Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek van het jaar 2017 - de voorronde

op 11 december 2017 door

Het einde van het jaar nadert. De tijd van de terugblikken, evalueringen, lijstjes en nog meer lijstjes. Zo ook bij de Hebban Club van Tien Scifi/Fantasy. Wie dit jaar onze spot heeft gevolgd, kan tot de ontdekking zijn gekomen dat de genres SF/Fantasy/Horror heel veel diversiteit aan boeken waarborgen. Die diversiteit komt ook terug bij de lezers en bij de Clubleden. Nu leek het ons wel leuk om eens te kijken naar wat iedereen zijn of haar Boek van het Jaar zou zijn. Welk boek, dat je dit jaar hebt gelezen sprak het meest tot je verbeelding, maakte de diepste emotie bij je los, gaf de beste verrassingen tijdens het lezen of liet je nog weken nasidderen? Wij willen het graag weten en daarom kondigen wij bij deze aan:

Boek van het jaar 2017 verkiezing!

Wij, de Club van 10 en de SFF redacteuren maakten een eindejaarslijstje met favorieten. Wat was dat moeilijk, zeg. Een top 3, een top 5, alleen fantasy of ook SF? En wat te denken van genremelanges en horror? Na lang beraad maakten we bijna allen een top 3, maar de lijst had nog eindeloos door kunnen gaan.

De favorieten van We love fantasy

Marc: Voor mij was Het licht van weleer (Robert Jordan & Brandon Sanderson) het beste boek dat ik dit jaar las. Een fantastisch einde van een geweldige reeks, wat wil een lezer nog meer na reeds dertien boeken van deze serie te hebben uitgelezen!

Vanessa: Mijn favoriet was het laatste deel van Robin Hobb's epos over het Rijk van de Ouderlingen.
Na bijna twintig jaar komt met een prachtig boek Het lot van de Moordenaar, het verhaal van Fitz Chevalric ziener tot een einde. Heel knap hoe ze alle verhaallijnen uit zestien boeken tot een prachtig einde heeft gebracht. Op nummer 2 staat De Twaalf Koningen van Sharakhai. Mooi debuut, wat fijn weg las. De wereld waarin dit verhaal afspeelt vond ik intrigerend en goed gevonden. Ik ben benieuwd hoe het avontuur verder gaat. Nummer drie: In de naam van de Wind van Patrick Rothfuss. Klassieker die ik regelmatig herlees in afwachting op deel 3...

Marjolein: Voor mij was Witte kaarten van Anne Bishop het boek van het jaar. De Anderen is een van mijn favoriete series en naar dit laatste deel keek ik al een tijd uit. Wat ik wilde dat zou gebeuren is ook allemaal gebeurd wat het tot een fijn slotdeel maakt. Op nummer 2 staat Het vuur van de Draak van Anthony Ryan en op nummer 3 Het zwarte hart van Stephanie Garber.

Adinda: En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst. Een krachtig, rauw portret van twee broers in een werkelijkheid die de onze niet is maar had kunnen zijn. Dit is een boek dat niet tussen de genres in hangt, maar ze overstijgt. Het is niet uit als je het uit hebt. Het zindert na. Mijn nummer 2 is Dark Matter van Blake Crouch en nummer 3 Allerzielen van Deborah Harkness.

Saskia: Voor mij is Stad van Spiegels van Justin Cronin mijn favoriet. Op nummer 2 staat Amerikaanse Goden van Neil Gaiman en op nummer drie, En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst.

Martijn: In 2017 heb ik voor mijn doen veel boeken gelezen: ruim veertig, waarvan zo’n vijfentwintig in de fantastische genres. Ik ben vrij kieskeurig in wat ik lees, dus er zaten geen echt slechte boeken tussen, wat het nog best lastig maakt om een favoriet te kiezen. En laat dat nou net de opdracht zijn…Om mezelf wat ruimte te gunnen heb ik eerst mijn favorieten opgedeeld in SF en Fantasy (mijn favoriete Horrorboek is makkelijk: I’m thinking of ending things van Iain Reid, maar dat was ook het enige horrorboek dat ik gelezen heb dit jaar). Maar dat maakt het nog niet makkelijk, want in beide heb ik twee favorieten: Fantasy: De twaalf koningen van Sharakhai van Bradley Beaulieu en Kings of the Wyld van Nicholas Eames.
Voor SF ging de keuze tussen Ninefox Gambit/ Raven Stratagem van Yoon Ha Lee en Luna: Wolf Moon van Ian McDonald, maar ik kies voor Wolf Moon als mijn Boek van het jaar. Het verhaal leest als een technothriller met een stevige dosis The Godfather erdoorheen gemixt en met prachtige, sterke personages. Echt een aanrader, maar wel voor de gevorderde SFlezer."

En nu jullie:

Wij hebben de keuzes al gemaakt. Aan jullie de taak ook een top 3 door te geven in het opmerkingenveld beneden. Let op:

  • Geef maximaal een top 3. Nummer 1 levert drie punten op, Nummer 2, twee en Nummer 3, een punt. Op de laatste dag van het jaar maken we de uitslag bekend. De titel met de meeste punten krijgt de titel Boek van het jaar namens de Hebban Club van 10.
  • Het boek MOET dit jaar gelezen zijn, het mag dus een ouder boek zijn. Zet het ook op je Heb-ik-gelezen-lijst.
  • Novelles en korte verhalen tellen ook mee, gedichten niet.
  • Zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken dingen mee, het gaat tenslotte om jouw favoriet.
  • Geef van je nummer 1 ook een reden waarom je deze nu net zo goed vindt. Wie weet overtuig je anderen om deze ook te gaan lezen.
  • Plaats je favoriet ook op ons Facebook-account. Bij 200 volgers zullen we weer een winactie doen.

De andere leden zullen hun favoriete boek toelichten in het tussenstandartikel. Wij zijn benieuwd naar jullie favorieten. Veel succes!



Reacties op: Boek van het jaar 2017 - de voorronde

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anthony Ryan

Anthony Ryan

Anthony Ryan (1970) werd geboren in Schotland, maar bracht het grootste dee...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss

Patrick Rothfuss studeerde Engels en Filosofie aan de universiteit van Wisconsin...

Justin Cronin

Justin Cronin

Justin Cronin (1962) is geboren en getogen in New England in de Verenigde Staten...