De SFF10 gaat op vakantie en neemt mee...#4
Het is zomer en voor velen dé tijd om alle koffers te pakken en op vakantie te gaan. Zo ook voor de Club van Scifi/Fantasy. In deze zomerweken zullen we elke week de koffers van clubleden uitpakken, om te ontdekken wat we dit jaar lezen tijdens de vakantie. Vandaag: Yvette vertrekt bijna naar Zweden en Demi zal haar koffer alleen virtueel uitpakken en toch het vakantiegevoel houden.
Yvette
De grootste luxe die ik mezelf kan permitteren is dat ik overdag mag lezen. Dat betekent namelijk dat ik geen huishouden hoef te doen, de man en kinderen entertained zijn en er geen ander werk ligt. Kortom: ontspanning. Iets waar ik normaal alleen vlak voor het slapen aan toe kom. Vaak lees ik ook veel dikke pillen in de vakanties, omdat ik er anders niet aan toe kom. Dit jaar en dankzij Hebban is het aantal boeken dat ik lees drastisch verhoogd en ligt me er toch een stapel boeken te wachten. Ik heb er speciaal eentje voor deze vakantie gemaakt. Net als Toon en Cindy vertrek ik ook naar Zweden om te genieten van de natuur en rust. Net als Cindy heb ik ook te kampen met plaatsgebrek, dus het worden geen dikke pillen dit jaar en de e-reader gebruik ik alleen in noodgevallen (iets met de magie van echte boeken). Deze vakantie ga ik terug naar de 80's en terug naar mijn jeugd (tja toen gingen we ook al naar Zweden) met maar liefst drie boeken die daar ook mee te maken hebben: Armada en Ready Player One van Ernest Cline en Signal to Noise van Silvia Moreno Garcia. Ready Player One komt volgend jaar uit als film, dus die moet ik lezen! De boeken van Cline zijn ook uitgekozen, omdat mijn man ze kan lezen. Ha! dan heb ik weer meer ruimte om te onderhandelen in het aantal boeken dat ik mag meenemen. Boeken voor hem tellen niet mee in mijn lijst.
Voor de ontspanning en het feelgoodgehalte lees ik Huiver van Maggie Stiefvater. Voor mijn honger in wetenschappelijke achtergronden neem ik MaddAddam mee van Margaret Atwood, zodat ik eindelijk de gehele trilogie heb gelezen. De kids lezen De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen en Geronimo Stilton. Als laatste hoop ik dat ik op magische wijze aan Beren en Lúthien ga komen, maar aangezien hij pas in augustus uitkomt, blijft het bij hopen. Zit ik al aan mijn max, lieverd? Ik neem toch nog een reservetitel mee: The Invisible library van Genevieve Cogman, dun boekje maar, valt nauwelijks op.
Demi
Na vorige zomer én begin dit jaar naar Engeland te zijn geweest had ik helaas geen geld meer over om ook in deze weken op vakantie te gaan. Gelukkig vermaak ik mij prima thuis met een goede lading boeken. Begin juli heb ik een tijdelijk abonnement genomen bij mijn lokale bibliotheek (na een jarenlange absentie!). Inmiddels was de bieb op een andere locatie gevestigd en was alles zo gemoderniseerd dat ik bijna met open mond stond rond te kijken. Daar waren de bekende rekken met boeken - maar er was ook een speciale hoek ingericht met computers en plek om te studeren. Toen ik eenmaal mijn boeken had uitgekozen en naar de balie liep, bleek dat je helemaal zelf de boeken kon scannen op een glazen plaat - een beetje zoals bij de supermarkt dus eigenlijk. Een gekke ervaring, maar wel heel gaaf.
Dan nu het belangrijkste: welke boeken had ik uitgekozen na jarenlang niet naar de bieb te zijn geweest? Om te beginnen viel mijn oog gelijk op de bakken met stripverhalen. Als fan van Donald Duck hoopte ik hier een album te vinden die ik nog niet gelezen had, maar tot mijn verrassing en genoegen zag ik vrijwel meteen een exemplaar van Maus, geschreven door Art Spiegelman. Dit is misschien wel één van de bekendste stripverhalen, maar ik had het tot mijn schaamte nog nooit eerder gelezen. Nu was het moment eindelijk daar dus ik nam hem gelijk mee. Ik heb hem binnen een dag uitgelezen; echt een mooi verhaal. Of nou ja, mooi. Het is een waargebeurd verhaal over een overlever van Auschwitz. Het zou verplichte kost moeten zijn op de middelbare school.
Naast dit stripverhaal had ik ook gewone leesboeken meegenomen natuurlijk. De meeste zijn thrillers die ik altijd al heb willen lezen, maar niet zo snel zou kopen. Zo was er Het stel van hiernaast van Shari Lapena. De eerste helft was spannend, maar toen kwam er een twist die ik niet zo super vond en ging het bergafwaarts. Dan is er nog The woman in Cabin 10 van Ruth Ware. Ik had al eerder een boek van haar gelezen, maar dit boek was wel minder helaas - een moord op een cruiseschip, maar niemand wil geloven dat er een moordenaar rondloopt. The Curious Incident of the dog in the night-time van Mark Haddon wilde ik al een tijdje graag lezen omdat er een autistische jongen in voorkomt - soort zoekt soort zeg maar, aangezien ik zelf Asperger heb.
Goed, dan nu de boeken die ik nog graag wil gáán lezen deze vakantie! Momenteel ben ik net begonnen in een leesclubboek van Hebban, namelijk: Fierce Kingdom van Gin Phillips. Een moeder en zoontje die uit de handen van schutters moeten zien te blijven in een verlaten dierentuin. Spannend! Als Tolkien fan heb ik nu ook De kinderen van Hurin in bezit. Of het net zo goed als zijn bekendere werken gaat zijn? Ik ben benieuwd.
Volgende week dinsdag wordt ik 20 jaar, dus dan verwacht ik ook veel boeken te krijgen. Ik weet al dat ik een verzamelband krijg met de eerste 40 strips van The Walking Dead. Ik ben fan van de tv-serie, maar ik wil nu ook heel graag de originele strips lezen waarop de serie is gebaseerd. Ik ben zeer benieuwd of het wat is! Voor de rest weet ik niet precies welke boeken ik ga krijgen, maar ik verwacht veel Stephen King boeken aangezien ik een groot fan van hem ben en al zijn boeken verzamel. Dat is dus nog even afwachten, maar ik zal zeker genoeg te lezen hebben deze vakantie. Misschien houd ik nog wel tijd over om eindelijk weer verder te lezen in deel 5 van de serie van Diana Gabaldon (die ik al meer dan een jaar in mijn kast heb staan): Het vlammende kruis. (De titel klinkt wel beter in het Engels moet ik zeggen.) We zullen zien, maar mezelf vervelen zal niet zo gauw gebeuren schat ik in.
Wij wensen iedereen een fijne (lees) vakantie, ook als je thuis blijft!