22.11.63 Genre Melange
In augustus kwamen wij met het idee van een leesclub met een Stephen King boek. Na een poll is er gekozen voor Ogen van de Draak. Tegelijkertijd kwam er het idee om ook een genre melange te doen met een King boek. Meerdere mensen wilden graag 22.11.63 lezen. Zeven lezers van verschillende Hebbanclubs hebben deze pil gezamenlijk gelezen met als deadline natuurlijk 22 november.
22.11.63
22 november 1963: de moord op president J. F. Kennedy. Er zijn veel mensen die geloven dat de wereld er nu veel beter aan toe zou zijn als die moord voorkomen had kunnen worden.
Jake Epping krijgt onverwacht de kans om precies dat te doen: er bevindt zich een doorgang naar 1958 in zijn favoriete hamburgertent. Jake aarzelt niet, neemt een nieuwe identiteit aan en reist naar het verleden. Hij ontdekt dat het toen lekkerder rook, er minder vliegtuigstrepen in de lucht waren, het leven er langzamer en vriendelijker verliep... maar ook dat het verleden een weerbarstig en gevaarlijk karakter heeft. Het laat zich niet graag veranderen. De belangrijkste troef die het verleden in handen heeft is de liefde, die Jake destijds in het heden ontglipte, maar die hem des te sterker in het verleden verankert.
Lukt het Jake uiteindelijk toch om Kennedy's leven te redden? En wat voor onverwachte, huiveringwekkende consequenties heeft dat in het heden?
De vragen
Uiteraard wilde ik, Marjolein, het fantasy-aspect van 22.11.63 bespreken, daarom heb ik mijn mede-lezers de volgende vragen gesteld:
Als jij een plek zou ontdekken waar je in een andere tijd terecht zou komen, in welke tijd zou je dan terecht willen komen? Had je dan ook een bepaalde gebeurtenis willen voorkomen? Wat voor gevolgen zou dit hebben voor deze tijd?
Hoe vind je de uitwerking van het tijdreizen en de gevolgen in 11/22/63?
Nathalie Brouwers, We Love Lit :
Wat een moeilijke vraag! Het eerste deel valt mee: in een andere tijd zou ik sowieso bij de rijke klasse willen behoren, want anders ben je als vrouw in de vorige eeuwen hoe dan ook ‘gesjareld’. En komende uit onze eeuw met de plaats van de vrouw vandaag, zou je dat nog méér beseffen… Voor de sport wil ik wel een bepaalde gebeurtenis aanduiden die ik zou willen tegenhouden, hoewel het boek ons leert dat we dit beter niet doen, toch? En om bij de grote gebeurtenissen te blijven, refereer ik naar een premisse uit een boek van Stephen Fry ‘Geschiedenis maken’ (Making history), namelijk voorkomen dat de ouders van Adolf Hitler elkaar leren kennen… Fry vond zelf de nodige gevolgen uit van deze ‘interventie’ in de geschiedenis. Ik had het niet beter kunnen verzinnen: een goede leestip hoor! Hoe King het heeft aangepakt, is ook héél goed, hij is een meesterverteller en heeft goed nagedacht over zijn conclusies aan het slot. Wil je nog wat meer filosofie én Britse humor? Grijp toch maar naar Fry, wat mij betreft. Die Engelsen zijn daar zo goed in hé!
Joyce Remmerswaal, We Love Crime:
In 22-11-1963 heeft het tijdreizen een geweldig doel en maakt het een interessant en intrigerend boek met een uniek inkijkje in het leven van die tijd. Ik ben totaal geen SciFi of Fantasylezer en daarom had ik ook moeite met de hoofdstukken met de terugkeer van Jake/George in 2011. Het verhaal was zo mooi in 1958 tot 1963 en ik zat daar compleet in het verhaal, maar hier was ik echter de draad kwijt en was nog aan het nadenken over de voorgaande periode. Ik zou zelf misschien wel terug willen reizen naar mijn kindertijd, in het heden is alles zo druk en ik zou wel eens weer eens volkomen onbezorgd willen lezen. Daarmee zou ik dan ook een heftige gebeurtenis in ons gezin, de ziekte van mijn zus op zesjarige leeftijd willen uitwissen. Dat zou hopelijk een positieve uitwerking hebben op haar verdere leven en dat verdient ze.
Greet Braem, We Love Crime:
Ik zou nog wel eens in mijn kinderjaren willen terechtkomen, ik kan me daar nog nauwelijks iets van herinneren. Ik zou vooral de fijne momenten willen herbeleven, de momenten waarop ik met vriendjes speelde of helemaal verdiept was in mijn boeken. De iets minder goede herinneringen mogen ver weggestopt blijven, ik denk niet dat ik er veel aan zou hebben, wanneer die tot leven gewekt worden. Terwijl ik dan toch in de jaren ’70 en ’80 rondloop, zou ik aandachtig het nieuws bekijken, ervoor zorgen dat ik een juist wereldbeeld van die tijd krijg. Ik zou niet een of andere gebeurtenis gaan veranderen. Nu ik weet dat er zoiets als het vlindereffect bestaat (lees daarvoor het boek) durf ik dat risico niet te nemen. Ik denk er het mijne van, maar er wordt wel eens gezegd dat alles met een reden gebeurt. Waar ik wel van overtuigd bent, is dat je nooit spijt moet hebben van beslissingen, die neem je immers op basis van informatie die je op dat moment ter beschikking hebt.
De auteur heeft het tijdreizen heel goed uitgewerkt, het lijkt bijna mogelijk te zijn, van ongeloofwaardigheid is geen sprake.
Lieke Roovers, Hebban Readers Club:
Het eerste wat in me opkomt is natuurlijk Hitler uit de weg ruimen, maar Stephen Fry heeft in Making History al uit de doeken gedaan waarom dat misschien niet zo’n goed idee is. Ik zou trouwens sowieso al doodsbenauwd zijn dat ik per ongeluk iets zou veroorzaken dat catastrophale gevolgen heeft voor de toekomst. Dus, ik hoef niet zo nodig naar het verleden. Eén van de dingen die horen bij volwassen worden – nog steeds mee bezig, haha – is dat je accepteert dat je sommige dingen gewoon niet kan veranderen; hoe graag je dat ook zou willen. Als je dat gegeven wegneemt, dan verliest alles een beetje zijn betekenis, want je kunt elke actie toch weer ongedaan maken. Daarom vind ik het zo cool dat King duidelijk maakt dat er bij tijdreizen enorme consequenties zijn voor jezelf, je geliefden en de wereld. Je stapt niet in een tijdsmachine, ‘verbetert’ iets, reist weer naar het heden en voila! Het verleden vecht terug, dus iets met veel impact veranderen is niet gemakkelijk. En de gevolgen zijn van tevoren niet te overzien.
Evy de Brabander, We love Crime:
Het is echt een stomme opmerking maar: ik zou in geen enkele andere tijd willen leven dan in deze tijd.
Ik zou wel graag een kijkje nemen in de jaren ’80, als volwassene dan. In ’88 is mijn opa gestorven en ik zou benieuwd zijn of ik hem had kunnen redden door hem te adviseren sneller naar de dokter te gaan. Waarschijnlijk niet, maar dan zou het voor mijn familie niet zo onverwacht gekomen zijn en misschien was zijn door dan makkelijker te verwerken. Ik denk niet dat deze actie gevolgen zou hebben voor deze tijd en dat hoeft ook niet.
Ik vind dat er heel goed omgesprongen wordt met het tijdreizen. Er worden geen gekke constructies gemaakt die het mogelijk maken dat de mens kan tijdreizen. Het gaat een beetje vanzelf en daar hou ik wel van! Het idee dat het verleden niet veranderd wil worden en daardoor gevaarlijk wordt, vind ik erg goed gevonden! Dat draagt echt bij tot de spanning in het boek!
Natalie van de Dobbelsteen, We love Lit:
Ik denk dat ik terug wil naar 1950. Niet om een bepaalde gebeurtenis tegen te houden maar gewoon rondkijken als een soort toerist.
Tijdreizen zou ik het niet willen noemen, dan denk ik aan professor Barabas met de teletijdmachine. Het is fascinerend te bedenken dat er ergens een ‘gat’ zou kunnen zijn waar je doorheen stapt en dat je altijd terug komt op dezelfde dag en jaar en op exact dezelfde plaats. En als je terug gaat naar het heden dat je maar 2 minuten bent weggeweest. King heeft het goed uitgewerkt. Juist vanwege het feit dat je niet kan kiezen naar welk jaar je wilt gaan, dat je echt moet leven in het verleden. Heel goed bedacht. Juist daardoor wordt er spanning opgebouwd. Want wat is het vlindereffect ? Dat weet je pas als je teruggaat.
Marjolein Slats, We Love Scifi & Fantasy:
Zou ik zelf terug in de tijd willen reizen? Ja natuurlijk! Het liefste had ik een tijdmachine gehad om alle era's te bezoeken in het verleden en de toekomst. Als ik maar één periode mag kiezen dan zou ik de periode uit dit boek kiezen, de jaren 50/60. Ik houd van de muziek en de kleidingstijl. Het enige nadeel is dat mijn mening als vrouw zijnde er niet zo toe doet in die tijd en ik heb niet voor niks een stel hersenen gekregen.
Als ik terug moest reizen om een gebeurtenis te voorkomen zou ik natuurlijk willen zeggen dat ik inderdaad de geboorte van Adolf Hitler zou willen tegenhouden. Echter zou ik dan misschien nooit zijn geboren. Mijn opa heeft mijn oma namelijk ontmoet tijdens zijn verlof in Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog.
Ik vind Stephen King sowieso brilliant en ik kan dus ook zeggen dat ik het tijdreizen en de uitwerking hiervan heel goed gedaan heeft. Uiteraard heeft het gevolgen voor het heden als je het verleden verandert. Daarnaast zijn sommige dingen voorbestemd om te gebeuren en zal de fabriek van de tijd er dus alles aan doen om dat ook te laten gebeuren.
Wat mij betreft is het een geslaagde genremelange. Ik vind hem in het genre van alle lezers passen; er zit spanning in, het kan zeker een literair topwerk worden genoemd, tijdreizen is toch echt iets voor onze club en aangezien ik hem in het Engels heb gelezen past het ook zeker bij de Readers.
Heb jij 22-11-63 gelezen? Hoe zou jij mijn vragen beantwoorden?
Benieuwd naar de vragen van de anderen? Als je op de clubtitel klikt kom je op de juiste pagina: