Phillip Margolin
Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland en Vlaanderen, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet. Deze maand deel vier in de rubriek 'Wat is er gebeurd met'. Dit keer Phillip Margolin.
Wat leek me dit een leuke uitdaging! Vol enthousiasme begon ik te zoeken naar hoe het nu verder gaat met deze auteur.
Phillip Margolin werd geboren in het Amerikaanse New York in 1944. Als kind al is hij gek op lezen en als hij ergens naar toe gaat, heeft hij altijd een boek bij zich. Wanneer hij 12 is, heeft hij een droom. Hij wil in de voetsporen van zijn held Perry Mason, uit de boeken van Erle Stanley Gardner, treden. Na zijn universitaire studies gaat hij 2 jaar werken als vrijwilliger in het Vredesleger in Liberia. De chaos en het ontbreken van een rechtvaardig systeem raken hem tot in het diepst van zijn hart en zal hij nooit vergeten. Op dat moment weet hij dat hij later wil deel uitmaken van een “rechtvaardig” systeem.
Velen maken hun wensen niet waar maar Phillip wordt later inderdaad advocaat. 25 jaar lang is hij strafpleiter. Een tijd combineert hij schrijven en pleiten.
ln 1974 wordt zijn kort thrillerverhaal The girl in the yellow bikini aangekocht door een mystery magazine. Dit geeft Phillip vertrouwen en vanaf dan start zijn carrière als auteur.
Het boek Heartstone (vertaald als Kroongetuige ) is gebaseerd op een echte moordzaak waar hij 4 jaar onderzoek naar deed. Dit boek werd in 1978 genomineerd voor de Egar Allen Poe award. Volgens Phillip is het begin van zijn roem voor een groot deel aan toeval te danken. Het boek Heartstone gaf hij mee om te laten lezen door een kennis. Hij was namelijk niet zeker of zijn verhaal goed genoeg was voor publicatie. Deze persoon bleek onverwacht bij een groot literair agentschap te werken en zo werd zijn boek snel uitgegeven.
Philip geeft nieuwe schrijvers de tip om nooit op te geven en te blijven schrijven. Ook hij heeft boeken geschreven die nooit uitgegeven werden. Maar met Kroongetuige verandert voor hem alles. Uiteindelijk wordt hij zo populair dat hij moet kiezen. Hij verwoordde het zelf zo: "“Ik kan een cliënt die misschien de doodstraf wacht, moeilijk gaan vertellen dat ik geen tijd voor hem heb omdat ik mijn nieuwe boek moet promoten.” . Het full-time gaan schrijven was een wijze beslissing want al zijn boeken staan in de New York Times Bestsellers-lijst en in zijn genre is hij een echt succes. Met zijn legal thrillers wil hij een spannend verhaal schrijven en een ander beeld geven van de advocatenwereld.
Internationaal breekt hij door met Verdwenen, maar niet vergeten, een vernuftig en complex verhaal met talloze plotwendingen. Wanneer hij schrijft heeft hij elk boek al helemaal uitgedacht en dan werkt hij opnieuw naar het begin toe, werkt details uit en fouten weg. Als auteur wil hij de lezer ook verrassen. Wanneer hij zelf leest wil hij ook omver geblazen worden. In zijn boeken zorgt hij ervoor dat wanneer de plot bekend lijkt er toch een nieuwe, onverwachte wending is. Zijn boeken werden in Nederland uitgegeven door Meulenhoff Boekerij, toen nog Meulenhoff . Phillip schreef naast de succesvolle Amanda Jaffe reeks en Dana Cutler-serie ook verschillende standalones . Totdat in 2010 Het laatste boek van hem uitgebracht werd.
Nieuwsgierig als ik ben, wou ik wel eens weten wat er daarna gebeurde met deze bescheiden schrijver. Na het antwoord van zijn voormalige Nederlandse uitgeverij besloot ik ook te reageren op Phillip Margolin zijn website zelf. Groot was mijn verbazing toen ik onmiddellijk een antwoord van Philip terugkreeg. Hij gaf ook aan dat het boek De voortvluchtige inderdaad het laatste was dat in het Nederlands vertaald was. Phillip vertelde nog dat hij twee maal in Nederland geweest was voor zijn boeken en erg goede herinneringen had aan deze bezoeken.
Oh ja, hij gaf ook mee dat op 6 maart 2018 zijn nieuwe boek The Third Victim in Amerika verschijnt. Natuurlijk kon ik, als liefhebber van zijn boeken, niet anders dan hem laten weten dat ik dit met plezier in het Engels zal lezen. Enthousiast ging ik al eens kijken naar de korte inhoud van dit nieuwe verhaal. Het gaat, kort gezegd, over een vrouw die het 3 de slachtoffer zou zijn geweest van allerlei martelingen en kidnapping. Zij kon ontsnappen maar de anderen zijn dood. Gelukkig weet ze nog wie de dader was en ze wijst een advocaat aan. Dan gaat de bal aan het rollen en het steekspel in de rechtszaal kan beginnen.
Al is Phillip niet meer van de jongsten, mijn gevoel vertelt me dat hij nog steeds graag en goed schrijft. Ik ben benieuwd of hij nog steeds een sterk plot kan neerzetten en of dit boek ook op de New York Times Bestsellerlijst komt.
Lezen jullie mee met dit nieuwe verhaal of kennen jullie zijn boeken? Laat het hier weten.
Groetjes,
Fany