Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire Salon met Deon Meyer

op 19 juni 2017 door

In het kader van de Spannende Boeken Weken is Deon Meyer op tournee door Nederland. Hij heeft in opdracht van de CPNB het geschenkboekje geschreven. Op 18 juni werd hij bij de Literaire Salon geïnterviewd door Abdelkader Benali en ik was erbij.

Het was heel erg heet in Amsterdam. Bij aankomst in het Ambassade Hotel werden we verwelkomt door heerlijke koelte en een lekker koel glas water. Daar waren we zeker aan toe. We moesten nog even wachten. Om 16.00 uur konden we de zaal in waar Deon Meyer en Abdelkader Benali al klaar zaten. 

238bce336d3f77bcaedfcc7e140e2721.jpg

Allereerst vertelde Deon Meyer iets over zichzelf. Het hele interview ging in het Afrikaans. Hij schrijft zijn boeken ook in het Afrikaans en niet in het Engels. Dit vind hij heel belangrijk, want dat is de taal waarmee hij is opgegroeid. Hij groeide op in een "achterlijk" mijndorpje, Klerksdorp, waar de goudmijnen waren. Hier ging hij graag naar de bibliotheek en heeft bij waarschijnlijk zijn liefde voor het schrijven opgedaan, al wist hij dat toen nog niet echt. Daar kwam hij pas later achter. 

Abdelkader Benali is niet zo'n thriller liefhebber, maar De vrouw in de blauwe mantel en Koorts vond hij wel goed. Hij vroeg zich af of het een uitdaging was om dit keer een veel dunner boek te schrijven. Deon Meyer vond dit wel meevallen. Hij had al een idee toen hij gevraagd werd door de CPNB. Hij heeft toen de "story", zoals hij het zegt, geschreven en laten beoordelen. Het was alleen toch nog iets te lang. Toen heeft hij gekeken wat er nog uit kon. Dit vond hij niet zo moeilijk dan het hele verhaal schrijven. Omdat het boek in opdracht van de CPNB is geschreven vond hij het belangrijk om er een connectie met Nederland in te verwerken. Dat is heel goed gelukt vind ik. Over Koorts vertelde hij dat in Zuid-Afrika dit boek niet als een boek met een politieke insteek wordt gezien. Terwijl in Europa hier veel opener over wordt gesproken. Hij heeft hier 14 maanden aan geschreven. Vooraf heeft hij over het verhaal nagedacht. Als hij niet schrijft is hij toch heel veel bezig met het boek in zijn hoofd. Als een boek bijna af is zegt zijn vrouw dat hij niet te genieten is. Hij is dan erg afwezig en alleen maar bezig met het naar het einde van het boek toe werken. 

Het was een zeer interessant interview. Abdelkader Benali stelde interessante vragen en Deon Meyer beantwoordde ze heel uitgebreid. Het bleek dat ze elkaar een paar maanden geleden hadden misgelopen op een festival in Stellenbosch, waar Abdelkader Benali een kookworkshop hield. Het bleek dat Deon Meyer in de zaal zat. Ze hebben elkaar echter niet gesproken. Abdelkader Benali vroeg zich af hoe Deon Meyer zijn couscous vond en of hij nog zijn kookboek had gekocht. Deon Meyer vond de couscous heerlijk en had graag het boek gekocht, maar het was al uitverkocht. Abdelkader Benali zei dat hij zeker een boek voor hem zou regelen.

Er was ook gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Toen heb ik mijn stoute schoenen aan gedaan en heb hem gevraagd of hij van te voren al een verhaal heeft of dat dit gaande weg het schrijven ontstaat. Hij antwoorde dat hij meestal wel een "story" heeft die hij wil vertellen en dat hij ook meestal weet waar het naar toe moet gaan. Hij vergeleek het met het 's nachts door een landschap rijden van A naar B en alleen zover kunnen kijken als de koplampen hun licht werpen. Dat vond ik een hele mooie vergelijking. Ik vroeg toen ook nog of hij ook het einde van het verhaal wel eens veranderde. Hij vertelde dat hij tijdens het schrijven vaak ook nog research doet. Het kan dan inderdaad zo zijn dat hij voor een ander einde kiest. De "story" is het belangrijkste. Als hij een beter einde vindt dan zal hij dat zeker gebruiken. Heel interessant om te horen. Iemand anders vroeg nog of er weer een boek aan zat te komen met Bennie Griezel. Hij zei dat hij daar nu mee bezig was. Daar waren veel mensen heel blij mee. 

Na afloop konden we onder het genot van een glaasje Cava en een heerlijk hapje zijn boek laten signeren. En er was ook nog gelegenheid voor een praatje. Toen ik met Saskia van Uitgeverij AW Bruna in gesprek was zag ik iemand langs komen met het kookboek van Abdelkader Benali. Het is een heel leuk kookboek. Ik heb het zelf ook met een handtekening van Abdelkader en zijn vrouw en een hele leuke gekleurde tekening. Nu kreeg hij er alleen een zwarte stift bij om te signeren. Dat vond ik toch wel jammer voor Deon. Gelukkig had ik nog een blauwe en oranje highlighter in mijn tas. Daarmee heeft Abdelkader een mooie tekening in zijn kookboek getekend voor Deon en zijn vrouw. 

Het was een hele geslaagde middag. Ik heb het boek De vrouw in de blauwe Mantel al gelezen. Hierover wordt hier binnenkort een artikel gepubliceerd over wat wij van We love Crime van dit boekje vonden. Koorts heb ik wel laten signeren, maar heb ik nog niet gelezen. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van de boeken van Deon Meyer vinden. Laat het vooral hieronder weten.

Groetjes,

Chantal



Reacties op: Literaire Salon met Deon Meyer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en...