oplossen van raadsels. Hij is 45 jaar, heeft een zwemmerslichaam en is 1.80 meter en gespierd. Hij heeft plukjes grijs in zijn dikke bruine haar, doordringende blauwe ogen, een opvallend diepe stem en een brede glimlach. Zijn vrienden vinden hem een beetje raadselachtig, omdat hij in verschillende eeuwen tegelijk thuishoort. In het weekend kun je hem in een spijkerbroek zien rondhangen op de campus, andere keren zie je hem in de duurdere kunsttijdschriften met zijn pak van Harris-tweed. Hij is geïnteresseerd in religieuze voorwerpen, zoals godenbeeldjes en kruisen uit de hele wereld. Waterpolo is zijn favoriete sport. Hij heeft een lichte vorm van claustrofobie. Dit komt door een traumatische ervaring in zijn jeugd. In de volgende afleveringen worden steeds meer karaktertrekken en eigenschappen van hem bekend. Ik vind hem een aangenaam personage om over te lezen. Hij is scherp van geest, kan snel schakelen en denkt buiten de kadertjes. Dit heeft hij ook wel nodig om steeds maar weer raadsels op te lossen om de wereld te redden.
Joyce: Het eerste waar ik bij Robert Langdon aan denk, is het Mickey Mouse-horloge om zijn pols en daarna het feit dat hij altijd wel een jong(er)e knappe vrouw aan zijn zijde heeft. Het Bernini Mysterie was niet mijn kennismaking met Robert Langdon, dat was De Da Vinci Code, omdat dat boek eerder verscheen in Nederland. Het Bernini Mysterie blijft voor mij het beste boek van Dan Brown. Het personage Robert Langdon is interessant en een beetje een vreemde eend in de bijt. Een van de eerste niet-politiekarakters in thrillers. Bijna bij toeval raakt hij door zijn specifieke kennis over de kunstgeschiedenis betrokken bij een moordonderzoek en moet hij vrezen voor zijn eigen leven. En nee, ik zie echt niet Tom Hanks voor me als ik aan Robert Langdon denk, dat is een foute casting. Robert Langdon is in mijn ogen een langere, slordigere en nonchalantere man. Een echte professor, een beetje verstrooid.
Elly: Dan Brown schrijft in Het Bernini Mysterie voor het eerst over het personage Robert Langdon, een hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard. Hij speelt niet in alle boeken de hoofdrol, wel speelde hij mee in De Da Vinci Code, Het verloren symbool en Inferno. Dan Brown gebruikte voor zijn personage een wetenschapper die dezelfde geboortedatum heeft als de schrijver zelf. Robert wordt in elk boek verliefd op vrouwen, maar hij is nooit getrouwd en heeft ook geen kinderen. Dit geeft hem de mogelijkheid om altijd meteen aan een nieuwe zaak te beginnen. Een man die voor de wetenschap leeft.
Gert: Het Bernini Mysterie van Dan Brown is een van mijn favoriete thrillers. Dit is mede zo door het hoofdpersonage Robert Langdon: een zeer krachtige persoonlijkheid, hoewel hij op tijd en plaats ook wat slungelig en alternatief kan overkomen. Dit maakt hem als geheel zeker de moeite waard om verder te volgen. Wel wil ik er aan toevoegen dat de auteur in Het Bernini Mysterie zeker niet alles over Robert Langdon prijsgeeft. Hij komt naar mijn mening pas echt tot volle bloei in De Da Vinci Code.
Conclusie: We zijn het er over eens dat Robert Langdon een zeer interessant personage is, de meesten willen hem dan ook verder gaan volgen. Hoe is dat bij jullie, hebben jullie al iets over Robert Langdon gelezen? Zo ja, sluit jullie mening aan bij die van ons of zijn jullie het er absoluut niet mee eens? Hebben we jullie kunnen verleiden een boek over Langdon ter hand te nemen? Laat het ons maar weten!
Categorie 6: Het eerste deel van een serieCategorie 8: Een verfilmd boekCategorie 11: Een boek van tien jaar of ouderCategorie 34: Een boek met een naam in de titel
Categorie 43: Een boek waarin religie een rol speelt
Benieuwd naar vorige seriepersonages? In de inhoudsopgave staan ze allemaal genoemd.
Heel veel leesplezier!
Gert